Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Promjene na benzinskim postajama: Vozači će uskoro moći vidjeti jako korisnu informaciju

Taj izračun dobiva se na temelju prosječne potrošnje goriva najprodavanijeg novog automobila u segmentu.
16. siječnja 2020. u 09:54 18 komentara 25862 prikaza
Ilustracija
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Od lipnja ove godine vozači će na benzinskim postajama u Hrvatskoj i cijeloj Europskoj uniji imati uvid u prosječne cijene goriva na 100 kilometara. Tako nalaže Direktiva EU, a u hrvatskom Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture objašnjavaju da će na benzinskim postajama biti prikazana cijena izražena u kunama na 100 km za svako gorivo, što uključuje benzinska i dizelska goriva, ukapljeni naftni plin, stlačeni prirodni plin i električnu energiju i to u odnosu na segmente automobila A+B (kompaktni putnički automobili), C (mali osobni automobili srednje klase) i D+SUV (osobni automobili srednje klase).

Ilustracija RAVNE NJIVE Masovna krađa goriva u Splitu: Tijekom noći 15 automobila ostalo praznih rezervoara

Metoda za izračun

U Ministarstvu navode da je u sklopu europskog projekta “Usporedbe cijena goriva” razvijena metoda za izračun cijena različitih vrsta goriva na 100 km. A taj izračun dobiva se na temelju prosječne potrošnje goriva najprodavanijeg novog automobila u segmentu. Pritom je potrošnja goriva na 100 kilometara izražena u WLTP vrijednosti. A WLTP označava postupak usklađenog svjetskog harmoniziranog ispitivanja lakih vozila. Množenjem te vrijednosti, objašnjavaju u Ministarstvu, s prosječnim cijenama po vrsti goriva unutar svakog segmenta dobivaju se cijene goriva po segmentu. Izračuni su temeljeni na prosječnim vrijednostima po relevantnim segmentima u RH u prošloj godini i prosječnoj cijeni pojedinih vrsta goriva u posljednjem tromjesečju.

U Ministarstvu kažu da se ova usporedba cijene goriva uvodi kako bi potrošači bili svjesni potrošnje izražene u kunama na 100 prijeđenih kilometara, a s obzirom na to da su prilikom kupnje novog automobila važni čimbenici izbora vrsta goriva i njihova cijena.

U Hrvatskoj i još devet EU članica jučer je pak pokrenut pilot-projekt PSA “Usporedba cijena goriva” kojem je cilj spoznati kako najbolje informirati potrošače o cijeni različitih vrsta goriva.

pobjegao s benzinske Slatka osveta Natočio gorivo pa pobjegao bez plaćanja, kazna ga je stigla u zadnji tren

Pilot-projekt će trajati od 15. do 1. veljače 2020. i u tom razdoblju će na 10 benzinskih postaja na području RH biti provedena anketa među potrošačima o načinu prikaza usporedbe cijena konvencionalnih i alternativnih vrsta goriva – lecima, plakatima, bannerima te digitalnim zaslonima.

Najbolji način usporedbe

Cilj je pilot-projekta, objašnjavaju u Ministarstvu, istražiti i doznati najbolji način usporedbe cijena goriva koja će prema europskoj obvezi biti vidljiva na svim benzinskim postajama od lipnja 2020. Istraživanje će biti provedeno u obliku ankete koja će uključiti potrošače na benzinskim postajama i otkriti njihove preferencije o optimalnom obliku usporedbe cijena.

 

 

Svadbeni video Vinka Grgića
RASKOŠNO IMANJE
Svadbeni video otkrio u kakvom luksuzu živi Vinko Grgić, osumnjičeni iz afere Janaf
Kotiga i Ribafish: Najbolje ribe su na istoku!
HEDONIZAM
Kotiga i Ribafish: Najbolje ribe su na istoku!
 • stefj:

  Eh ovo je toliko nepotreban podatak, usporediv s direktivom o ravnim krastavcima, a dodatna obaveza za trgovca. Treba vidjeti kolika je kazna ako se to ne istakne, onda ćemo vidjeti zašto se ovakvi propisi donose... Znači, sada ću znati koliko ... prikaži još! me košta 100 km ako bih imao auto sličan mom, u savršenom stanju, prilikom savršenih uvjeta na cesti i s mojom savršeno optimalnom vožnjom... Jako bitan podatak bez kojeg ne mogu... Puno korisnije bi bilo da se npr. odredi da se gorivo mora prodavati po kg, tada bi se izbjegla sva preračunavanja, temperaturne okvirne korekcije i sl. što je sada potrebno raditi. Sada kupujete gorivo otprilike... To s gorivom još nije niti najgore, najgore je prodaja zemnog plina po formulama, što omogućava nevjerojatne manipulacije kvalitetom i cijenom...

 • Avatar Asterix
  Asterix:

  I bez ovoga znam da me 100 km košta 60 do 70 kn. Ovo mlačenje prazne slame zasigurno me neće potaknuti da kupim električni auto.

 • zemljanin:

  Uskoro dolaze propisi, koliko udisati, a koliko izdisati.