Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon istupa Cvitana

MUP odgovara DORH-u: Dobili ste što ste tražili

Foto: Pixsell
1/2
Autor
Ivanka Toma
01.10.2014.
u 22:45

Dinko Cvitan u Saboru je policiju prozvao zbog neučinkovitosti

Sukob između policije i Državnog odvjetništva koji tinja već dugo pretvorio se u otvorenu frontu, i to nakon nastupa glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana pred saborskim Odborom za pravosuđe. Cvitan je, kritizirajući policiju, rekao da “zvoni na uzbunu” jer je prvi put broj kaznenih prijava protiv nepoznatog počinitelja veći od prijava protiv poznatih.

– Organizirani kriminalitet pao je na razinu iz 2009. godine. Nitko me ne može uvjeriti da je organizirani kriminalitet u padu, posebno kada se radi o trgovini ljudima – optužio je prvi tužitelj rekavši da traži sastanak s policijom kako bi se vidjelo što napraviti na otkrivanju gospodarskog kriminala, korupcije i organiziranog kriminala.

Sastanak s ravnateljem

Odgovor MUP-a nije trebalo dugo čekati. Iz Ravnateljstva policije Cvitana su podsjetili na zakonsku obavezu, ali i praksu stalnih koordinacija između tužitelja i policije te mu stavili pod nos da se prije deset dana on osobno, i to u prostorijama Državnog odvjetništva, sastao s glavnim ravnateljem policije Vladom Dominićem. Usto policija iznosi brojke kojima demantira Cvitana.

– U 2013. godini policija je podnijela kaznene prijave zbog sumnje u počinjenje 1940 korupcijskih kaznenih djela, što je gotovo dvostruko više nego 2012. kada je utvrđeno 825 takvih djela. U odnosu na djela gospodarskog kriminaliteta prijavljeno je 6315 kaznenih djela, a u 2012. godini 5994 djela. Za kaznena djela organiziranog kriminaliteta podnesene su prijave za 1840 djela, a 2012. je prijavljeno njih 525 – odgovara policija.

U opsežnoj i iscrpnoj reakciji na prozivku glavnog državnog odvjetnika Cvitana policija podsjeća i na zakonske izmjene iz 2011. i 2013. godine, da su tužitelji postali zaduženi za provođenje istrage, čime su svrstani u tijela otkrivanja kaznenih djela, a policija je postala dužna postupati po nalogu državnog odvjetnika te po njegovim uputama provoditi dokaze. Drugim riječima, Cvitanu su poručili da su tužitelji od policije dobili to što su i tražili. Da su tražili više, dobili bi više.

– Dio izjave glavnog državnog odvjetnika u kojoj navodi da su u nekim institucijama zaduženim za otkrivanje kaznenih djela “gluhi, ćoravi i mutavi” Ravnateljstvo policije ovom prilikom ne želi komentirati, ali je svjesno činjenice da je samo jedno od tijela otkrivanja kaznenih djela u sustavu izvršne vlasti – reagirali su u MUP-u.

Razmjena priopćenja

Sukob između policije i Državnog odvjetništva izašao je na vidjelo i početkom lipnja, u jeku sukoba između premijera Zorana Milanovića i bivšeg ministra financija Slavka Linića. Državno odvjetništvo tada je donijelo odluku koja je išla na ruku Liniću rekavši da njegov pomoćnik Branko Šegon nije počinio kazneno djelo pribavljajući povlašteni kredit od HBOR-a za svoju tvrtku Facta Veru.

Prošlo je svega nekoliko sati od DORH-ova priopćenja kada je policija izašla sa svojim tvrdeći da je Šegon i dalje pod istragom policijskog USKOK-a. Među istražiteljima se prepričava kako od tada Mario Bertina, šef policijskog USKOK-a, nije dobrodošao u Državno odvjetništvo.

>> Cvitan: Ispričajte mi se! Vukšić: Ne pada mi na pamet

Komentara 32

MD
mara-danda
23:09 01.10.2014.

otpale su prijave zbog jednog dzointa... policija jos nekako funkcionira ali tuziteljstvo i sudovi su gori nego u kongu...

NV
novo vriijeme
23:11 01.10.2014.

Ova zemlja je u području korupcije lider EU- a, zaslužna za taj uspijeh je politika jer ona bira DORH.

MX
MXLCLGTG
23:36 01.10.2014.

Kakvo odvjetnistvo takva i policija treba to temeljno promijeniti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije