Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

MUP ima nove stranice, donosi i novu kategoriju 'Građani detektivi'

Nova MUP-ova internetska stranica u koordinaciji sa Središnjim državnim uredom za razvoj digitalnog društva preselila na gov.hr platformu
06. ožujka 2019. u 12:44 3 komentara 1810 prikaza

Ministarstvo unutarnjih poslova od srijede ima nove internetske stranice koje sadrže više informacija za građane i institucije od dosadašnjih pa, uz ostalo, građani na njima mogu ponešto naučiti o samozaštiti, a novost je i kategorija ''građani detektivi''.

Snimka tučnjave Maškare ili policija?! VIDEO Kruži snimka tučnjave: Brutalno pretukli muškarce odjevene poput policajaca

Nova MUP-ova internetska stranica u koordinaciji sa Središnjim državnim uredom za razvoj digitalnog društva preseljena je na gov.hr platformu, prateći izgled ostalih stranica koje se na njoj nalaze, ali je zadržala svoje prepoznatljive plave boje.

MUP-ova internetska stranica sastoji se od 26 zasebnih stranica, uključujući MUP (mup.gov.hr), Ravnateljstvo policije, Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja te stranice svake policijske postaje.

Na stranici je novost e-knjižnica u kojoj se mogu pronaći online izdanja časopisa "Policija i sigurnost", glasila "Mir, ugled, povjerenje", godišnjaci policije te publikacije i brošure, dok su na stranicama Ravnateljstva policije noviteti rubrike poput povijesti hrvatske policije i međunarodne policijska suradnje koja pruža informacije o sigurnoj turističkoj sezoni i mirovnim misijama.

Rubrika "prevencija" o samozaštiti građana

U novoj rubrici "prevencija" građani mogu naučiti nešto više o samozaštiti, proučiti brošure policije, upoznati se s policijskim projektima ili pregledati videomaterijale.

SVE JE SNIMILA KAMERA VIDEO Priveli ga na ispitivanje i ostavili u sobi, uskoro su vidjeli da su gadno pogriješili

Novost je i kategorija "Građani detektivi", gdje se nalaze poveznice na kojima zainteresirani korisnici mogu preuzeti aplikaciju za e-dojave sumnjivih događaja "MUP –  sigurnost i povjerenje", pregledati lica osoba za kojima tragamo, nestale i otuđene umjetnine, krivotvorine te pronađene umjetnine.

Svi ti sadržaji mogu se pronaći upisivanjem u tražilicu, priopćio je MUP, podsjećajući svoje korisnike da i na novodizajniranim stranicama, u informacijama za građane te na stranicama MUP-a i stranicama Ravnateljstva policije mogu pronaći savjete za različite životne situacije, posebice u području prijevara i računalne sigurnosti, nasilja općenito te sigurnosti djece na internetu.

Upute kako pohvaliti i kritizirati rad policije

Građani i dalje u nekoliko koraka mogu doći do odgovora na pitanja iz područja prometa, osobnih isprava, prebivališta i boravišta, oružja, državljanstva te dobiti upute na koji način mogu uputiti pohvalu, ali i pritužbu na rad MUP-ovih djelatnika.

Policijski pas Maša otkrila drogu u vozilu Bravo, Mašo! Jake snage MUP-a: Pogledajte kako je policijski pas pronašao drogu

U aplikaciji "Red Button" za online prijavu zlostavljanja djece dostupne su informacije o opasnostima koje vrebaju te savjeti za zaštitu kad je riječ o djeci i roditeljima, ali i maloljetničkoj delinkvenciji, kriminalitetu na štetu djece i obiteljskom nasilju.

'OSTAO SAM PAF'
Aleksandar Stanković ispričao kako mu se upucavao Neven Ciganović: 'Bilo mi je neugodno'
Croatia osiguranje
Podrška poljoprivrednicima
Kako domaće osiguranje podupire razvoj poljoprivrednika i domaće proizvodnje
 • Avatar Olujni
  Olujni:

  Ma da ne bi zandari! Da mi budemo cinkeri i da radimo vas posao, dok vi tucete po pivi i zderete krafne!

 • zip123:

  Sad ce penzici i kvartovske babe tracare prijavljivati koje kome dosao na kavu.Jos im samo opremu dati.

 • prokurator:

  građani detektivi??????????? znači, već godinama policiju se ni za lijek ne može dobiti da naprave nešto za građane. recimo kada čovjek ima krađu, provalu ili neku nevolju, policija - koju plaćamo lijepe novce - odradi preko volje i najčešće bez ... prikaži još! prave pomoći oštećenom. žrtvama rastućeg nasilja policija također nije bila od preventivne pomoći. a sada bi policija da građani preuzmu dio promatranja i dojava, zapravo njihovog posla... e pa neće ići.