Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
lakše do dokumenata

Odlična vijest za građane! Isprobajte aplikaciju koja će vam olakšati život

Osobna
Foto: Zagrebačka policija
1/4
28.09.2022.
u 10:01

Građani će tako ubuduće moći digitalnim putem predati zahtjev za putovnicu ili vozačku dozvolu, zatražiti dostavu dokumenata na kućnu adresu, prijaviti novorođenče, upisati dijete u dječji vrtić te se koristiti ostalim uslugama sustava eGrađani.

Ministarstvo unutarnjih poslova i Agencija za komercijalnu djelatnost pozvali su u srijedu građane da aktiviraju Certiliu - mobilni digitalni identitet hrvatskih građana za pristupanje javnim uslugama putem portala e-građani.

Početkom kolovoza prošle Hrvatska je uvela nove eOsobne iskaznice u sklopu Digitalne agende za Europu. Nove iskaznice služe i za aktivaciju mobilne aplikacije Certilia, koja će smanjiti administraciju i olakšati građanima pristup javnim uslugama, napominje AKD u priopćenju.

Nova aplikacija omogućuje korištenje mobilnog digitalnog identiteta i pouzdano udaljeno potpisivanje dokumenata, što će imati jednaku pravnu snagu kao vlastoručni potpis.

Građani će tako ubuduće moći digitalnim putem predati zahtjev za putovnicu ili vozačku dozvolu, zatražiti dostavu dokumenata na kućnu adresu, prijaviti novorođenče, upisati dijete u dječji vrtić te koristiti ostale usluge sustava eGrađani.

Prije instaliranja aplikacije, građani moraju aktivirati eOsobnu, bez obzira imaju li novu ili staru osobnu iskaznicu s čipom i zatražiti mobilni identitet, a nju će biti moguće aktivirati i na mobilnim kioscima na lokacijama policijskih uprava Bjelovar, Čakovec, Pula, Karlovac, Koprivnica, Osijek, Rijeka, Sisak, Slavonski Brod, Split, Šibenik, Varaždin, Vinkovci, Zadar, Zagreb, PP Velika Gorica, na osječkom FERIT-u, kampusu i kampusu Algebre u Zagrebu.

Projekt je financiran u sklopu inicijative NextGenerationEU i Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

VIDEO: Zalutao u zgradu madridskog prometnog čvorišta pa zapeo na stubama

Komentara 16

DU
Deleted user
10:49 28.09.2022.

Ne kužim. Već mjesecima koristim certiliu, očajna je, ali nekako sam se probio do većine featurea koje obećavaju, jednako je traljava kao i prvog dana, a oni ju sad najavljuju kao nešto novo. Ah, pa da, to su naše novine. Neka se radije potrude dati upute za korištenje. Za to im treba cijeli site i customer care od par stotina tisuća ljudi. No dobro, valjda će se popraviti.

Avatar nekakav
nekakav
11:57 28.09.2022.

samo vi ukidajte papire, ostat ćemo i bez vlasništva nad nekretninama bez da to znamo. digitalna tehnologija ima opasnosti koje su prevelike na one koji se ne koriste novih tehnologijama. kako vi mislite da će mare iz biograda, sa svojih 97 godina, znati da je i dalje vlasnik placa iznad plaže, a u međuvremenu joj se ive iz zagreba uknjižio kao vlasnik, sve virtualno, digitalno, bila i neka objava na ploči gruntovnice, nije sirota znala da je netko bacio oko na djedovinu, pa nije svaki mjesec dana gledala ploču na sudu, na kojoj je bio izvješen prijedlog na upis vlasništva. jer ako trebaš paziti da država, sud, prizna nekome vlasništvo nad tvojim bez da se tebe kontaktira, provjeri, bez toga da nema upisa, onda šteta novaca za digitalizaciju. meni je danas inače apsurdno da kod sebe uopće osim osobne trebaš imati bilo što još. ni knjižicu auta, jer postoji evidencija mup-a, u koju policajac na bmw-u može upasti u 3 sekunde i provjeriti, jesi vlasnik, nisi, registriran, nije. imaš vozačku ili nemaš, kakvo ograničenje upravljanja. tvoja vozačka treba biti samo evidentirana u nekoj bazi kojoj pristupa policija. a ne i fizički imati tu knjižicu, karticu, što već. idemo naprijed ili ne? tj. kad ćemo krenuti? jer stojimo.

LA
lajh1985
13:35 28.09.2022.

Nikaj meni ne treba na aplikaciji...da spusim telefon pa da to netko iskoristi...isto kao i sto cak i imam karticu koja se nemre postancat za male iznose ili da imam aplikaciju koja samo postanca karticu sa ekrana

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije