Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Musić Milanović: Imamo ozbiljan problem. Čak 67,6 posto Hrvata ima previše kilograma

Diljem svijeta obilježava se Svjetski dan debljine. U Hrvatskoj čak 35% djece od 8 do 9 godina ima problem s prekomjernom težinom, pokazalo je istraživanje Europske inicijative praćenja debljine djece CroCOSi
04. ožujka 2021. u 14:03 8 komentara 1975 prikaza
Zagreb: U Hrvatskoj 35% djece s prekomjernom masom i debljinom
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

U Zagrebu su povodom Svjetskog dana debljine predstavljeni su rezultati istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) "Europska inicijativa praćenja debljine u djece, Hrvatska 2018./2019. (CroCOSi)", čija je voditeljica za RH Sanja Musić Milanović.

Zagreb: Andrej Plenković ugostio članove Upravnog odbora Fortenova grupe SKUPŠTINA IDUĆI PETAK Mercator do kraja ožujka integralni dio Fortenova grupe

- Kao voditeljica istraživanja CroCOSi u Hrvatskoj predstavit ću rezultate drugog kruga istraživanja Europske inicijative praćenja debljine u djece, koje smo proveli u osam tjedana, od veljače do travnja 2018. Sve ovo radimo jer zaista imamo ozbiljan problem. Prema istraživanju, čak 57,4% odraslih u Hrvatskoj ima previše kilograma, kao i 35% djece prema istraživanju CroCOSi 2015./2016., što je naša referentna točka za sva daljnja istraživanja CroCOSi, rekla je Musić Milanović, piše HRT. 

Navela je i da je niz kroničnih nezaraznih bolesti koje kao rizični čimbenik imaju prekomjernu tjelesnu masu i debljinu te da čak 6,6% hrvatskog proračuna usmjerenog na zdravstvo odlazi na sve ono što uzorokuju isključivo prekomjerna tjelesna masa i debljina.

- U idućih 30 godina, ako ne smanjimo trend porasta debljine, životni vijek smanjit će se za 3 i pol godine. Debljina je zajednički nazivnik za sve vodeće kronične nezarazne bolesti od kojih u Hrvatskoj pobolijeva i umire 90-93% ljudi, rekla je.

Istaknula je da Hrvatska ima vrlo ozbiljan problem i da u tom prema podacima prednjače muškarci

- Čak 67,6% muškaraca u Hrvatskoj ima previše kilograma. Djeca su nam prema prošlom istraživanju bila na visokom petom mjestu od 38 obuhvaćenih zemalja. Sve 4 zemlje iznad nas su mediteranske. Problem debljine je uočljiviji na jugu. Najmršaviji su na sjeveru, a najdeblji na jugu, pogotovo dječaci, rekla je.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

ARHIVA - Srebro u kombinaciji, povijesna olimpijska medalja Ivice Kostelića
TEŠKA ODLUKA
Pavlek u suzama umirovio Antu Kostelića: 'Tako je trenutno najbolje...'
Ivanić-Grad
Grad po svačijoj mjeri
Ivanić-Grad: Moderna sredina pogodna za svakoga