Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BEZ KAPITALA

Može li Hrvat sam u Njemačkoj dići kredit za stan? Stručnjakinja izračunala koliku bi plaću morao imati

Novogradnja - započelo zaprimanje zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/4
16.02.2024.
u 08:29

Ante radi na lageru u njemačkoj tvrtki te je u stalnom radnom odnosu, a za to prima 12 plaća, i to od 2300 eura. Uz to od ožujka prošle godine obavlja još jedan manji posao koji mu mjesečno donosi 500 eura

Cijene nekretnina u Hrvatskoj, pa tako i u ostatku Europe, trenutačno su veliki izazov za sve koji požele imati svoj stan ili kuću u vlasništvu. Brojni Hrvati koji su se odselili u Njemačku tako gledaju i na to da kupe svoju nekretninu, a u tome im je pomogla i Sandra Tucaković, neovisna financijska savjetnica Deutsche Banka koja je objasnila korak po korak koliku bi plaću osoba trebala imati da dobije kredit. 

Naime, u videu koji je objavila na TikToku navela je primjer mladića Ante rođenog 1995. godine koji živi i radi u Ulmu, a želi kupiti nekretninu za 165.000 eura. Glavno pitanje koje se postavlja ovdje jest može li samac u Njemačkoj bez kapitala financirati nekretninu u Njemačkoj? 

>> Tko ima najnižu, a tko najvišu plaću u Hrvatskoj: Za ovo zanimanje plaća je čak 3120 eura

Novogradnja - započelo zaprimanje zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita
1/10

Kako je objasnila, Ante radi na lageru u njemačkoj tvrtki te je u stalnom radnom odnosu, a za to prima 12 plaća, i to od 2300 eura. Uz to od ožujka prošle godine obavlja još jedan manji posao koji mu mjesečno donosi 500 eura. Nekretnina nema, a uz to ima i manji kredit za auto od 275 eura, a ima hrvatsko državljanstvo.

@mybankgermany 🇭🇷Može li samac BEZ kapitala financirati nekretninu u Njemačkoj? U videu vam na informativnom primjeru, objašnjavamo sa kolikom placom može samac u Njemačkoj financirati nekretninu. Važno je da imate u vidu, da mi imamo opciju, da pregledamo za vas, uslove kredita svih banaka u Nemačkoj, i na osnovu vaših parametara (godine, plata, zaposlenje) odmah izračunamo koji bi vam banka i pod kojim uslovima dala kredit. Javite se na telefon +49 89 12111602, da odmah proverimo da li možete dobiti Finanzirung za nekretninu u Njemačkoj. 🇩🇪Kann ein Alleinstehender/Single ohne Eigenkapital eine Baufinanzierung aufnehmen? In diesem Video erklären wir anhand eines Beispiels mit welchem Gehalt ein Single eine Baufinanzierung bekommt. Wichtig zu wissen ist, das wir die Möglichkeit haben, die Angebote aller Banken in Deutschland zu sehen und aufgrund Ihrer Parameter (Alter, Gehalt, Beruf) sofort berechnen können, welches Angebot von welcher Bank das passende für Sie ist. #dijasporatiktok #hrvatiunjemackoj #bosanciunjemackoj #srbiunemackoj #finanzierung ♬ original sound - Moja Banka u Njemačkoj

Uz dodatne troškove na uknjižbu nekretnine i ostalog, Ante bi na kraju morao platiti 182.440 eura. Kada je Sandra ispisala sve banke koje bi mogle financirati Antu, vidljivo je kako su neke banke njega i odbile, i to zato što nema vlastitog kapitala. Neke traže i 15 posto od ukupne vrijednosti nekretnine, no to nisu tražile sve. 

POVEZANI ČLANCI:

– Ante ima veliku sreću što nam se nije obratio prije mjesec i pol jer bi ovdje kamatna stopa iznosila 4,8 posto, a sada je 4,01, što je za osobu bez vlastitog kapitala odlična kamatna stopa – objasnila je. Uz to je izračunala i kako Anti za životne troškove mjesečno treba oko 1500 eura, plaća još kredit za auto, dok bi ga mjesečna rata kredita za stan ispala oko 850 eura. Anti bi tako slobodno ostalo još 128 eura, i s time je on dobar kandidat za kredit. 
 

Komentara 24

NE
Nemanadimak
09:38 16.02.2024.

Stan je takodje neki vid stednje od kojeg ce koristi imati njegovi potomci ako ih bude imao u Njemackoj ili ako dozivi penziju i do tada stan otplati te ce moci zivjeti od penzije her nece imati stanarinu. Mada u njemackoj nije lose biti sirotinja jer te onda drzava potpomaze i ako ti mirovina nije dovoljna na stanarinu potpomognu vas ali u svakom slucaju je to bijedan zivot. Sa ovom kalkulacijom u Hrvatskoj bi takodje mogao otplacivati kredit i zivjeti mozda boljom kvalitetom zivota nego u njemackoj. No dobro ta kvaliteta je upitna koliko je kome kvaliteta ili ne kvaliteta. Meni osobno Njemacka nije kvalitetna i dosta je to prljavo zapusteno tmurno i hladno pa jos i skupo. U Hrvatskoj su place manje ali je kvaliteta zivota znatno bolja i uz poduzetnicki rad ili ako ne radite za drugoga nego sebe mozete fino zivjeti i vece su vam sanse za uspleh nego u Njemackoj gdje ce te uvijek biti auslanderi.

ZA
zagabria4
10:16 16.02.2024.

Sandra jedino nije spomenula da za 165.000 Eura Ante može dobiti garažu na vrhu nenaseljenog brda. Prosječna cijena m2 u DE je 6.000 Eur a u Munchenu 12.000 Eur pa za te pare može kupiti taman kupaonicu. Kada isplati kredit nakon 30 godna može razmišljati i o kreditu za kuhinju, a u slijedećem životu može kupiti i sobu.

ŠV
Švapski
08:41 16.02.2024.

Ako od ušteđevine nemate ni novca da si priuštite automobil, nemojte dizati niti uzimati stambeni kredit. Kada će Hrvati napokon naučiti raspolagati novcem?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije