Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

MVEP: Članstvom u Europskoj uniji Hrvatska je osnažila svoj ugled

"Hrvatska stvara bolju prometnu povezanost unutar zemlje, ali i s drugim državama, zahvaljujući projektima kao što su izgradnja Pelješkog mosta, rekonstrukcija željezničkih pruga i cesta, pomorskih i zračnih luka te niz drugih projekata diljem zemlje"
01. srpnja 2019. u 17:44 5 komentara 148 prikaza
Ilustracija
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

U šest godina članstva u EU Hrvatska se pokazala kao članica koja promiče europske vrijednosti te je istovremeno osnažila svoj ugled, utjecaj i vidljivost u europskom, svjetskom i multilateralnom kontekstu, priopćilo je u ponedjeljak ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) u povodu šeste godišnjice pristupanja Hrvatske europskom bloku.

Marija Pejčinović Burić prima čestitke od članova Parlamentarne skupštine Vijeća Europe koji su je većinom glasova izabrali za novu glavnu tajnicu Vijeća Europe Nova glavna tajnica VE Pejčinović Burić: Izbor je bio neizvjestan, a radit ću s osjetljivim skupinama

"Hrvatska se pokazala kao članica koja promiče europske vrijednosti slobode, demokracije i sigurnosti. Članstvom u Europskoj uniji Hrvatska je osnažila svoj ugled, utjecaj i vidljivost u europskom, svjetskom i multilateralnom kontekstu, koji će u 2020. godini postati još jači, kada preuzimamo predsjedanje Vijećem Europske unije, a Rijeka postaje Europska prijestolnica kulture", ističe se u priopćenju. Prema priopćenju, Hrvatska je korištenjem mnogobrojnih prednosti članstva, uključujući i mogućnost korištenja  bespovratnih sredstava EU-a, ostvarila vidljiv napredak u brojnim područjima.

"Hrvatska stvara bolju prometnu povezanost unutar zemlje, ali i s drugim državama, zahvaljujući projektima kao što su izgradnja Pelješkog mosta, rekonstrukcija željezničkih pruga i cesta, pomorskih i zračnih luka te niz drugih projekata diljem zemlje", dodaje MVEP. U priopćenju se također podsjeća i da je Hrvatska postala i dijelom razvijene mreže sporazuma o slobodnoj trgovini koje je EU sklopila s trećim državama.

"Europska unija s trećim državama ima 36 Ugovora o slobodnoj trgovini koji obuhvaćaju 63 države svijeta, čime su našim izvoznicima otvorena značajna tržišta. Isto tako, hrvatski poduzetnici imaju ravnopravan pristup i europskom tržištu, što je pridonijelo razvoju malog i srednjeg poduzetništva te potaknulo gospodarski rast i nova radna mjesta te je smanjena nezaposlenost", piše MVEP.

Andrej Plenković i Lovro Kuščević Rekonstrukcija Vlade Kuščević ipak odlazi iz Vlade. Afere ministra uprave naljutile cijelu koaliciju

Program Erasmus+, nastavlja se u priopćenju, mladima je omogućio obrazovanje i stjecanje iskustva u drugim državama članicama, a projekti financirani sredstvima iz europskih fondova podupiru gospodarski napredak, ravnomjerniji razvoj svih krajeva Hrvatske te očuvanje i razvitak poljoprivrede. Što se tiče sudjelovanje u Zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici EU-a, MVEP smatra da ona Hrvatskoj pruža mogućnost da ostvari svoje vanjskopolitičke prioritete i stavove te time ostvaruje veći međunarodni učinak, vidljivost i prepoznatljivost. Za Hrvatsku, dodaje se, posebno je važno zadržati pažnju EU-a na području jugoistočne Europe.

"Također nam je ključan angažman u susjedstvu EU-a, ali i u zajedničkom odgovoru na globalne izazove kao što su migracije, terorizam ili hibridne prijetnje. Hrvatska je posebno angažirana i kroz doprinos jačanju europske sigurnosno-obrambene dimenzije, kroz sudjelovanje u misijama i operacijama EU-a, potporu jačanju suradnje EU-a i NATO-a te kroz napore u unaprjeđenju europskih obrambenih sposobnosti i suradnje", zaključuje se u priopćenju.

MVEP podsjeća da u kontekstu sudjelovanja u preostalim oblicima integracije unutar EU-a, Hrvatska nastavlja rad na pristupanju schengenskom prostoru i eurozoni.

VIDEO Plenković nakon maratonskih pregovora na summitu:

Najbolje zimsko odredište za obitelji s djecom
Zagrebački advent
Najbolje zimsko odredište za obitelji s djecom
  • sa drave:

    Evropske vrijednosti ....to je veca ispraznica ili floskula od titijevskog bratstva i jedinstva.....

  • sa drave:

    peljeski most je zbog stranih interesa ...hrvatska je osnazila svoj ugled..je to je vrlo tocno ....njemackoj i irskoj je dala barem 400 000 radnika...a lijepa nasa postaje sve vise pusta nasa....itd ugled nam podizu pejcinovicka i biljana severdija...velike promicateljice hrvata ... prikaži još! i hrvatske u svijetu....bravo.....

  • marco75:

    Učvrstili smo posljednje mjesto na svim ranglistama, pustili smo i Rumunje i Bugare da nas ne prate, mi ne volimo da nam netko gleda u leđa.