Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nesreća u Splitu

Prometni stručnjak o smrti studentice: 'Za to predlažem izravnu zatvorsku kaznu!'

Željko Marušić
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
01.11.2018.
u 12:25

Marušić predlaže da za bježanje s mjesta nesreće ili za bježanje policiji bude propisano 12 kaznenih bodova jer to znači poništenje vozačke dozvole

Željko Marušić s Fakulteta prometnih znanosti komentirao je slučaj tragične nesreće u Splitu, gdje je vozačica na pješačkom prijelazu u pijanom stanju ubila studenticu pa pobjegla s mjesta nesreće.

- Taj slučaj je slojevit i treba biti pouka. Naime, sve je počelo činjenicom da je dotična imala oduzetu vozačku dozvolu, da joj to nije bilo prvi put i da je ona očito dulje vrijeme vozila s oduzetom vozačkom dozvolom. Ovdje treba razmišljati o tome da je takva situacija indikacija za posebnu akciju. Takvih vozača nema baš puno. Policija treba kontrolirati dolaske navečer ili rano ujutro kad osoba sjeda za volan, treba reagirati. A onda to treba nadopuniti u Kaznenom zakonu. To treba biti izravno kazneno djelo. Ja predlažem da je za takvu vožnju propisana izravna zatvorska kazna - rekao je Marušić gostujući na HRT-u.

Vezano za obijesnu vožnju i bježanje s mjesta nesreće, kaže da nas to treba motivirati da unaprijedimo kaznene odredbe koje su donesene. Usporedio je to s izravnim crvenim kartonom u nogometu. 

- To znači da ne trebate skupljati žute kartone, nego za izravno pogibeljne prekršaje, ali za bježanje s mjesta nesreće ili za bježanje policiji, da bude propisano 12 kaznenih bodova jer to znači poništenje vozačke dozvole - rekao je.

Pogledajte video najgore parkiranih auta na hrvatskim cestama:

Komentara 26

IB
istina_boli
12:50 01.11.2018.

Za tu vrstu ljudi to nije dovoljna kazna, jednostavno i kad im trajno oduzmete vozacku dozvolu i zabranite polaganje vozackog ispita sljedecih 40 godina, oni ce jednostavno pijani sjest za volan i ubijat koga stignu. Svabe za takve tipove imaju idealno rijesenje, dozivotna robija, pa nek ti ostane i vozacka, a ti se vozikaj u corki do kraja zivota. Kom milo , a kom drago.

DU
Deleted user
12:47 01.11.2018.

Slažem se s profesorom Marušićem...s time da uzimanje dozvole bude popraćeno i brutalnom novčanom kaznom (tako da bude i za novozaposlene policajce koji će na početku svoje karijere imati na oku takve ljude 😎). Uostalom, možda ni narukvica s GPS-om ne bi bila loša ideja (to više nije skupo), alarm bi se uključio kod pokušaja skidanja (naravno) i ako bi kretanje bez prethodnog javljanja MUP-u bilo brže od 25 km/h. 🚲🛴🚲🛴🚲🛴🚲🛴.Znači, još bi morao svakodnevno javljati da li će uzeti taksi, voziti ga rođak ili javni prijevoz... Naravno, može se povremeno poslati i novaka da provjeri što je ovak rekao...Uz takve kazne, bi bilo dovoljno da mjesec dana ostane bez dozvole i da poslije toga vozi ko ljubičica...😉

5A
5_ak
17:37 01.11.2018.

Uz zatvor treba ici i visoka novcana kazna od koje se nemozes oporavit narednih 50 g

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije