Naslovnica Vijesti Hrvatska

Može li lošije? Samo Rumunjska i Kirgistan gori od Hrvatske

Hrvatska je među četiri od 30 zemalja istočne Europe i srednje Azije koje i dalje imaju gospodarski pad
09. listopada 2010. u 18:14 220 komentara 7 prikaza
šuker, popijač
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL

Gospodarski rast vratio se u zemlje tranzicijske Europe i srednje Azije, ali uza zabrinutost zbog održivosti tog rasta i činjenice da on ne donosi velik broj novih radnih mjesta, poručeno je na konferenciji za novinare u povodu godišnje skupštine Svjetske banke i MMF-a u Washingtonu.

Dok se s jedne strane rast i ekonomski oporavak prije svega mogu zahvaliti dobrim izvedbama velikih gospodarstava kao što su poljsko, rusko i tursko, Hrvatska se našla među četiri od trideset zemalja istočne Europe i srednje Azije u kojima je zabilježen gospodarski pad.

Gori od nas su samo Rumunjska i Kirgistan. Ukupno je u trideset zemalja pad od 5,9 posto u 2009. pretvoren u solidan 3,9-postotni rast u 2010. Glavni ekonomist Svjetske banke Indermit Gill istaknuo je da Hrvatska ima visok inozemni dug s visokom trenutačnom razinom dospijeća te visoku razinu socijalne potrošnje. Zanimljive su Gillove ocjene kako vlastodršci u Hrvatskoj nisu za krize vukli pogrešne poteze.

Smatra da je riječ o dubljim problemima koje je posebno teško rješavati u recesiji. Najveći rast imaju Turkmenistan i Uzbekistan. Izvještaj Svjetske banke predviđa istočnoj Europi i središnjoj Aziji pristojan rast, ali on će biti slab u usporedbi s drugim regijama u razvoju.

Baby Beef
Baby Beef
Udruga uzgajivača junadi Baby Beef osnovana je 2000., s ciljem promocije i ponude kvalitetnog junećeg mesa

A1 izdvaja za Vas