Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORNET

Može li ruska raketa potopiti američki nosač zrakoplova? Evo što kaže struka

Foto: Screenshot/YouTube
1/2
20.11.2020.
u 11:02

Obrambeni sustav nosača ne bi imao problem s praćenjem "relativno spore brzine" Korneta te bi postojao "veliki prostor za djelovanje", navodi analitičar.

Može li ruska protutenkovska raketa Kornet (ATGM) potopiti američki nosač zrakoplova? Na ovo pitanje pokušali su odgovoriti američki vojni analitičari.

Mark Langfan, predsjednik udruge ''Amerikanci za sigurnost Izraela'', došao je do zaključka kako je raketa Kornet ozbiljna prijetnja nosaču. Charlie Gao, vojni analitičar National Interesta, piše kako je Lanfgan koristio ''ograničenu analizu sposobnosti Korneta i obrambenih sposobnosti nosača zrakoplova''.

"Langfanovo istraživanje pogrešno predstavlja mnoge aspekte Korneta i pokazuje veliki previd mnogih aspekata pomorskog ratovanja. Prvo, on analizira napad na nosač u vakuumu", piše u tekstu i navodi se kako bi ''litanija manjih razarača i ophodnih brodova'' bila raspoređena oko nosača.

Navode kako su ti brodovi, točnije patrolni brodovi klase Cyclone raspoređeni u vodama Perzijskog zaljeva, optimizirani za borbu s malim brodovima na koje bi se mogao postaviti Kornet. Opremljeni su 25-milimetarskim topovima i raketama Griffin koje mogu napasti brodove na osam kilometara udaljenosti. Tu je i zračna podrška lovaca-bombardera.

Javlja se i problem postavljanja Korneta na manje brodove budući da je postolje za lansiranje predviđeno za stabilnu površinu, a montaža na palubu čamca koji se pomiče onemogućilo bi precizan hitac projektila.

Također, kako navodi Gao, obrambeni sustav nosača ne bi imao problem s praćenjem ''relativno spore brzine'' Korneta te bi postojao ''veliki prostor za djelovanje'' 

No što bi se dogodilo da Kornet stvarno pogodi nosač, pita se Gao. Odgovor je – ništa posebno.

Iako je glava rakete sposobna probiti trup nosača zrakoplova, vjerojatno ne bi napravila preveliku štetu budući da su te rakete napravljene da probiju oklop tenka te da kumulativni mlaz rakete ubije posadu koja je u njemu. Posada, municija i gorivo nalaze se relativno blizu u tenku, no to nije slučaj s brodovima. Kornet bi vjerojatno ubio ljude unutar malog radijusa udara ako se tamo netko nalazi. Nakon udara ostat će samo mala rupa, što bi posada bez problema sanirala, piše Gao.

Langfan u svom tekstu navodi kako raketa Kornet posjeduje i verziju naoružanu termobaričkom bojevom glavom, no analitičar Gao navodi kako je njena probojnost vrlo mala, no šteta bi zasigurno bila nanesena.

"Nosači zrakoplova suočeni su s nizom prijetnji u moderno doba, no Ratna mornarica SAD-a pola je stoljeća provela razmišljajući kako odgovoriti na te prijetnje. Rakete Kornet montirane na plovila najmanja su briga", zaključuje Gao. 

Pogledajte i video: Izraelska vojska napala iranske mete u Siriji

Ključne riječi

Komentara 62

Avatar essek22
essek22
11:57 20.11.2020.

Glupljeg teksta odavno nisam čitao, može li raketa koja ima bojevu glavu težine 4,6 kg potopiti nosač aviona?! Članak na razini dječjih rasprava jel jači Supermen ili King Kong....Chuck Norris nije u ovoj priči...

ZV
Zvjerko1
12:11 20.11.2020.

Koji kre.te.nski tekst! Može li raketa namjenjena za uništavanje tenkova potopiti nosač aviona? I onda se ovi "stručnjaci" upuste u komentiranje toga. Ooo zemljo, progutaj me! Pa koliko kr.ete.na ima na ovom svijetu. Da pogodim, analiza je koštala par sto tisuća dolara? Imam i ja jedno pitanje: Može li go.vno galebovo potopiti nosač? Znate ono, širenje hrđe i slično.

DU
Deleted user
12:17 20.11.2020.

Koj debil je ovo napisao???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije