Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UKLONJEN GRB

Naše ministarstvo zbog događaja u Bleiburgu pozvalo na razgovor austrijskog veleposlanika

spomenik u Bleiburgu
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/3
05.05.2022.
u 17:10

lokalne vlasti Koruške su prema rješenju o zaplijeni od 20. travnja ove godine uklonile su hrvatski grb sa spomenika

Austrijski veleposlanik u Hrvatskoj Josef Markus Wuketich pozvan je danas popodne u hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova zbog događanje vezanih za Bleiburg, potvrđeno nam je sa  Zrinjevca.

Podsjećamo, lokalne vlasti Koruške su prema rješenju o zaplijeni od 20. travnja ove godine uklonile su hrvatski grb sa spomenika na Bleiburgu, preciznije rečeno Lojbaškom polju, koji se ondje nalazi od 1987. godine. Vlasnik spomenika imao je rok od četiri tjedna da sam ukloni grb sa spomenika, što nije učinjeno. 

Rješenje o zaplijeni grba sa spomenika na Lojbaškom polju, koji je u vlasništvu Počasnog bleiburškog voda, u čijem je posjedu i zemljište na kojem se spomenik nalazi, ima privremeni karakter, a vlasnik ima pravo žalbe na navedenu odluku, odnosno pokretanje upravnog postupka.

Potez austrijskih lokalnih vlasti nije se svidio Počasnom bleiburškom vodu, vlasniku spomenika. Milan Kovač, zamjenika predsjednika PBV-a komentirao je nastalu situaciju za Večernji list.

- Ne dolazi u obzir da mi skidamo i mijenjamo povijesni hrvatski grb. Ako bismo to napravili, zar će Austrijanci u carskoj palači Franje Josipa i u stotinama austrijskih muzeja poskidati povijesni hrvatski grb s prvim bijelim poljem i sve te insignije?! Onda bismo i mi morali uzeti čekić i istući Markovu crkvu u Zagrebu - kazao je.

Više o tome što je rekao Milan Kovač, pročitajte u članku Premiuma Večernjeg lista:  Počasni bleiburški vod: Zar će Austrijanci ukloniti povijesni hrvatski grb i iz carske palače i svojih muzeja?!

 


 


 

Ključne riječi

Komentara 23

MA
Maiden
17:31 05.05.2022.

Od 2000. na ovamo Hrvatska nema diplomaciju.

DU
Deleted user
17:37 05.05.2022.

Da je ustaški grb, razumio bih, ali ovo...

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
18:37 05.05.2022.

Zahtjev je došao iz Zagreba i vršen je pritisak, Austrijanci ne bi ništa dirali niti ih zanima sve ovo dolazi znate i sami iz čijeg legla.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije