Naslovnica Vijesti Hrvatska

Motrenje bez mogućnosti odgode članstva

Uz provedbu zakona, motrit će se i kako Hrvatska ispunjava obveze preustroja brodogradilišta.
21. lipnja 2011. u 15:05 19 komentara 4 prikaza
'08.06.2011., Zagreb - Zastava Europske unije. Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
Foto: 'Patrik Macek/PIXSELL'

"Ne vidim više nikakve prepreke pred Hrvatskom, samo tehnička pitanja koja se upravo uspješno rješavaju. Sada imamo više nego poštenu priliku zaključiti pristupne pregovore prije ponoći 30. lipnja, zahvaljujući ponajprije naporima kandidatske zemlje, kao i jedinstvenome i izvanrednome radu Europske komisije". Izjavio je to predsjedavatelj Vijeća EU za opće poslove (GAC) u ovome polugodištu mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martonyi u utorak, po završetku GAC-a u Luxembourgu, na kojemu je jedna od tema bila završetak pristupnih pregovora s Hrvatskom.

Neslužbeno, posljednja međuvladina pristupna konferencija na ministarskoj razini, na kojoj će se zatvoriti posljednja četiri poglavlja, održat će se u poslijepodnevnim satima 30. lipnja, pred sam kraj mađarskoga predsjedanja Unijom. Prije toga će, u petak, Europsko vijeće "pozvati na zaključenje pristupnih pregovora s Hrvatskom do kraja lipnja, s namjerom potpisivanja pristupnoga ugovora do kraja ove godine". U zaključcima će se šefovi država ili vlada EU 27 pozvati na nacrt zajedničkih polazišta za zatvaranje pregovora, koje je sastavio EK, a u kojima se 1. srpnja 2013. navodi kao dan ulaska Hrvatske u punopravno članstvo EU. Potpredsjednik EK Maroš Šefčovič napomenuo je nakon GAC-a da "i u EK dijelimo mišljenje da bi pristupni pregovori s Hrvatskom trebali završiti do kraja mjeseca".

– Vrlo smo ohrabreni izjavom sljedećega poljskoga Predsjedništva EU da će uskoro biti spremno predstaviti raspored pripreme nacrta te potom potpisivanja pristupnoga ugovora. To bi nam omogućilo nastavak priprema za primanje Hrvatske u obitelj EU – dodao je Šefčovič. Francuski ministar za europske poslove Laurent Wauquiez i njemački državni tajnik za europske poslove Werner Hoyer naglasili su da sustav motrenja kako Hrvatska provodi usvojeno zakonodavstvo do dana ulaska u EU, o čijim se podrobnostima države članice još dogovaraju, "ulazak u članstvo ne dovodi u pitanje".

To znači da kaznene mjere ne bi uključile mogućnost odgode ulaska u Hrvatske u EU. Uz provedbu zakona, motrit će se i kako Hrvatska ispunjava obveze preustroja brodogradilišta.

Zagrebparking
NA VRELOM ZAGREBAČKOM ASFALTU
Otkrivamo: Kako izgleda jedan dan s kontrolorom Zagrebparkinga

A1 izdvaja za Vas

  • kukuriku:

    ..kad je Italija ulazila u EU, su morali zatvoriti i preusmiriti 4500 firmi i obrta, koji su vec´odavno bili u CEFTi ..., da nebi pre-konkuriraki nekim fimama iz Deutschlanda...i Holandije..., ..istina nije bila Svitaska-Kriza (Bankarska) i u EU je bilo ... prikaži još!o $oldi.., a sada ulazimo u EU-kantinu-podrum...., za par \"mrkvica\" !!

  • kukuriku:

    ..\"mrkvica na kolcu, ala tovari \"...

  • Ugo Kajvez:

    Imperijalisti motre svoju moguću novu KOLONIJU !!!!!!!!!!!!!!!!!! ..............