Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pregovori eu s rh

Motrenje bez mogućnosti odgode članstva

'08.06.2011., Zagreb - Zastava Europske unije. Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
'Patrik Macek/PIXSELL'
VL
Autor
Stojan de Prato / Bruxelles
21.06.2011.
u 15:05

Uz provedbu zakona, motrit će se i kako Hrvatska ispunjava obveze preustroja brodogradilišta.

"Ne vidim više nikakve prepreke pred Hrvatskom, samo tehnička pitanja koja se upravo uspješno rješavaju. Sada imamo više nego poštenu priliku zaključiti pristupne pregovore prije ponoći 30. lipnja, zahvaljujući ponajprije naporima kandidatske zemlje, kao i jedinstvenome i izvanrednome radu Europske komisije". Izjavio je to predsjedavatelj Vijeća EU za opće poslove (GAC) u ovome polugodištu mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martonyi u utorak, po završetku GAC-a u Luxembourgu, na kojemu je jedna od tema bila završetak pristupnih pregovora s Hrvatskom.

Neslužbeno, posljednja međuvladina pristupna konferencija na ministarskoj razini, na kojoj će se zatvoriti posljednja četiri poglavlja, održat će se u poslijepodnevnim satima 30. lipnja, pred sam kraj mađarskoga predsjedanja Unijom. Prije toga će, u petak, Europsko vijeće "pozvati na zaključenje pristupnih pregovora s Hrvatskom do kraja lipnja, s namjerom potpisivanja pristupnoga ugovora do kraja ove godine". U zaključcima će se šefovi država ili vlada EU 27 pozvati na nacrt zajedničkih polazišta za zatvaranje pregovora, koje je sastavio EK, a u kojima se 1. srpnja 2013. navodi kao dan ulaska Hrvatske u punopravno članstvo EU. Potpredsjednik EK Maroš Šefčovič napomenuo je nakon GAC-a da "i u EK dijelimo mišljenje da bi pristupni pregovori s Hrvatskom trebali završiti do kraja mjeseca".

– Vrlo smo ohrabreni izjavom sljedećega poljskoga Predsjedništva EU da će uskoro biti spremno predstaviti raspored pripreme nacrta te potom potpisivanja pristupnoga ugovora. To bi nam omogućilo nastavak priprema za primanje Hrvatske u obitelj EU – dodao je Šefčovič. Francuski ministar za europske poslove Laurent Wauquiez i njemački državni tajnik za europske poslove Werner Hoyer naglasili su da sustav motrenja kako Hrvatska provodi usvojeno zakonodavstvo do dana ulaska u EU, o čijim se podrobnostima države članice još dogovaraju, "ulazak u članstvo ne dovodi u pitanje".

To znači da kaznene mjere ne bi uključile mogućnost odgode ulaska u Hrvatske u EU. Uz provedbu zakona, motrit će se i kako Hrvatska ispunjava obveze preustroja brodogradilišta.

Komentara 19

KU
kukuriku
15:34 21.06.2011.

..kad je Italija ulazila u EU, su morali zatvoriti i preusmiriti 4500 firmi i obrta, koji su vec´odavno bili u CEFTi ..., da nebi pre-konkuriraki nekim fimama iz Deutschlanda...i Holandije..., ..istina nije bila Svitaska-Kriza (Bankarska) i u EU je biloo $oldi.., a sada ulazimo u EU-kantinu-podrum...., za par \"mrkvica\" !!

KU
kukuriku
15:35 21.06.2011.

..\"mrkvica na kolcu, ala tovari \"...

UK
Ugo Kajvez
17:11 24.06.2011.

Imperijalisti motre svoju moguću novu KOLONIJU !!!!!!!!!!!!!!!!!! ..............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije