Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Može li Vatikan bankrotirati zbog procesa

U procesu nazvanom "N. N. protiv Svete Stolice" američki je vrhovni sud posredno priznao da Vatikan može biti odgovoran pred građanskim sudom za ono što su činili svećenici pedofili.
29. lipnja 2010. u 10:43 6 komentara 26 prikaza
odvjetnik Anderson
Foto: AFP

RIM – Vatikanu se u SAD-u može suditi zbog slučajeva seksualnog zlostavljanja djece i, ako bi se dokazalo da je odgovoran u prikrivanju slučajeva pedofilije, moglo bi ga se osuditi na plaćanje odštete žrtvama. Mnoge su biskupije u SAD-u već propale zbog plaćanja odšteta žrtvama svećenika pedofila.

Naime, američki Vrhovni sud nije se izjasnio o žalbi Vatikana u slučaju jednog građanina iz Oregona koji je prijavio da ga je jedan svećenik seksualno zlostavljao. U procesu nazvanom "N. N. protiv Svete Stolice" (N. N., Nepoznat Netko; ime mu nije objavljeno), američki je vrhovni sud posredno priznao da Vatikan može biti odgovoran pred građanskim sudom za ono što su činili svećenici pedofili. U ovom je slučaju riječ o irskom svećeniku Andrewu Ronanu (umro 1992.) kojeg je Vatikan premještao iz biskupije u biskupiju kad bi se doznalo za zlostavljanje djece. Iz Irske je premješten u Chicago gdje je nastavio zlostavljati djecu, a onda u Oregon gdje je također seksualno zlostavljao djecu. N. N. iz Oregona prijavio je da ga je šezdesetih godina u školi koju je pohađao seksualno zlostavljao Andrew Ronan. Sveta Stolica, koju je Jeff Anderson, odvjetnik anonimne žrtve, optužio za prikrivanje slučajeva pedofilije, od suda je tražila imunitet kakav imaju strane države. I administracija Baracka Obame izjasnila se za imunitet, ali vrhovni suci nisu istoga mišljenja, odnosno za sada ne zaustavljaju proces protiv Vatikana.

Svećenik Ronan je iz Chicaga, kamo je prebačen iz Irske zbog zlostavljanja maloljetnika, premješten u školsku ustanovu St. Phillip High School u Illinoisu gdje je seksualno zlostavljao najmanje troje djece pa je na koncu prebačen u crkvu St. Albert Church u Portlandu u Oregonu, gdje je seksualno iskorištavao N. N. koji je tada  imao 15 godina i kojem je bio "duhovni savjetnik i tutor".

- Vrhovni je sud tom odlukom odgovorio na molitve tisuće žrtava svećenika pedofila koje će konačno moći ostvariti pravdu - rekao je Jeff Anderson i najavio kako će doći u Vatikan saslušati najprije kardinale Angela Sodana i Tarcisija Bertonea (bivšeg i sadašnjeg državnog tajnika), a tek onda papu Benedikta XVI. koji je kao kardinal Joseph Ratzinger bio pročelnikom Kongregacije za nauk vjere i morao je znati za slučajeve svećenika pedofila. Anderson drži kako su svećenici službenici Vatikana, a on ih je premještao iz jednog u drugi grad kako bi se zataškala njihova zlodjela. Vatikan je, međutim, držao kako su za premještanja svećenika odgovorne biskupije. Vatikanski odvjetnik u SAD-u Jeffrey Lena kaže kako odluka vrhovnog suda da ne donese nikakvu odluku o vatikanskoj žalbi znači samo kako su vrhovni suci ocijenili da u ovoj fazi procesa ne trebaju slučaj razmatrati na razini toga suda.

Proces se sada vraća na oregonski državni sud i bit će usmjeren prema dokazivanju je li ili nije velečasni Roman bio vatikanski službenik. Anderson sada mora dokazati da je Ronan bio službenik Svete Stolice i, ako u tome uspije, onda bi od Vatikana mogao tražiti plaćanje odštete žrtvama svećenika pedofila.

Belgijski slučaj Glede skandala oko sve

Belgijski slučaj

Glede skandala oko svećenika pedofila u Belgiji i nakon što je policija upala u biskupije i zatočila biskupe, komisija koju je imenovala Crkva za otkrivanje slučajeva seksualnog zlostavljanja djece od strane svećenika, kojoj je na čalu bio psihijatar Peter Adriaenssens, podnijela je ostavku. Pretresi koje je provela policija pokazuju kako blgijske sudske vlasti nemaju povjerenje u rad komisije, objasnio je Adriaenssens razlog ostavke. Komisija je osnovana 2000. godine kao neovisna i bila je nekom vrstom posrednika između žrtava, sudskih vlasti i svećenika. Papa Benedikt XVI. je izrazio duboko žaljenje načinom na koji je policija u Belgiji postupila prema biskupima.

Papinsko vijeće za evangelizaciju Zapada

Papinsko vijeće za evangelizaciju Zapada

Benedikt XVI. je osnovao novo Papinsko vijeće za promicanje obnovljene evangelizacije u zapadnim zemljama u kojima društva proživljavaju sve veću sekularizaciju. Osnivanje toga vijeća Papa je najavio tijekom mise u bazilici svetog Pavla izvan zidina u Rimu. Prema vatikanskim neslužbenim izvorima Papa namjerava na položaj predsjednika Papinskog vijeća za evangelizaciju zapadnih zemalja postaviti monsignora Rina Fisichellu, sadašnjeg predsjednika Papinske akademije za život.

 Papa prekorio kardinala Schoenborn

 Papa prekorio kardinala Schoenborna

Samo Papa može kritizirati kardinale. To je Benedikt XVI. rekao bečkom nadbiskupu kardinalu Christophu Schoenbornu, koga je u ponedjeljak primio u Vatikanu. Naime, Schoenborn je proteklih dana optužio bivšeg vatianskog državnog tajnika kardinala Angela Sodana da je uvrijedio žrtve svećenika pedofila i pokopao istragu protiv bivšeg bečkog nadbiskupa Hansa Hermanna Groera oko slučajeva pedofilije unutar crkvenih ustanova. Schoenborn je izrazo žaljenje Benediktu XVI. zbog toga što su neke njegove izjave bile krivo shvaćene. Nakon razgovora u četiri oka između Benedikta XVI. i Schoenborna, pozvani su na susret i Sodano i sadašnji državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone. Benedikt XVI. je podsjetio kako jedino Papa može kritizirati kardinale. \"Podsjeća se kako u Crkvi, kada je riječ o optužbama protiv nekog kardinala, onda je za to službeno nadležan jedino Papa\", stoji u službenom priopćenju Svete Stolice sa toga sastanka.

Kaufland
NEVIĐENO SVJEŽE? DA!
Od malog obiteljskog gospodarstva postali su najveći proizvođač lubenica, mandarina i jagoda u Hrvatskoj
Uplift.hr
ZLATA VRIJEDNI
Znate li tko su bili mentori Marku Zuckerbergu i Bill Gatesu?
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • xychhr-200:

  Što prije bankrotiraju i nestanu s površine zemlje, tim prije će ljudi biti manje vjerski zatucani i konačno početi gledati s otvorenim očima, a kao posljedica toga biti će daleko manje raznih zala na svijetu kao ratovi itd...

 • Avatar Časna seka
  Časna seka:

  Neće bankrotirat, jer će Papa zatražit: \"Bože, daj nam 100 milijardi na računu.\" Pitajte, i dat će vam se. Amen.

 • Savjest:

  \"Podsjeća se kako u Crkvi, kada je riječ o optužbama protiv nekog kardinala, onda je za to službeno nadležan jedino Papa\". Vrlo je interesantno da je Katolička Crkva najveća vjerska organizacija na svijetu. Posebno se to vidi kad se Katolička ... prikaži još!a Crkva, koja je u biti monarhija, usporedi s drugim kršćanskim crkvama koje su postale oligarhije (pravoslavne nacionalne crkve) te razne protestantske Crkve. Naravno, ova činjenica izaziva zanimljivo pitanje: je li veličina svjetskih pa i vjerskih organizacija obrnuto proporcionalna stupnju demokracije u njima?