Naslovnica Vijesti Hrvatska

MVEP traži pravnike, web znalce, studente

Tražit će i organizatore događaja koji će koordinirati smještaj u hotelima, prijevoz, catering, prevoditelji i IT koordinatori.
18. kolovoza 2018. u 11:03 12 komentara 2569 prikaza
Marija Pejčinović Burić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Pravnici, IT koordinatori, osobe zadužen za web-stranice i društvene mreže, organizatori događaja... samo su neki od kadrova koje će Ministarstvo vanjskih i europskih poslova angažirati za potrebe predsjedanje Hrvatske Vijećem EU u prvoj polovici 2020. Nije riječ o zapošljavanju, naglašavaju sa Zrinjevca, već o privremenom angažiranju dok traje potreba za njima, najčešće na temelju ugovora o djelu, i tu bi svoju šansu mogli naći i studenti.

Posao i rad u uredu. Radnici Sreća? Relativno blagostanje: Hrvatska iza Slovenije, zapošljavanje dobilo nisku ocjenu

S objavom natječaja krenut će se ove jeseni. Ti bi poslovi, iako privremeni, mogli biti prilika, pogotovo za mlade, da s tako velikim projektom krenu na tržište rada. 
Predsjedanje EU jedna je od najzahtjevnijih zadaća koje je Hrvatska dosad imala, a svoje je predsjedanje “oblikovala” po iskustvima Slovačke i Estonije, država koje su komplementarne Hrvatskoj. Za ilustraciju kompleksnosti cijelog projekta, može poslužiti broj sastanaka.

Njih će biti između 200 i 250 na ekspertnoj te 20-ak na visokoj razini. 
Posao koordinira tajništvo koje sada broji 10-ak ljudi, neki iz MVEP-a, a drugi stručnjaci, poput onih za javnu nabavu, iz drugih tijela državne uprave. No da bi se popunio, predviđen broj od 65 članova, potrebno će biti tražiti kadrove i izvan državne uprave.

bauštela Istraživanje Hrvatska i dalje najprivlačnija radnicima iz BiH, hrvatski radnici najviše žele u Njemačku


– Snalazit ćemo se s ugovorom na određeno vrijeme i ugovorom o djelu, a planiramo angažirati i studente. Nema govora o zapošljavanju ljudi. Tajništvo se, uostalom i ukida nakon što prođe potreba – kažu nam u MVEP-u.
Angažirat će stoga prvo pravnike koji će pripremati ugovore s deficitarnim kadrovima. Tražit će se ljudi iznimno vješti u komunikaciji. S obzirom na broj događaja, tražit će i organizatore događaja koji će koordinirati smještaj u hotelima, prijevoz, catering. Bit će potrebni i prevoditelji, ali i IT koordinatori te osobe za sponzorstva. Države koje su predsjedale prije Hrvatske takve su kadrove ili usluge uzimale izvana, odnosno “outsourceale”.


Aleksandar Vučić MVEP ODGOVARA Hrvatsko ministarstvo reagiralo na prozivke srbijanskih dužnosnika

Procijenjeni trošak predsjedanja temelji se na iskustvima zadnjih četiri predsjedanja i smatra se da bi iznosio između 70 i 80 milijuna eura.
– Ti se iznosi višestruko vrate. Primjer je Tallinn koji je ostvario 35 tisuća noćenja i to samo od delegata. Povećat će se i promet u zračnim lukama, uvest ćemo dodatne linije. To su indirektne koristi, a da ne govorimo o promidžbenoj vrijednosti – kažu u MVEP-u.
U rujnu započinje i prva faza edukacije koju će proći oko 800 ljudi. Hrvatska će platiti 15 posto, a ostatak ide iz Europskog socijalnog fonda. Posao se mora obaviti što prije, kako bi već 2019. u Bruxelles otišli oni koji će ondje biti stacionirani kako bi stvorili kontakte i upoznali kolege.

SightRun
PAMETNIJE TRČANJE
Oduševljeni smo: Aplikacija koja spaja tehnologiju, trčanje i putovanja

A1 izdvaja za Vas

 • modovisisajteMaraschino:

  evo prilike za diplomirane ekonomiste za posao pravnika....

 • Avatar Django
  Django:

  Vidim da se ovdje ne shvaća bit stvari pa se lamentira o uhljebima, ali na sasvim krivi način. Ovo nije natječaj za uhljebe nego za zapošljavanje onih koji znaju, i to na pola godine koliko traje predsjedanje EU, zato jer ... prikaži još! uhljebi koji su već zaposleni u ministarstvu taj posao ne znaju odraditi.

 • herold:

  O predsjedanju EU se govori o prošlom vremenu iako se to još nije desilo! Zanima me i zašto naše ministarstvo vanjskih poslova ima i dodatak "Europskih poslova"!? Od svih članica EU samo Hrvatska ima taj dodatak!