Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

MUP poziva na aktivaciju e-osobne. Pogledajte kako to učiniti!

Ističu da trenutačno važeće e-osobne iskaznice s dva certifikata ima 1.534,904 građana, dok je još 363.411 važećih e-osobnih iskaznica koje sadrže samo identifikacijski certifikat te se mogu koristiti za prijavu na sve elektroničke usluge koje ne traže digitalni potpis.
31. siječnja 2019. u 14:27 36 komentara 49747 prikaza
Elektronička osobna iskaznica
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) zbog olakšavanja aktivacije e-osobne iskaznice izradila je video, koji na jednostavan način, korak po korak, objašnjava cijeli postupak, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP).

BIOMETRIJSKA OSOBNA ISKAZNICA omogućava da elektroničkim putem predate zahtjev za novu vozačku dozvolu Stigla mu ovrha Solinjanin izgubio osobnu iskaznicu pa doživio šok: Kako je to uopće moguće?

Video se može pogledati na Youtube kanalima MUP-a i AKD-a, a osim iz njega, detaljne informacije o proceduri aktivacije mogu se dobiti i u svim policijskim upravama, kod službenika koji rade na izdavanju osobnih iskaznica, a koji će u dolazećem razdoblju proći dodatnu edukaciju kako bi građanima mogli pružiti cjelovitu informaciju po ovom pitanju.  

U MUP-u ističu da od početka vrlo aktivno sudjeluje u projektu e-Građani, čiji je cilj putem kontinuirane digitalizacije i modernizacije poslovnih procesa tijela javne uprave građanima omogućiti jednostavniju komunikaciju s javnom upravom, na jednom mjestu na internetu. Na taj se način utječe i na smanjenje gužvi i čekanja pred šalterima, odnosno nudi brže poslovanje, brža i dostupnija usluga te smanjenje utrošenog vremena na suhoparnu birokraciju.

Unutar toga, u sklopu digitalizacije što većeg broja poslovnih procesa za koje je nužna visoka razina sigurnosti kod predstavljanja te vlastoručni potpis podnositelja zahtjeva, MUP je 2015. godine počeo izdavati elektroničku osobnu iskaznicu. Njezina je prednost što omogućuje elektroničku identifikaciju i izradu naprednog elektroničkog potpisa. Iskaznica naime, uz podatke ispisane na samoj kartici, ima do dva certifikata, identifikacijski i potpisni. Identifikacijski certifikat koristi se za elektroničku potvrdu identiteta i autentikaciju prilikom pristupa elektroničkim uslugama, dok potpisni služi kao podrška naprednom elektroničkom potpisu i zamjenjuje vlastoručni potpis, sukladno zakonu kojim je reguliran elektronički potpis.

To ustvari znači da je elektronička osobna iskaznica vjerodajnica visoke razine sigurnosti, uz koju građanin može koristiti sve usluge sustava e-Građani, ali i druge elektroničke usluge u Hrvatskoj, neovisno o pružatelju. Uz to, hrvatska e-osobna iskaznica je kao vjerodajnica visoke razine sigurnosti prihvaćena i na području Europskog gospodarskog prostora (zemlje EU, Norveška, Island i Lihtenštajn), ističu u MUP-u.

Elektronička osobna iskaznica digitalizacija Hrvatske Ukidaju se biljezi i uplatnice, dolaze nove osobne iskaznice

„No, kako bi je se dakle moglo koristiti kao vjerodajnicu kod korištenja elektroničkih usluga, nužna je aktivacija njenog elektroničkog dijela, što su građani u većoj mjeri počeli raditi tek prethodne godine, pa ih i ovim videom želimo dodatno potaknuti na korištenje e-osobne iskaznice za dostupne e-usluge, jer - aktivacija elektroničkog dijela osobne iskaznice nudi pregršt mogućnosti i u velikoj mjeri pojednostavljuje e-poslovanje širokog spektra u zemlji, ali i u inozemstvu“, objavio je MUP na svojoj internetskoj stranici.  

Ističu da trenutačno važeće e-osobne iskaznice s dva certifikata ima 1.534,904 građana, dok je još 363.411 važećih e-osobnih iskaznica koje sadrže samo identifikacijski certifikat te se mogu koristiti za prijavu na sve elektroničke usluge koje ne traže digitalni potpis.

„Sustav e-Građani i 54 zasad dostupne elektroničke usluge trenutačno koristi gotovo 650.000 građana. Uz e-usluge MUP-a, među najkorištenijim uslugama su Osobni korisnički pretinac, e-Dnevnik, e-Porezna, HZMO korisničke stranice (i dobivanje elektroničke radne knjižice) i e-Matične knjige“, ističu u MUP-u.

osobna iskaznica kontrola posjetitelja Tko smije zadržati vašu osobnu iskaznicu?

Podsjećaju da Elektronička usluga e-Usluge MUP od početka 2015. omogućuje, bez odlaska na šaltere, dobivanje uvjerenja o prebivalištu, boravištu, aktivnom boravištu (važeće u trenutku generiranja dokumenta) i potvrde o vlasništvu cestovnih vozila.

Krajem iste godine, MUP je proširio svoje e-poslovanje i kroz sustav e-Građani ponudio i mogućnost e-prijave boravišta (dosad podneseno 880 zahtjeva) te davanja suglasnosti za izdavanje putovnice i osobne iskaznice djetetu, kao i suglasnosti za prijavu prebivališta djeteta na adresu drugog roditelja, u slučajevima kada roditelji ne žive na istoj adresi. Usluga također omogućuje davanje suglasnosti stanodavca za prijavu prebivališta punoljetne osobe.   

Svojim e-uslugama MUP je 2016. pridodao i e-registraciju neturističkih objekata koje pružaju uslugu smještaja strancima, dok su 2017. uveli i mogućnost podnošenja e-zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole, za što je podneseno 1887 zahtjeva.

Početkom 2018. uvedeni su i e-zahtjevi za izdavanje putovnice (podneseno 818 zahtjeva). Na ljeto je omogućeno i elektroničko podnošenje zahtjeva za obavljanje detektivske djelatnosti, a u pripremi je e-zahtjev za osnivanje autoškole.

Pogledajte i video: Hrvatski apsurdi

Bojanje stana
PROLJETNI RADOVI
Osnovni "šljakerski" pribor za ličenje zidova koji bi svi trebali imati doma
PBZ
DIGITALNO DOBA
Iz udobnosti vaše fotelje: digitalne usluge koje će vam olakšati svakodnevicu
 • Avatar fidelio
  fidelio:

  Za hrpu stvari za koje mi treba elektronički identitet, mobilni token od banke radi sasvim dobro i praktičan je. A da su htjeli napraviti praktičnu osobnu, trebali su napraviti contactless karticu s PIN-om, koju bi mogao prisloniti na mobitel s ... prikaži još! NFC-om i AKD-ovom aplikacijom, te generirati jednokratne kriptograme, u prijevodu potpise. A dok to dođe do glave našim službama, ostali će već imati biometrijsku autorizaciju putem neurona u mozgu. Sad je samo frka jer su uložili pare u sustav koji se uopće ne koristi, pa nečija glava mora dobiti... hm... po glavi.

 • PainKiller:

  Ne piše koliko košta čitać OI bez kojega je nemoguće aktivirati ju, a što je i glavni razlog zbog kojeg hrađani ne aktiviraju svoje OI.

 • Avatar salaso
  salaso:

  Da je samo čitač u pitanju....kod mnogih gradjana u pitanju je i dobra internetska veza...ili dovoljno novaca za kupovinu dovoljno MB...pa onda dobar kompjuter s dobrim i legalnim Windowsima...pa onda plaćeni i dobar antivirus kako se ne bi dogodila kradja ... prikaži još! podataka......tako da...