Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Muslimanima u Rusiji zabranjen brak s pripadnicima druge vjere

Mnoge ruske istaknute muslimanske ličnosti nisu se složile s tom pravno neobvezujućom odlukom.
17. studenoga 2020. u 08:18 7 komentara 7181 prikaza
Ilustracija
Foto: SERGEI FADEICHEV/Newscom/PIXSELL

Muslimanima u Rusiji zabranjuje se vjenčanje s osobama drugih religija, odlučilo je Savjetodavno vijeće Duhovne uprave muslimana Rusije, odnosno vijeće ulema (DUM).

Rijeka: Ivan Đikić sudjelovao na znanstvenom skupu o virusu COVID-19 KORONAVIRUS Đikić uputio oštro pismo Berošu: 'Iznosite netočne podatke i manipulirate'

U odluci se kaže da su međuvjerski brakovi između muslimanskih muškaraca i žena nemuslimanki dopušteni “u izoliranim slučajevima” koje samo lokalni muftije mogu odobriti.

“Većina međuvjerskih brakova rezultira brojnim problemima”, stoji u odluci u kojoj se ukazuje na moguća neslaganja oko odgoja djece i “na apsolutno različite svjetonazore, kulturu i obrazovanje”.

No, mnoge ruske istaknute muslimanske ličnosti nisu se složile s tom pravno neobvezujućom odlukom.

Regionalni ulema Republike Tatarstan rekao je da se ne slaže s “izravnim tumačenjem stihova iz časnog Kurana”, izvijestila je ruska državna novinska agencija RIA novosti.

Duhovna skupština muslimana Rusije rekla je da poštuje odluku, ali se pozvala na izričito odobrenje u Kuranu za muslimanske muškarce da se vjenčaju s kršćankama i židovkama. Zamjenik predsjednika DUM-a Damir Muhetdinov priznao je da se “u ovom pitanju mišljenja razlikuju i dio naših imama ne podržava ili samo djelomično podupire tu fetvu.” DUM je kasnije pojasnio da se žene nemuslimanke mogu udati za muslimane sve dok “poštuju islamski kanon i ne sprečavaju muževe da odgajaju djecu u skladu s islamskom tradicijom” te su istaknuli kako je odluka potaknuta”povećanjem stope razvoda, slabljenjem vjerskih temelja društva i nedostatkom duhovnog obrazovanja u obiteljima”.

Zvonik katedrale sv. Dujma NEVIĐENO! Baka izgubila novac za račune pa zaplakala usred Splita: Nije mogla ni naslutiti što će se dogoditi

– U Rusiji postoje mnogi međuvjerski brakovi. Praksa pokazuje da djeca tijekom odrastanja ne znaju kojoj vjeri pripadaju. U većini slučajeva međuvjerski brakovi se raskidaju zbog čestih nesporazuma između supružnika i njihove rodbine – rekao je Muhetdinov.

Islamska je zajednica nakon pravoslavne druga po broju pripadnika u Rusiji, a očekuje se da će se broj islamskih vjernika sa sadašnjih 20 milijuna više nego udvostručiti u sljedećih 15 godina. 

Karlovac: Zbog transporta covid pozitivnih osoba Hitnoj pomoći za 80 posto povečan broj intervencija
REFORMA ZDRAVSTVA
Prijedlozi stručnjaka: Participacija do 4000 kn, porez na cigarete, naplata nehitnog prijma...
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?
  • miroslav.petkovic.7564:

    Oni to koriste pravo.Ovdje u Rusiji samo dovode iz bivsi sovjet republika srednje azije Tadik Uzbek Kirg Kazah Azarbejdan itd.Zatim Iran i bog zna otkud jos..Tu imaju sva prava jao i Rusi zato kad citam u novinan kako tu narodi ... prikaži još! nemaju prava.Pogkedajte migracione centre ovdje milione ih dolazi.Zatim rusija radi nataliteta na prvo djete daje sest na drugo deset na trece cak petnest tisuca eura.To koriste obilato pobjedise ku...co

  • cigrovski.darko:

    Ne brinite za Rusiju, oni jedino to rješavaju pošteno, državni brakovi su glavni i može tko s kim hoće, osim rodbine i istospolnih, a vjerski i prije i sada i kod nas ne mogu se sklapati između Muslimana i Katolika ... prikaži još!a ukoliko jedan od njih ne promijeni vjeru, samo nepismena raja i novinari to ne znaju.

  • Kendra:

    Svo zlo od institucija Crkve, izmišljenim vjerama podijelili ljude kako bi se bogatili i manipulirali ljudima. To ispiranje mozga traje stoljećima i za svaku je osudu. Ako Boga ima ,samo je jedan i za sve ljude na svijetu jednak, nije ... prikaži još! On propisao 3 vjere i različita moralna pravila. Ako Bog zaista i postoji kada dođe vrijeme prvo će udariti baš po tim "vrlim institucijama" i njihovim vođama. Voljela bih to dočekati.