Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Možemo puno naučiti od Estonije u koju se seli mnogo domaćih startupova'

Treba ohrabrivati samozapošljavanje, a ne stvarati nove barijere onima koji žele svojim radom ostvariti korist za sebe i za cijelu zajednicu - rekao je Štetner.
17. rujna 2019. u 22:08 1 komentara 146 prikaza
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ulaganje u obrazovanje, istraživanje i razvoj, te poticanje do inovacija, teme su okrugloga stola Mosta nezavisnih lista (NL) održanog u utorak, na kojemu je istaknuto da su inovacije do sada zanemarene te je predložena  promjena poreznih propisa što bi povećalo ulaganje u ova važna područja.

DEVET ZAKONSKIH PRIJEDLOGA Četvrti krug porezne reforme: Ovo su predviđene promjene

Moderator okrugloga stola i jedan od autora Mostovih mjera Mislav Kraljević, objasnio je dvije jednostavne mjere stranke vezane za ovo područje, od kojih je prva jedinstveno dvostruko umanjenje porezne osnovice za sva ulaganja u obrazovanje, istraživanje i razvoj, priopćio je u utorak Most NL.

Kako je navedeno, druga mjera predviđa delimitiranje iznosa za porezno priznate donacije obrazovnim i znanstveno-istraživačkim institucijama. Istaknuto je da bi priznavanje ovih troškova kao porezno relevantnih i onih koji umanjuju poreznu osnovicu, sigurno povećalo investicije zasnovane na znanju i novim tehnologijama koje stvaraju visoku dodanu vrijednost.

"Time bismo napravili korak više prema zemlji znanja, pametne ekonomije i visoke tehnologije“, rekao je Kraljević.

Prijedloge Mosta analizirali su gosti okrugloga stola ekonomska analitičarka Vedrana Pribičević, poduzetnik i ulagač u startup tvrtke Stevica Kuharski i Davorin Štetner iz CRANE-a - hrvatske mreže poslovnih anđela.

TRAŽI POVEĆANJE Bulj: Plaće prosvjetara u Dalmaciji moraju biti iste kao i u Zagrebu

Rasterećenje poslovnih subjekata, zaokret u državnoj administraciji, poticaji investitorima

Vedrana Pribičević tako je rekla da porezni sustav mora predstavljati jedan od potpornih stupova za ekosustav startupa. "Država mora podržati, odnosno rasteretiti i osloboditi poslovne subjekte koji svojim djelovanjem najviše doprinose gospodarskom rastu, koji ulažu u razvoj i istraživanja", istaknula je.

Stevica Kuharski je naglasio potrebu za potpunim zaokretom u radu državne administracije. "Trom i zaostao sustav ne može pratiti korak s naprednim brzorastućim gospodarstvima Europe i ostatka svijeta. Možemo puno naučiti od Estonije, u koju se, nažalost, seli mnogo domaćih startupova. Najavljene promjene propisa u Hrvatskoj, umjesto u smjeru potpore, idu u smjeru još veće presije prema tvrtkama visoke tehnologije", ocijenio je.

Davorin Štetner smatra da treba uspostaviti okvir koji će potaknuti investitore da ulažu u nove poslovne projekte i mlade da se odvaže na ulazak u poduzetništvo.

Učenici, ilustracija ZABRINJAVAJUĆI TREND Imamo manje od 800.000 mladih

"Treba ohrabrivati samozapošljavanje, a ne stvarati nove barijere onima koji žele svojim radom ostvariti korist za sebe i za cijelu zajednicu", rekao je Štetner.

Most umjesto poreznih olakšica nudi fiksne iznose

Predsjednik Mosta Božo Petrov osvrnuo se na kraju na sva tri dosad održana okrugla stola na kojima je Most s neovisnim stručnjacima analizirao svoje prijedloge u svjetlu najavljenoga tzv. četvrtog kruga Vladine porezne reforme.

Istaknuo je kako Mostova tri cilja - demografija, poduzetništvo, te ulaganje u istraživanje i obrazovanje, daju cjelinu kojom je Most zaokružio svoj prijedlog porezne reforme, osmišljen u korist građana.

"Zaključili smo da ova država ne podržava poduzetnike, nema suvislu poreznu politiku vezanu za ulaganje u istraživanja i obrazovanje, ne potiču se ulaganja u zaposlenike i njihovu edukaciju", rekao je Petrov. Ocijenio je kako država takvim pristupom ne potiče ekonomiju koja se ne temelji na razvoju bez kojega ne može preživjeti ni jedna ekonomija.

splitsko sveučilište OXFORD JE PRVI Objavljena lista najboljih sveučilišta na svijetu, kako je prošlo zagrebačko i splitsko?

"Most ide na ruku zaposlenima i umjesto poreznih olakšica nudimo fiksne iznose, idemo u susret poduzetnicima jer ih ne gušimo dodatnim davanjima, već im omogućujemo ulaganja u zaposlenike, obrazovanje i razvoj“, zaključio je Petrov.

Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
a
Jadranom bez daha
Argonauti u sedam dana preveslali 650 kilometara hrvatske obale
  • rimac444:

    Postoji velika prijetnja našem društvu ako se isele božo, grmoja, bulj i slični. Nećemo se oporaviti od takvog gubitka stručnjaka za tjeranje magle i uzgoj parazita.