Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reakcije

Muslimani, izađite na ulice i recite: 'Ne u moje ime!'

Charlie Hebdo
Foto: Reuters/PIXSELL
09.01.2015.
u 07:57

Ovo je bio ratni čin. Pravi napad. Nije tu bila riječ o klasičnoj terorističkoj egzekuciji, nije to bio slijepi terorizam

Ovo je bio ratni čin. Pravi napad. Nije tu bila riječ o klasičnoj terorističkoj egzekuciji, nije to bio slijepi terorizam. Ubojice su došli u Charlie Hebdo, ljude su prozivali po imenu da bi ih smaknuli. Ovo što smo vidjelu u Parizu, to je neki novi i čudan tip terorizma.

Duh Francuske

Komentira tako francuski intelektualac i filozofska zvijezda Bernard-Henri Lévy krvava događanja u Parizu. Uzbuđen je, govori emfatično. Kao i uvijek, zavrnuo je rukave na snježnobijeloj košulji raskopčanoj do pupka. Grč na njegovu licu – koščato je i markantno, uokvireno bujnom kosom.

– Bog je mrtav, ali je moja kosa savršena – apokrifna je rečenica koju pripisuju Levyju. Pa i sada, dan nakon mučnog pokolja u redakciji satiričkog časopisa.

– Charlie Hebdo je mali časopis, rekli bismo da pripada undergroundu, ali on potpuno utjelovljuje duh Francuske, ono najbolje od Francuske. A ubojice su pokušali ubiti duh Francuske. A što sada? Nastaviti. Obveza svakog pisca i novinara je da nastavi raditi – vapi Lévy.

Prošao je tranziciju od katedre filozofije do intelektualca per se, pisca skribomanskih kapaciteta i autora filmova sumnjive kvalitete. Početkom ‘90-ih godina prošlog stoljeća manje se bavio Hrvatskom, koju je prepustio kolegi iz istog kružoka novih filozofa Alainu Finkielkrautu, a puno više Bosnom i Hercegovinom i srpskom agresijom.

Europska bolest i patogena represija krivnje Europe zbog nedjelovanja u krizi opće je mjesto njegova angažmana. Rođen u židovskoj obitelji u Alžiru, u Francusku se doselio s dvije godine. I dandanas razmišlja nosi li ili ne židovsku krivnju te koliko ga je obilježio privilegiran život, jer njegov se otac, borac u španjolskom ratu, obogatio poput Kreza preradom drva.

Tako je, bez egzistencijalne, barem one materijalne, tjeskobe, putovao i bavio se Libijom, Sirijom, Gruzijom... BiH ga progoni od početka rata u bivšoj Jugoslaviji kad je, sjeća se, dolazio često i u Hrvatsku, prolazeći sablasno praznim Vukovarom, izbezumljen od misli da Europa i svijet gledaju genocid.

Sinovi Europe

– Europa ima dvostruki karakter, snagu i slabost, ponos i samoozljeđivanje. Europa je iznjedrila najbolje: sekularizam, ljudska prava, ali i najgore, kolonijalizam i nacizam. Svi smo sinovi takve Europe – smatra.

U takvoj Europi, i u Francuskoj nakon pokolja, posebnu ulogu trebaju imati muslimanski vjerski vođe.

– Moraju se obratiti ljudima, moraju jasno i glasno reći da su ubojice neprijatelji islama. Da islam nije to, jer islam nije ova užasna karikatura koju su iscrtali ovi napadači. Stoga je sad tren da svi muslimani izađu na ulicu i kažu: Ne, ne u moje ime – kaže filozof Bernard-Henri Lévy.

No pred Francuskom je još jedan važan zadatak: – Francuzi ne smiju napraviti grešku i kriv o prepoznati islam kao neprijatelja. Islamizam i radikalizam jesu neprijatelji, ali islam nije.

>>Napadač na Charlie Hebdo više je volio rap i cure, nego džamiju

>>Urednik Financial Timesa: Charlie Hebdo provocira i ismijava muslimane

Komentara 12

Avatar abakus
abakus
08:13 09.01.2015.

Hajde, malo razuma u ovom kaosu... Bravo, Lévy. Što se tiče podignutih rukava i uzbuđenosti, strast je prvo obilježje Francuza i Židova, a on je i jedno i drugo. :)

MP
mpx
09:04 09.01.2015.

Zanimljiv naslov. Kada se isto tražilo od građana srpske nacionalnosti 1991. godine da izađu na ulice i kažu ne, onda se optuživalo Tuđmana i ostalu vladajuću garnituru da su preveliki nacionalisti.

Avatar ikebana5
ikebana5
11:06 09.01.2015.

Naravno da treba reci NE bilo kakvoj vrsti terorizma! Ovo sto se sad dogadja u Francuskoj ako se ne zaustavi i osudi moze sutra biti pred nasim vratima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije