Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
osiguravanje biračkog prava

Građani koji budu u redu na biračkom mjestu do 19 sati, moći će glasati

Na biralištu u Varšavskoj ulici u Zagrebu se stvorila velika gužva
Foto: Neva ZagnecPIXSELL
1/31
17.04.2024.
u 18:09

Stranka Možemo od DIP-a je zatražila informaciju o udjelima birača po izbornim jedinicama, koji se, unatoč važećim osobnim iskaznicama, nisu našli na izvadcima iz popisa birača

Politička platforma Možemo uputila je hitan dopis DIP-u sa zahtjevima za očitovanje o osiguravanju biračkog prava građana. Kako je priopćeno, s obzirom na to da velik broj birača koji, unatoč važećim osobnim iskaznicama, nisu na izvadcima iz popisa birača, stranka Možemo zatražila je od Državnog izbornog povjerenstva žurno očitovanje na koji će se način osigurati biračko pravo građanima koji prije 19 sati izvade tzv. plave potvrde, ali ne stignu se vratiti na svoje biračko mjesto te da Državno izborno povjerenstvo o istome žurno obavijesti javnost i birače.

"Također, stranka Možemo od DIP-a je zatražila informaciju o udjelima birača po izbornim jedinicama, koji se, unatoč važećim osobnim iskaznicama, nisu našli na izvadcima iz popisa birača", priopćeno je. Možemo je, nedugo nakon upućenog priopćenja, objavilo na Facebooku kako će moći glasati svi koji do 19 sati budu u redu

"Ako u 19:00 budete u redu na biračkom mjestu, moći ćete glasati i nakon 19 sati!" prenosi Možemo navode Državnog izbornog povjerenstva. Kako je pojašnjeno, u 19 sati na kraj reda na biralištima stat će zaštitari i moći će glasati svi koji u tom trenutku budu ispred njih. 

Kako stoji u Zakonu o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, glasovanje traje neprekidno od sedam do devetnaest sati. "Birališta se zatvaraju u devetnaest sati, ali će se biračima koji su se zatekli na biralištu omogućiti glasovanje. Na biračkom mjestu moraju neprekidno biti nazočna najmanje tri člana biračkog odbora ili njihovi zamjenici", stoji u Zakonu. 

 

GALERIJA Velika gužva na biralištu u Zagrebu
Na biralištu u Varšavskoj ulici u Zagrebu se stvorila velika gužva
1/31

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije