Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Veliki prosvjed u Bihaću: Zaustavljali vozila i tražili migrante

- Do sada smo molili pomoć, a sada tražimo brzu reakciju
20. listopada 2018. u 21:32 53 komentara 10079 prikaza
Foto: Screenshot Youtube

Oko dvije tisuće ljudi okupilo se u subotu navečer u Bihaću kako bi prosvjedovali zbog eskalacije migrantske krize na području Unsko-sanske županije u Bosni i Hercegovini  pri čemu su zahtijevali odlučnije angažiranje državnih tijela vlasti kako bi se taj problem napokon stavio pod nadzor.

Migranti IZVJEŠTAJ PUČKE PRAVOBRANITELJICE Sukob zbog migranata - MUP: Optužbe se ne temelje na činjenicama

Na središnji gradski trg prosvjednici su došli s transparentima s porukama poput "Bihać je naš", a jedan od organizatora, vijećnik u Gradskom vijeću Sejo Ramić burno je pozdravljen kada je u govoru istaknuo da ovo nije prosvjed protiv migranata nego protiv vlasti koje ne poduzimaju ništa da bi njima stvorili uvjete za boravak, a građanima pružili sigurnost.

Tijekom dana prosvjed je bio mirnije naravi, no navečer je situacija postala ozbiljnija kada su Bišćani blokirali autobusnu stanicu, djelomično magistralu, a neki su čak i zaustavljali vozila i tražili migrante, javlja dopisnik portala Klix.ba.

"Do sada smo molili pomoć, a sada tražimo brzu reakciju", kazao je Ramić.

Neki od govornika zauzeli su se za to da se učini pritisak na vlasti kako bi se proglasilo izvanredno stanje te autobusnim prijevoznicima i Željeznici Federaciji BiH zabranio prijevoz migranata prema Bihaću.

Ilustracija VELIKA KLADUŠA Migrant se skrivao ispod autobusa, vozač ga ošamario: 'De ćeš, je... ti svu familiju'

Prema podacima županijskog MUP-a u taj dio BiH svakog dana stiže između 100 i 150 ilegalnih migranata, a policija bilježi stalni porast broja izgreda vezanih uz migrante.

Od početka godine u Unsko-sansku županiju je stiglo više od 10 tisuća migranata, no riječ je samo o onima koji su registrirani, a pretpostavlja se da ih je zapravo stiglo barem tisuću do dvije više.

Koliko ih točno sada boravi u tom području nitko ne zna. Posljednja je procjena da je riječ o nekoliko tisuća migranata koji planiraju nastaviti put prema Hrvatskoj, a koncentrirani su uglavnom na području Bihaća i Velike Kladuše.

Castel Volturno Nekoć popularno ljetovalište sada je oronulo izdanje iz noćne more

Selam Midžić, tajnik Crvenog križa u Bihaću, kazao je da oni i dalje osiguravaju prehranu za oko 800 osoba koliko ih u prosjeku boravi u improviziranom migrantskom centru u ruševnoj zgradi nekadašnjeg bihaćkog učeničkog doma gdje migranti svakodnevno dolaze i odlaze.

"Tražili smo da se državna tijela vlasti uključe, a to se do danas nije dogodilo", kazao je Midžić.

>> Pogledajte video o migrantima u kampu u Srbiji

WhatsApp
STVORILI PANIKU
Bijesni korisnici prelaze na druge servise: WhatsApp odgodio najavljene promjene
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade