Naslovnica Vijesti Hrvatska

MUP odbacio navode o zlostavljanju migranata: 'Potrebno je raspolagati barem nekim informacijama'

-Još jednom naglašavamo da Ministarstvo unutarnjih poslova ima nultu stopu tolerancije prema nasilju bilo koje vrste, uključujući i u postupanju s migrantima, navodi MUP
24. rujna 2019. u 21:24 3 komentara 696 prikaza
Ilustracija/ Policija
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) u utorak je odbacilo navode portala H-Alter koji je, među ostalim, objavio da je hrvatska policija "kažnjavala migrante" pržeći im noge vrućim željeznim štapom.

Ilustracija linija Čakovec - Štrigova Dvadesetak migranata ukrcalo se na redovni autobus, dočekala ih je policija

"Kako bi bilo koji navod bio službeno provjerljiv potrebno je raspolagati barem nekim informacijama, a iz novinarskog napisa oni nisu vidljivi", priopćio je MUP.

Dodaju da su u novinarskom članku sukladno navodima autorice izmijenjena imena sugovornika, sugovornik ne zna u koju je policijsku postaju navodno odveden, ne sjeća se detalja vezanih za izgled navodne postaje, a također nigdje u članku nije navedeno vrijeme kada se događaj navodno dogodio.

"Takva vrsta izvještavanja može bit samo tendenciozna te stoga odlučno odbacujemo navode iz novinarskog članka koji ne sadrži nikakve dokaze za tvrdnje koje se u njemu iznose. I ovom ćemo prilikom naglasiti kako je primarna zadaća hrvatske policije zaštita granice Republike Hrvatske te zaštita njenih građana i imovine, a tu zadaću svakodnevno i ispunjava", navode u MUP-u.

Ističu da nisu zaprimili nikakvu službenu obavijest IOM-a o navodima koji se spominju u članku, kao i da se pridržavaju svih relevantnih europskih i nacionalnih propisa kada je riječ o zaštiti ljudskih prava.

Migranti Promjena dublinskog ugovora Što donosi novi prijedlog u rješavanju izbjegličke krize?

"Još jednom naglašavamo da Ministarstvo unutarnjih poslova ima nultu stopu tolerancije prema nasilju bilo koje vrste, uključujući i u postupanju s migrantima. Dosad se pokazalo da optužbe migranata koji su spriječeni u nezakonitom prelasku državne granice o navodnom nasilju hrvatske policije nemaju uporište u stvarnosti niti su u ijednom slučaju potkrijepljeni konkretnim dokazima", stoji u priopćenju.

Video: Slatina Pokupska: Kombi s migrantima sletio u Kupu, vozač pobjegao

SPAR
Alternativa
Šećer i debljina: Kako staviti unos šećera pod kontrolu, a i dalje fino jesti
  • niwrad:

    H-Alter je portal ljevičara ekstremista koji je neprijateljski raspoložen prema vlastitom narodu i interesima RH te svim institucijama koje su zadužene za dobrobit RH. To su ideološki potomci robovlasnika, nacista, fašista i komunista koji su se prilagodili vremenu pa se ... prikaži još! danas skrivaju iza humanizma te tako provode svoje nasilničke ideologije, laži, prevare, manipulacije, falsifikacije istine i negacije stvarnosti.

  • sani1:

    Nego što će nego odbacit. Ali tko im uopće vjeruje?