Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
loš tajming

MUP: Karamarko nema vremena da postavi svoje ljude

'25.10.2011., Zagreb - Markov trg 2, Banski dvori, redovna sjednica Vlade Republike Hrvatske. Tomislav Karamarko Photo: Marko Lukunic/PIXSELL'
'Marko Lukunic/PIXSELL'
Autor
Ivanka Toma
11.11.2011.
u 19:26

Procedura: Raspisati natječaj, imenovati komisiju, uzeti mišljenje županijskih skupština, pa rok za žalbe...

Ministar policije Tomislav Karamarko ne može u samo tri tjedna promijeniti cijelu strukturu rukovoditelja u Ministarstvu unutarnjih poslova. U MUP-u su uvjereni da su Karamarkove izjave dane u četvrtak nakon sjednice Vlade "da će on progurati svoje ljude, ali one najprofesionalnije, a ne neke iz komitetskih i stranačkih struktura kao što je to bilo 2000. godine" zapravo političke poruke iznesene u sklopu predizborne kampanje, a da nema stvarnog vremena ni volje da se doista provedu u djelo.

Ovlasti ravnatelja

Iako je Vlada donijela Uredbu o klasifikaciji radnih mjesta policijskih službenika i Uredbu o uvjetima za stjecanje policijskih zvanja, za izmjenu cjelokupnog krvotoka policije potrebno je nešto više radnji od pukih imenovanja.

Naši sugovornici iz MUP-a upozoravaju da, po Zakonu o policiji, ministar najprije mora raspisati interni natječaj na kojemu se objavljuju slobodna rukovodeća mjesta. Kada se raspiše natječaj, potrebno je određeno vrijeme koje se treba dati potencijalnim kandidatima za prijavu. Potom treba imenovati povjerenstvo koje je, po Zakonu o policiji, nadležno za odabir kandidata za rukovodeća mjesta (radi se o funkcijama zamjenika i pomoćnika glavnog ravnatelja policije, načelnika policijske uprave i načelnika policijske postaje). Povjerenstvo koje ima predsjednika i četiri člana imenuje ministar iz redova rukovodećih policajaca te predstavnika sindikata na njihov prijedlog.

Zakon dalje, u članku 61., kaže da zamjenika i pomoćnika ravnatelja te načelnika policijske uprave imenuje i razrješuje ministar na prijedlog glavnog ravnatelja, a načelnika policijske postaje glavni ravnatelj na prijedlog načelnika policijske uprave. Ovako sročen propis podrazumijeva da se najprije imenuje glavni ravnatelj policije pa da onda on predlaže ministru ljude koji će biti njegovi pomoćnici s kojima će neposredno raditi te načelnike policijskih uprava koji će mu također biti izravno podređeni.

Pravo nezadovoljnih

Želi li Karamarko slijediti duh zakona, onda mu treba određeno vrijeme da najprije imenuje novog glavnog ravnatelja policije pa da onda počnu imenovanja njegovih zamjenika i šefova policijskih uprava.

Zakonska procedura je takva da još i dodatno usporava proces imenovanja. Naime, prije nego što podnese ministru prijedlog za načelnika policijske uprave, glavni ravnatelj o kandidatu mora zatražiti mišljenje županijske skupštine ili Skupštine Grada Zagreba. Kada se imenovanja konačno i provedu, mora se računati još i na vrijeme za žalbe nezadovoljnih kandidata. A za sve to, pa čak i kada bi sve rukovoditelje postavljao odjednom, tri tjedna, čini se, nisu dovoljna.

Komentara 33

Avatar puky
puky
19:44 11.11.2011.

... pa nije Karamarko izmislio da će imenovati 800 faca u MUP-u već mediji i komunisti ... vlada i on samo kažu da su aktivirali novi zakon o Policiji ... strava ...

OB
-obrisani-
19:52 11.11.2011.

svi koji znaju Karamarka tvrde da je jedna korektna i topla osoba, vole ga i kolege, priča mi osoba koja je bila s njim u Hudoj jami da mu je pozlilo do šoka i da je zaplakao.

BI
bilikamen
19:41 11.11.2011.

e moj KaraMarko, ............niste više u stanju na vrime ni smuljati. Panika se uvukla u redove nerednih i neradnih plačenika. Sad bi vi nešto mijenjali, ko da niste imali dovoljno vrimena. Bolje da ne diraš ništa jer možeš samo nauditii ovom jadnom narodu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije