Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Uvozimo šarane iz Vijetnama, med i češnjak iz Kine, povrće iz Egipta...

Osječko-baranjski dožupan i stručnjak za poljoprivredu Željko Kraljičak navodi neke nevjerojatne podatke da Hrvatska uvozi filete šarana iz Vijetnama, zamrznutu ribu iz Skandinavije, vina iz Južnoafričke Republike, med, grah i češnjak iz Kine...
22. studenoga 2016. u 12:22 25 komentara 4251 prikaza
suhe šljive
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell

Stručnjak za tržište hrane Stipan Bilić kazao je za Glas Slavonije da Hrvatska može proizvesti hrane za 18 milijuna potrošača, ali da je naš sustav napravljen tako da više pogoduje uvozu nego prodaji domaćih proizvoda. 

– Otvorili smo tržište prema EU i vjerojatno je hrvatsko tržište, u odnosu na sve zemlje članice, najotvorenije za proizvode Unije – upozorava Bilić. 

Osječko-baranjski dožupan i stručnjak za poljoprivredu Željko Kraljičak navodi neke nevjerojatne podatke da Hrvatska uvozi filete šarana iz Vijetnama, zamrznutu ribu iz Skandinavije, vina iz Južnoafričke Republike, med, grah i češnjak iz Kine, začine iz Egipta, mlijeko iz drugih zemalja EU, a svinjetinu iz Danske i Nizozemske. 

Uvozimo čak i suhe šljive, i to iz SAD-a, povrće iz Španjolske, Egipta, Grčke, Italije, čak i slamu iz Mađarske.

>>Staro meso željeli vratiti u trgovine, sve će biti uništeno

>>Hrana koje se uvozi iz EU ne prolazi gotovo nikakvu sanitarnu kontrolu

Od polja do polica u 24 sata
Domaći proizvodi koji u najkraćem roku dolaze na police dućana kako bi mi imali svježe voće i povrće
 • nemanatrag:

  Kako je davno Ivo Andrić napisao ; mi ne umijemo ni ono što znamo....

 • Avatar Zrinski-Frankopan
  Zrinski-Frankopan:

  Kruh ne uvozimo? Hahha Izrael tamo u pustinji gdje imaju jednu riječicu raznim navodnjavanjima proizvodi toliko voća i povrća da izvozi po cijelom svijetu.. sapienti sat

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  mi to ne možemo proizvoditi i točka. dajte jednom već prestanite narod puniti glupostima. da mi to možemo proizvesti, mi bi to proizvodili. mi možemo proizvoditi i 'ajfone', ali ih ne proizvodimo. zašto? možda zato jer smo preskupi radnici, nismo ... prikaži još!nismo spremni 24/7/365 dati za plaću od 200 dolara? gdje je naše slatkovodno ribnjačarstvo? zakonima smo ih uništili, sve ribare. zaštitili smo sve što leti, puže i gmiže. tko će njima namiriti štetu na ribnjacima od ptica? znate kolko čaplja pojede ribe dnevno? i nije sama. bajke o kvalitetnom hrvatskom medu i smeću od meda iz kine objesite mačku o rep. baš pčela zna koji cvijet je zagađen i čime, a koji ne. naši 'eko-pčelari' su fenomen. pčela leti i do 5 km, najčešće do 2 km. a u tom krugu se praši, vozi, dimi, baca otpad, prašina leti... da ne pričamo o pesticidima i herbicidima. inače je med iz gradova daleko punijeg okusa,jer u gradu ima više različitog cvijeća, bilja, koje cvjeta duže nego naših par medonosnih biljaka. i ispada da kinezi varaju. a naši ne. mađarska jedna šećerana radi samo za pčelare, naši voze svakodnevno šećera iz mađarske kolko hoćete. suhe šljive? ajd ih vi doma proizvedite, i onda na tržištu konkurirajte turcima, irancima, južnoj africi. naš čovjek nikako da shvati da su nama konkurenti kinezi, indijci, a ne nijemci. rimac auti nam se pod nos bacaju kao dokaz uspjeha i snage hrvatskog čovjeka. a radi se ipak o stranom investitoru, koji kod nas sklopi par auta kojim paradiraju. prodajne brojke su jedino mjerilo uspjeha. tu rimca nema. i tako dalje. hrv brodogradnja najbolja na svijetu. osim tankera i brodova za rasuti teret nismo u stanju sagraditi ništa, o jahti da ne govorimo. idemo dalje?