Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRONALAZAK RJEŠENJA

MUP najavio moguće strože kazne za vozače koji ponavljaju prekršaje

Prometna kod Okučana
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/5
05.11.2018.
u 21:56

Napominju da su u prvih deset mjeseci ove godine na hrvatskim cestama poginule 272 osobe u 257 prometnih nesreća

S ciljem pronalaženja kvalitetnih rješenja problema prometnih recidivista u ponedjeljak su se sastali predstavnici MUP-a i Fakulteta prometnih znanosti, suglasni da sankcije propisane važećim zakonom nedovoljno odvraćaju vozače od ponavljanja prometnih prekršaja, pa je intencija ići prema rješenjima koja bi uključivala trajnije oduzimanje vozačkih dozvola, ali i vozila.

 Iz MUP-a su priopćili da je ministar Davor Božinović održao sastanak s predstavnicima Fakulteta prometnih znanosti, kako bi se u što kraćem roku reagiralo na problem prometnih recidivista te pronašla kratkoročna i drugoročna rješenja za podizanje razine sigurnosti prometa na cestama.

 Napominju da su u prvih deset mjeseci ove godine na hrvatskim cestama poginule 272 osobe u 257 prometnih nesreća, a 185 njih poginulo je na mjestu nesreće, što je 68 posto ukupnog broja poginulih. Ističu i da su u zadnja tri vikenda u akcijama prometne policije zaustavljena 233 recidivista na razini cijele države. 

 U MUP-u kažu da su sastanak inicirali temeljem mišljenja da su u kvalitetnom i sveobuhvatnom rješavanju novonastale prometne situacije, struka i znanost najbitnije karike, te su obje strane nakon iznesenih ideja, realnih mogućnosti, stvarnih potreba i prijedloga rješenja problema izrazile zadovoljstvo kompatibilnošću gledišta, metoda i određivanja prioriteta djelovanja. 

 Suglasni su da sankcije propisane važećim Zakonom o sigurnosti prometa na cestama ne ispunjavaju u potpunosti svoju svrhu, odnosno počinitelje nedovoljno odvraćaju od ponavljanja prometnih prekršaja ili kaznenih djela.

 "Stoga je intencija ići prema rješenjima koja bi mogla uključiti trajnije oduzimanje vozačkih dozvola, ali i oduzimanja vozila kao predmeta kaznenog djela ili prekršaja, prijedloga uvođenja objektivne odgovornosti vlasnika vozila s kojim je prekršaj ili kazneno djelo počinjeno te konkretnijeg propisivanja zaštitnih mjera za prometne prekršaje", ističu u MUP-u.

 Podupiru, kažu, i prijedlog Fakulteta prometnih znanosti o osnivanju Centra izvrsnosti u okviru tog fakulteta, u koji bi se uključila sva nadležna tijela i u kojem bi se donosila strateška rješenja.

 Uz ministra Božinovića, na sastanku su sudjelovali i ravnatelj policije Nikola Milina, njegov zamjenik Josip Ćelić, načelnik Uprave policije Ivan Merćep i načelnik Službe za sigurnost cestovnog prometa Josip Mataija, s operativne strane, te glavna tajnica MUP-a Sanda Šimić Petrinjak i pomoćnik ministra za pravne poslove i ljudske potencijale Ante Delipetar.

 U ime Fakulteta prometnih znanosti prisustvovali su dekan Tomislav Josip Mlinarić, iz Zavoda za cestovni promet Luka Novačko i Rajko Horvat s Katedre za sigurnost cestovnog prometa.

 Iz MUP-a napominju da ovo nije prvi susret stručnjaka dviju institucija po ovom pitanju te da su, iako nisu jedini odgovorni za stanje sigurnosti, započeli s aktivnostima u pronalaženju adekvatnijih rješenja, primjerenijih trenutnim okolnostima i s ciljem očuvanja života, podizanja prometne kulture i poštivanja prometnih propisa, kroz stručne radne skupine koje obrađuju potrebne pravne podloge za podizanje sigurnosti u prometu.

Pogledajte i video: Tromilja: Četiri osobe ozlijeđene u prometnoj nesreći između automobila i cisterne

Komentara 9

Avatar AnkaIl
AnkaIl
22:13 05.11.2018.

Bravo! Trajno oduzimanje vozačke dozvole pri kršenju prometnih pravila treba biti pravilo, a ne iznimka.

DO
domxerex
22:15 05.11.2018.

Ima jako puno smisla. Tko neće naučiti neka uči na teži način. Samo neka se primjenjuje na sve jednako a ne da opet neki mogu raditi što hoće dok se korumpirano pravosuđe dokazuje na sitnoj raji.

NA
narcis660
22:46 05.11.2018.

Oduzeti vozačku doživotno...a takve "vozače"i pravno goniti tj.oplesti još i po džepu a da nepričamo da bi ih trebalo zatvoriti ....Ma nema iznimaka upravo da je moj sin u pitanju...tek tada bi u ovoj državi bar u tom smjeru nešto profunkcioniralo!!No nažalost ostaje samo nada....dokle god nisu isti kriteriji za "tatine sinove" i obične smrtnike!☹☹

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije