Naslovnica Vijesti Svijet

Na čelu Srpske pravoslavne crkve ostaje patrijarh Pavle

11. studenoga 2008. u 23:30 12 prikaza

BEOGRAD - Arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) u ponedjeljak nije potvrdio molbu srpskog partrijarha Pavla za povlačenje iz službe, , javlja beogradska radio i televizija B 92 na svojoj internetskoj stranici.

Prema informacijama te radio i tv postaje, koju je objavila i agencija Beta, Arhijerejski sabor nije glasovao o molbi patrijarha, već je odlučeno da on ostane na čelu SPC dok je živ. Agencija Tanjug navodi kako nije bilo nikakvog službenog priopćenja niti obraćanja javnosti o rezultatima prvog dana zasjedanja najvišeg tijela SPC.

Zbog bolesti patrijarha Pavla mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije obavljat će, kao i do sada, dio poslova patrijarha, a njemu su u ponedjeljak povjerene nešto šire ovlasti od onih koje je do sada imao, javlja B92.

Sabor na početku zasjedanja nije promjenio ni proceduru za izbor patrijarha, a prema neslužbenim informacijama, na redovnom svibanjskom saboru bit će donijeta konačna odluka o promjenama Ustava SPC i o izboru novog patrijarha.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve se bira "apostolskim ždrijebom", odnosno slučajnim izvlačenjem imena jednog od trojice kandidata koje prethodno izaberu episkopi SPC. Sabor sutra nastavlja zasjedanje.

Patrijarh srpski Pavle je polovinom listopada podnio molbu da mu se na predstojećem Saboru SPC odobri povlačenje iz aktivne službe.

Srpski patrijarh, koji se nalazi na liječenju na Vojno medicinskoj akademiji od 13. studenom 2007, svoju je molbu obrazložio zdravstvenim razlozima i nemoći da obavlja službu.

(Hina)

Kik
Prolistajte novi KiK katalog i ne propustite super akcije!

A1 izdvaja za Vas