Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROPSKA AGENCIJA ZA SIGURNOST PROMETA

Motor Boeingovog zrakoplova otkazao, EASA traži informacije o uzroku

United Airlines Boeing 777 airplane at Tokyo Narita airport
Foto: Markus Mainka/DPA/PIXSELL
1/2
22.02.2021.
u 16:49

Američki Nacionalni odbor za sigurnost prometa (NTSB) pokrenuo je u nedjelju istragu i preliminarno utvrdio oštećenja na motoru

Europska agencija za sigurnost zračnog prometa (EASA) objavila je u ponedjeljak da je nakon otkazivanja motora Boeingovog zrakoplova 777 u SAD-u zatražila informacije o uzroku problema kako bi utvrdila treba li poduzeti mjere.

Boeing je u nedjelju preporučio obustavu leta zrakoplova 777 s motorom Pratt & Whitney PW4000 nakon kvara na desnom motoru i otpadanja dijelova letjelice prijevoznika United Airlinesa prošlog vikenda neposredno nakon polijetanja iz Denvera.

Avion se sigurno vratio u Denver.

Američki Nacionalni odbor za sigurnost prometa (NTSB) pokrenuo je u nedjelju istragu i preliminarno utvrdio oštećenja na motoru koji je proizvela tvrtka Pratt & Whitney, u vlasništvu američkog zrakoplovnog diva Raytheona. 

U istrazi sudjeluju i Savezna uprava za zrakoplovstvo (FAA), prijevoznik United Airlines, Boeing, Pratt & Whitney, udruga pilota i sindikat zaposlenih u prometu, prema podacima na stranici NTSB-a.

Japan je u međuvremenu povukao zrakoplove iz prometa dok ne razmotri daljnje postupke.

Boeing navodi da je u prometu 69 zrakoplova tipa 777 s motorima PW4000, a njih 59 nalazi se u hangarima zbog smanjene potražnje za letovima u vrijeme pandemije COVID-a 19. Preporučuju da zrakoplovi budu izvan prometa dok američki regulatori ne utvrde inspekcijski protokol.

U subotu poslijepodne problema je imao i Boeingov teretni zrakoplov 747-400, čiji su uglavnom manji metalni dijelovi otpali iznad Meerssena u Nizozemskoj, prouzročivši štetu na automobilima i lakše ozlijedivši jednu ženu, prema izvješćima lokalnih medija.

Nizozemski regulator za sigurnost zračnog prometa priopćio je da istražuje uzroke otpadanja dijelova motora ubrzo nakon polijetanja zrakoplova iz zračne luke u Maastrichtu.

 

Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije