Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šesta godišnjica ulaska

MVEP: Članstvom u Europskoj uniji Hrvatska je osnažila svoj ugled

Ilustracija
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/3
01.07.2019.
u 17:44

"Hrvatska stvara bolju prometnu povezanost unutar zemlje, ali i s drugim državama, zahvaljujući projektima kao što su izgradnja Pelješkog mosta, rekonstrukcija željezničkih pruga i cesta, pomorskih i zračnih luka te niz drugih projekata diljem zemlje"

U šest godina članstva u EU Hrvatska se pokazala kao članica koja promiče europske vrijednosti te je istovremeno osnažila svoj ugled, utjecaj i vidljivost u europskom, svjetskom i multilateralnom kontekstu, priopćilo je u ponedjeljak ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) u povodu šeste godišnjice pristupanja Hrvatske europskom bloku.

"Hrvatska se pokazala kao članica koja promiče europske vrijednosti slobode, demokracije i sigurnosti. Članstvom u Europskoj uniji Hrvatska je osnažila svoj ugled, utjecaj i vidljivost u europskom, svjetskom i multilateralnom kontekstu, koji će u 2020. godini postati još jači, kada preuzimamo predsjedanje Vijećem Europske unije, a Rijeka postaje Europska prijestolnica kulture", ističe se u priopćenju. Prema priopćenju, Hrvatska je korištenjem mnogobrojnih prednosti članstva, uključujući i mogućnost korištenja  bespovratnih sredstava EU-a, ostvarila vidljiv napredak u brojnim područjima.

"Hrvatska stvara bolju prometnu povezanost unutar zemlje, ali i s drugim državama, zahvaljujući projektima kao što su izgradnja Pelješkog mosta, rekonstrukcija željezničkih pruga i cesta, pomorskih i zračnih luka te niz drugih projekata diljem zemlje", dodaje MVEP. U priopćenju se također podsjeća i da je Hrvatska postala i dijelom razvijene mreže sporazuma o slobodnoj trgovini koje je EU sklopila s trećim državama.

"Europska unija s trećim državama ima 36 Ugovora o slobodnoj trgovini koji obuhvaćaju 63 države svijeta, čime su našim izvoznicima otvorena značajna tržišta. Isto tako, hrvatski poduzetnici imaju ravnopravan pristup i europskom tržištu, što je pridonijelo razvoju malog i srednjeg poduzetništva te potaknulo gospodarski rast i nova radna mjesta te je smanjena nezaposlenost", piše MVEP.

Program Erasmus+, nastavlja se u priopćenju, mladima je omogućio obrazovanje i stjecanje iskustva u drugim državama članicama, a projekti financirani sredstvima iz europskih fondova podupiru gospodarski napredak, ravnomjerniji razvoj svih krajeva Hrvatske te očuvanje i razvitak poljoprivrede. Što se tiče sudjelovanje u Zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici EU-a, MVEP smatra da ona Hrvatskoj pruža mogućnost da ostvari svoje vanjskopolitičke prioritete i stavove te time ostvaruje veći međunarodni učinak, vidljivost i prepoznatljivost. Za Hrvatsku, dodaje se, posebno je važno zadržati pažnju EU-a na području jugoistočne Europe.

"Također nam je ključan angažman u susjedstvu EU-a, ali i u zajedničkom odgovoru na globalne izazove kao što su migracije, terorizam ili hibridne prijetnje. Hrvatska je posebno angažirana i kroz doprinos jačanju europske sigurnosno-obrambene dimenzije, kroz sudjelovanje u misijama i operacijama EU-a, potporu jačanju suradnje EU-a i NATO-a te kroz napore u unaprjeđenju europskih obrambenih sposobnosti i suradnje", zaključuje se u priopćenju.

MVEP podsjeća da u kontekstu sudjelovanja u preostalim oblicima integracije unutar EU-a, Hrvatska nastavlja rad na pristupanju schengenskom prostoru i eurozoni.

VIDEO Plenković nakon maratonskih pregovora na summitu:

Ključne riječi

Komentara 5

MO
moškov
18:13 01.07.2019.

Evropske vrijednosti ....to je veca ispraznica ili floskula od titijevskog bratstva i jedinstva.....

MO
moškov
18:01 01.07.2019.

peljeski most je zbog stranih interesa ...hrvatska je osnazila svoj ugled..je to je vrlo tocno ....njemackoj i irskoj je dala barem 400 000 radnika...a lijepa nasa postaje sve vise pusta nasa....itd ugled nam podizu pejcinovicka i biljana severdija...velike promicateljice hrvata i hrvatske u svijetu....bravo.....

MA
marco75
18:43 01.07.2019.

Učvrstili smo posljednje mjesto na svim ranglistama, pustili smo i Rumunje i Bugare da nas ne prate, mi ne volimo da nam netko gleda u leđa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije