Naslovnica Vijesti Hrvatska

Na 10. obljetnicu smrti počinje beatifikacija Franje Kuharića

Budući da kardinal Kuharić nije umro kao mučenik vjere, bit će potrebno dokazati nadnaravno čudo
10. ožujka 2012. u 12:15 154 komentara 441 prikaza
'08.10.1995., Zagreb -  Zagrebacki nadbiskup, kardinal Franjo Kuharic predvodio je u katedrali misu i djakonsko redjenje Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
Foto: 'Patrik Macek/PIXSELL'
Pogledajte galeriju 1/3

Počinje proces beatifkacije omiljenog hrvatskog kardinala Franje Kuharića! Točno na 10. obljetnicu smrti “kardinala vjere, ljubavi i pravde” – 10. ožujka – trebala bi, neslužbeno doznajemo, i službeno biti objavljena vijest o početku otvaranja procesa za proglašenje blaženim.

Odgovor Kaptola

Očito je to odgovor Zagrebačke nadbiskupije na upite i pritiske posljednjih godina zašto se ne pokreće proces za beatifkaciju jer su na Kaptol poslani deseci svjedočanstava izravnih zagovora na molitve pokojnom kardinalu.

Sva svjedočanstva vjernika počet će se, dakle, i službeno zaprimati te će biti imenovan voditelj kauze za beatifkaciju, čije će ime vrlo brzo biti objavljeno. Pred njime je velika zadaća: prikupljanje podataka o kreposnim djelima kandidata i njegovu uzornom kršćanskom životu te napose prikupljanje dokaza o nadnaravnom čudu. Budući da kardinal Kuharić nije umro kao mučenik vjere (kao kardinal Stepinac, što je jedan od nepobitnih dokaza u postupku beatifikacije), očito će biti potrebno dokazati nadnaravno čudo (poput medicinski neprotumačiva ozdravljenja, kao u slučaju pape Ivana Pavla II.). Kaptol zacijelo već ima u rukama neko čudo, ili čak više njih, koje će moći uvrstiti u kauzu za beatifkaciju. Prvi stupanj, do kojega će se zacijelo brzo doći, bit će status Sluge Božjega. Glavnu riječ ima Sveta Stolica, tj. Kongregacija za kauze svetih, koja vrlo pažljivo obrađuje i ispituje pojedine slučajeve.

Svećenik od ‘45.

Nakon što Kongregacija dopusti dovršetak procesa beatifikacije, završni čin proglašenja donosi Sveti Otac i kandidat se proglašava blaženim i “uzdiže na čast oltara” kako bi ga mogla štovati cijela Crkva.

Kardinal Kuharić u svećeničku je službu stupio 1945., kada je njemu i ostalim svećenicima zareditelj nadbiskup Stepinac rekao da ih šalje “u krvavu kupelj”. Sam je bio u smrtnoj opasnosti i izbjegao je atentat kao župnik u Rakovu Potoku – “malom Staljingradu”, kako je govorio – a bio je i kamenovan s grupom hodočasnika na putu u Mariju Bistricu. Bio je župnik u Samoboru, gdje ga je zateklo imenovanje pomoćnim biskupom zagrebačkim. Nakon odlaska kardinala Franje Šepera u Rim, postaje apostolski administrator Zagrebačke nadbiskupije, a potom i nadbiskup zagrebački.

Vjernicima je bio glavni oslonac i utjeh

Vjernicima je bio glavni oslonac i utjeha u komunističkim progonima

Kardinal Kuharić prvi je hrvatski zagrebački nadbiskup i kardinal koji je dočekao u svome mandatu slobodnu i demokratsku hrvatsku državu.

Mandat kardinala Kuharića obilježilo je doba socijalizma, u kojemu je Crkva bila progonjena i marginalizirana, no upravo je pojava kardinala Kuharića vjernicima bila glavni oslonac i utjeha u komunističkim progonima jer je Kuharić svoju snagu i uvjerljivost crpio iz Evanđelja, suprotstavljajući se komunističkim ideolozima i medijskim progonima. Osobito su bile značajne njegove propovijedi u Mariji Bistrici i na Stepinčevo. Nadbiskupa Alojzija Stepinca uvijek je isticao kao uzor crkvenosti i nije dopustio da se blati i zaboravi njegov lik.

“Ako ti netko ubije oca, ti nemoj

“Ako ti netko ubije oca, ti nemoj njegovog”

Baš poput ostalih hrvatskih biskupa na početku 90-ih, kardinal Kuharić s oduševljenjem je dočekao demokraciju i smjenu vlasti. Značilo je to slobodu za Crkvu i njezino djelovanje, što je upravo kardinal Kuharić iskoristio kako bi nadoknadio sve što si Crkva u socijalizmu nije mogla priuštiti. Bio je istinski domoljub i kritičan prema vlastima, kada su zanemarivale prava čovjeka i radile greške na početku uspostave demokratskog sustava u Hrvatskoj.

Najpoznatije riječi kardinala Kuharića bit će one izgovorene na početku Domovinskog rata, a koje su pozivale na opraštanje i bile protiv osvete neprijatelju, premda je Hrvatska trpjela strahovita razaranja i gubitke.

– Ako netko sruši tvoju kuću, ti njegovu čuvaj. Ako ti netko ubije oca, ti nemoj njegovog – rekao je u jeku rata, što je ogorčilo mnoge koji su stradali, ali su to bile evanđeoske riječi od kojih nije odstupao ni u najtežim vremenima.

“Bog je ljubav” – knji

“Bog je ljubav” – knjiga o životu i djelovanju
U nakladi Glasa Koncila uoči 10. obljetnice smrti kardinala Kuharića iz tiska je izašla knjiga “Bog je ljubav” (što je bilo kardinalovo nadbiskupsko geslo – Deus Caritas est), koja sadrži sve informacije o životu i radu kardinala Kuharića. Od rođenja u Pribiću preko prvih svećeničkih dana do katedre zagrebačkih nadbiskupa. Knjiga sadrži i svjedočanstva brojnih crkvenih uglednika i javnih osoba o kardinalu Kuhariću i njegovu djelovanju.

Na nadgrobnoj ploči nema godine smrti, s

Na nadgrobnoj ploči nema godine smrti, samo rođenja
Grob kardinala Franje Kuharića nalazi se u zagrebačkoj katedrali, desno od oltara, iza sarkofaga kardinala Alojzija Stepinca, pa mnogi vjernici koji se dolaze pomoliti na grob blaženog Stepinca, svoje molitve upute i kardinalu Franji Kuhariću. Zanimljivo je da na nadgrobnoj ploči, uz ime i titulu, stoji samo godina rođenja, bez godine smrti, što su neki vjernici duhovito protumačili kao da im se u turbulentnim vremenima Crkve zagrebačke obraća i kaže: “Ne brinite se, ja sam još uvijek ovdje”.

Iskusi adventsku Hrvatsku
DOŽIVLJAJ NA DAR
Iskusi adventsku Hrvatsku: Donosimo kompletan vodič kroz dobru zabavu

A1 izdvaja za Vas

  • -obrisani-:

    10.03.2012. u 12:53h Andrijica Šimić je napisao/la: ...... :-))))))))) beeeeeee

  • Lavica7:

    I Kajin je ubio Abela...mi smo potomci Kajinovi. Zidovi su ubli Isusa...sina Bozjeg i...svi im se klanjaju. U cijeloj prici... sv. Sao je zanemariv igrac.

  • domagojb963:

    Rambo.com a da ti nisi malo pam,pam?