Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rat, poskupljenje...

Zbog krize prijeti nestašica ovih proizvoda. Stručnjak otkriva što će prvo nestati u Hrvatskoj

pizza
Foto: Pixabay/Ilustracija
1/4
28.09.2022.
u 08:34

Veliki proizvođači maslinova ulja, Španjolska i Italija, oporavljaju se od užasno teškog ljeta. Ljetne temperature obarale su rekorde diljem zapadne Europe i zavladala je velika suša.

Pandemija COVID-19, rat u Ukrajini i niz drugih problema u okolišu uvelike su odgovorni za poremećaje na globalnom tržištu, a osim poskupljenja raznih proizvoda, svijetu sada prijeti još jedan problem – nestašica. Poslovni dnevnik donosi popis proizvoda koji bi mogli nestati sa svjetskih polica.

VIDEO: Zbog krize prijeti nestašica proizvoda, evo bez čega bismo mogli ostati u Hrvatskoj:

Ljubitelji humusa trebali bi razmisliti o tome da popune svoje zalihe. Naime, prijeti nestašica slanutka – glavnog sastojka humusa – i moglo bi doći do pada zaliha od čak 20%. Rat u Ukrajini spriječio je sjetvu i izvoz usjeva iz Rusije i Ukrajine, dvije zemlje koje su važni proizvođači slanutka. Australija i Meksiko također su se ove godine suočili s vremenskim problemima, uključujući poplave, što se negativno odrazilo na njihove usjeve. Istodobno, potražnja za slanutkom i dalje raste.

16.08.2022.,Sela - Dugotrajna susa utjecat ostavit ce posljedice na urod kukuruza. Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Nakon ispitivanja brojnih polja kukuruza na srednjem zapadu u sklopu turneje Pro Farmer Crop Tour, ustanovljeno je da su goleme količine kukuruza u ne baš idealnom stanju i to nakon najezde štetočina, velikih vrućina i malo padalina. Nekoliko američkih saveznih država ima manje prinose nego prošle godine. Nažalost, nedostatak kukuruza također znači moguću nestašicu mnogih omiljenih proizvoda – žitarica, kukuruznog sirupa i kokica.

Suša i nezapamćene temperature dodatno su opteretile poljoprivrednike koji se već suočavaju s inflacijom i sve većim troškovima gnojiva zbog rata u Ukrajini. Svi ovi nepovoljni vremenski uvjeti mogli bi u konačnici dovesti do toga da mnogi proizvodi na bazi rajčice postanu manje dostupni. To uključuje kečap, umak za tjesteninu i slično.

Ugljični dioksid jedan je od ključnih sastojaka u proizvodnji piva, a opskrba ovim plinom nestabilna je godinama. Osim toga, proizvođači piva dodatno se bore s nestašicom limenki od aluminija.

24.08.2020., Zagreb - Ilustracija - cokolada s rizom. Prva cokolada s rizom na svijetu proizvedena je u Pozegi 1963. godine u tvornici cokolade Zvecevo. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Ugljični dioksid također je ključni sastojak u proizvodnji mnogih smrznutih namirnica, uključujući smrznutu pizzu. Obično se koristi kao rashladno sredstvo za očuvanje okusa i teksture smrznutih proizvoda tijekom skladištenja i transporta. Osim toga, pomaže i u sprečavanju kvarenja hrane. Prema tome, proizvođači pizze suočavaju se sa sličnim problemima kao i proizvođači piva, a sve to moglo bi rezultirati nestašicom tih proizvoda.

Veliki proizvođači maslinova ulja, Španjolska i Italija, oporavljaju se od užasno teškog ljeta. Ljetne temperature obarale su rekorde diljem zapadne Europe i zavladala je velika suša. Analitičari procjenjuju da bi proizvodnja maslinova ulja u Španjolskoj mogla pasti za 25 do 30% u usporedbi s prošlom godinom. Što se tiče Italije, analitičari prognoziraju pad proizvodnje maslinova ulja između 20 i 30%. Povrh vremenskih neprilika, rat u Ukrajini i problemi s opskrbnim lancem dodatno su pridonijeli rastu cijena maslinova ulja.

Uoči Halloweena moglo bi nedostajati čokolade. Naime, proizvođač slatkiša Hershey objasnio je da je zbog rata u Ukrajini teže nabaviti sirove sastojke poput jestiva ulja i kakaa. Istodobno, potražnja je nevjerojatno porasla. Zanemareni su sezonski proizvodi kako bi se popunile police trgovina i zadovoljila normalna svakodnevna potražnja.

Foto: Pixabay

Stručnjaci predviđaju nadolazeću nestašicu puretine, ponajprije zbog epidemije ptičje gripe koja je harala ove godine. Amerikanci su se 2021. suočili sa sličnim nedostatkom puretine pa bi mogli plaćati puricu po višoj cijeni, navodi Eat this, a prenosi Poslovni.hr.

Trebamo li strahovati?

Ove podatke za RTL komentirao je Martin Evačić, predsjednik Udruge trgovine u Udruzi poslodavaca. Na pitanje trebamo li u Hrvatskoj strahovati, rekao je: "Koliko ja znam, tih proizvoda ima dovoljno i na zalihama i kod svih trgovaca, no činjenica je da je ova godina klimatski izrazito teška za poljoprivredu. Isto tako činjenica je da su poremećeni opskrbni lanci zbog rata u Ukrajini", kazao je.

A koji bi od navedenih proizvoda prvi mogao nestati s polica u Hrvatskoj?

– Pa, ja mislim da bi prvo mogao nestati šećer i svinjsko meso. Sad sam sasvim okrenuo temu jer su cijene tih proizvoda išle bitno gore, a kod nas su one na neki način zamrznute – zaključuje Evačić.

VIDEO Pogledajte što bi svako kućanstvo trebalo imati za slučaj nestanka struje, vode i goriva

Komentara 33

V0
Vlaskoulicanec3.0
09:40 28.09.2022.

Neće biti čokolade jer zbog rata u Ukrajini je teško nabaviti kakao????? Vidim da kompletna opskrba svijeta sva doslovno svime dolazi iz Ukrajine!!! A slijepci i dalje vjeruju i arlauču....

PO
Polarus
09:36 28.09.2022.

e moji novinari... ako je nečega proizvedeno manje 20% ili 25% to nije automatski nestašica... nego će samo poskupiti...

PE
Pericabad2
09:49 28.09.2022.

Ekipa, nemojte se plasiti i padati na fore trgovaca. Doslovno sve ovo sto su nabrojali mi proizvodimo sami i sa sasvim fer i korektnu cijenu mozete lako kupiti sa domacih opg-a (virtualna trznica). Za to koliko jednoj obitelji treba (da ne manjka nicega) necete potrositi ni puno. Ili naravno nasjednite na fore i kuputje uvezeno iz spanjolske (mozes mislit, pola toga nam je iz afrike al ok)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije