Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
lista za dijasporu

Može li Bandić ugroziti HDZ-ovu pobjedu u BiH

Milan Bandić
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/5
14.10.2015.
u 08:15

Prema riječima analitičara Milana Sitarskog, Bandić ima izgleda, kao rijetko koja politička opcija, napasti HDZ-ovu utvrdu

U drugome krugu predsjedničkih izbora u siječnju 2010. Milan Bandić je u dijaspori osvojio 91.841 glas, a njegov protukandidat i kasnije izabrani predsjednik Ivo Josipović 5571. Pet godina kasnije nagovješćuje se mogućnost da bi se Bandić mogao okušati u XI. zbornoj jedinici, ponajprije u Hercegovini, kako bi došao do jednoga od tri zastupnika koliko ih se ukupno bira izvan zemlje.

'Zagrebačka stranka'

'Bandićevi ljudi' u Hercegovini tvrde da se još ne zna hoće li se Milan Bandić 365 - Stranka rada i solidarnosti uistinu upustiti u pokušaj otimanja dijela HDZ-ove utvrde. Prema riječima Milana Sitarskog iz Instituta za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara, pouzdano je da Bandić ima potencijala ugroziti tradiciju, ali je sada nepoznato hoće li stranka, koja je usredotočena na Zagreb, moći svoj program prilagoditi 'dijaspori'.

– Vidjet ćemo koliko će se posvetiti kampanji u toj izbornoj jedinici. Problem te stranke dijelom je to što je razmjerno nova i što je usredotočena na Zagreb – rekao je Sitarski.

Profilirao i podrijetlo

Prema njegovim riječima, Bandić je na izvjestan način i unikat na hrvatskoj sceni jer je i svoje podrijetlo uspio politički profilirati.

– Možda bi preambiciozno bilo očekivati da HDZ osvoji manje od 50 posto glasova, ali mislim da ima izgleda ugroziti poziciju HDZ-a u 11. izbornoj jedinici – smatra Sitarski. 
U HDZ-u BiH Dragana Čovića, koji je najvažniji za birače u BiH koji čine najveću bazu XI. izborne jedinice, ističu da na ovim izborima očekuju uvjerljivu pobjedu sestrinske stranke. U dijaspori se biraju tri zastupnika, a najveći problem za birače s pravom glasa je mali broj biračkih mjesta.

>> 'Ako građani budu vjerovali djelima i radu, ja ću na izborima dobro proći'

>> Bandić: Odvoz otpada bit će jeftiniji i do 85%

Komentara 18

KL
Klarahrv
08:49 14.10.2015.

Ne, ne moze. Dijaspora ne voli tita kao Bandic.

Avatar johny21
johny21
08:49 14.10.2015.

NEMOŽE

AM
ameris
11:14 14.10.2015.

Ova ruralac ne može više nikome ni pomoći ni odmoći ! On faktički postoji samo još u noćnim morama velike većine Hrvata !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije