Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Želimir Laszlo polem

Muzealac iz Zagreba: "Pisanice od srca" su kič, nema tu turizma

\'25.01.2010., Koprivnica - Prvu Pisanicu oslikali su clanovi Likovne sekcije Podravka 72: Zlatko Strficek, Tomislav Grabar. Photo: Josip Maljak/PIXSELL\'
Foto: PIXSELL
1/4
17.11.2011.
u 14:27

– Neka smisli nešto bolje i to postavi u Pragu, Rimu, Beču i Milanu – odgovara Zdravko Mihevc, šef Turističke zajednice

– Neka on smisli stotinu puta bolji projekt i neka ga prezentira u Pragu, Rimu, Beču, Milanu i Budimpešti – reagirao je jučer Zdravko Mihevc, šef Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije na tekst Želimira Laszla iz zagrebačkog Muzejskog dokumentacijskog centra, koji je objavljen kao glavna tema u novom Podravskom zborniku, uglednom godišnjaku što ga izdaje koprivnički muzej.

Megalomanija

Hlebinska škola naivne umjetnosti nema nikakve veze s podravskom tradicijom, pa se na njoj ne može zasnivati kulturni identitet Koprivničko-križevačke županije. Još manje taj identitet reprezentiraju velike, naivnim motivima oslikane pisanice koje Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije postavlja diljem zemlje i svijeta. One su, naprosto – kič, i ništa drugo – sukus je Laszlova polemičkog teksta.

– Nemojte u moje ime identitet i moje, ne samo vaše, domovine svoditi na jaje i naivu, to nikada nije bila niti će biti pojava na kojoj se zasniva identitet Podravaca, Hrvata ili građanina Hrvatske. Uostalom, ta kič turistička megalomanska jaja neće donijeti ništa ni na kojem planu, identitetskom, turističkom, niti financijskom – piše zagrebački muzealac.

Mihevc uzvraća kako TZ nikad nije procjenjivao kulturnu vrijednost projekta "Pisanica od srca", nego isključivo turističku.

– Teško je naći sličan primjer, da je neki domaći projekt privukao toliko medijske pažnje. Na postavljanju pisanica u njihovim gradovima bili su gradonačelnici Praga, Budimpešte, Milana... Ne bih imao ništa protiv toga da dušebrižnici, koji iz elitističke pozicije donose svoje sudove, naprave nešto i privuku sve te gradonačelnike na otvorenje svoga projekta – kazao je Mihevc.

Njega čudi što je u Podravskome zborniku ponovno izišao, kao i prije dvije godine, tekst u kojemu se napada projekt "Pisanica od srca" i u tome vidi tendencioznu uređivačku politiku. Urednik Dražen Ernečić, kustos u koprivničkom muzeju, pak, to opovrgava.

– Podravski zbornik u 37 godina postojanja nije objavio nijedan tekst kojim bi se napala Turistička zajednica, pa tako nije ni u zadnjem broju. Želimir Laszlo je relevantan stručnjak koji se bavi pitanjima kulturnog turizma, a surađuje i s Ministarstvom turizma i s HGK-om – izjavio je Ernečić.

Identitet kao problem

Što se tiče velikih obojenih pisanica, kustos je ustvrdio kako bi svaki povjesničar umjetnosti rekao da se radi o kiču.

Iako nije arbitrirao u polemici koja se otvorila između zagrebačkog muzealca i šefa TZ-a, poznati koprivnički dizajner Antonio Grgić rekao je da doista postoji problem identiteta Koprivničko-križevačke županije.

– Kada sam radio na vizualnom identitetu Županije, na grbu i turističkom znaku, nisu postojale jasne smjernice. Ono što je nedostajalo tada, nedostaje i danas, a to je okupljanje tima stručnjaka s područja Županije koji će planirati i - najvažnije – provoditi strateško građenje identiteta – rekao je dizajner.

Ključne riječi

Komentara 10

Avatar super.glue
super.glue
18:34 17.11.2011.

\"Hlebinska škola naivne umjetnosti nema nikakve veze s podravskom tradicijom, pa se na njoj ne može zasnivati kulturni identitet Koprivničko-križevačke županije.\" je, je gospon je vu pravu, kaj bi hlebine bile sred podravine, pak so one v dalmaciji i kakvoo vrednost mejo te namaljane pisanice, kad o Večenaju i ekipi z Hlebina niko na svetu ne zna.Prav velite gospon kič. jel da kažem još nešto ili da pristojno pregriznem jezik? ;)

HR
hr76
20:21 17.11.2011.

Želimire Laszlo, ispeci pa reci! Stara dobra poslovica koja bi tebi uvelike pomogla da si se sjetio prije nego si podijelio s nama ovu hrpu svojih gluposti i jalnih malograđanština! PISANICE SU ZAKON, i sam sam vidio kolika su atrakcija v centru Đurđevca!

NA
najme
16:07 17.11.2011.

Stručnjakinja Draženka ponovno napada :D

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije