Naslovnica Vijesti Hrvatska

Most traži hitno zasjedanje saborskog odbora o opstanku hrvatske brodogradnje

'Bilo koje restrukturiranje pod sadašnjom upravom značilo nastavak tragedije'
07. rujna 2018. u 14:30 10 komentara 211 prikaza
Pula: Radnici Uljanika ponovno na ulicama i traže ostavku uprave
Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Most nezavisnih lista zatražio je u petak hitno zasjedanje saborskog odbora za gospodarstvo o opstanku hrvatske brodogradnje, a od Vlade postavljanje kriznog menadžmenta u Uljanik Grupu.

Predsjednik štrajkaškog odbora Uljanika Đino Šverko dao izjavu za medije Pulsko brodogradilište Đino Šverko podnio ostavku na članstvo u Nadzornom odboru u Uljanika

"Tvrtke o kojima danas govorimo godinama su imale potrebu za državnim jamstvima, a ona su im davana na temelju friziranih izvještaja, što je jasna odgovornost onih koji djeluju u tim tvrtkama", rekao je na konferenciji za novinare Mostov saborski zastupnik Tomislav Panenić

Naglasio je kako bi "bilo koje restrukturiranje pod sadašnjom upravom značilo nastavak tragedije". "Nalazimo se u kriznoj situaciji u kojoj nam neće pomoći Europska komisija nego održiv program restrukturiranja koji treba biti javan", kazao je Panenić tvrdeći da je Most NL još lani upozorio na sadašnja događanja tako da se "rješenje moglo ostvariti davno prije".

>> Štrajk u Uljaniku

Pula: Radnici Uljanika ponovno na ulicama i traže ostavku uprave
1 / 15
Štrajk u Uljaniku

IDS-ova odgovornost

Most je upozorio i na odgovornost IDS-a koji je, kako je istaknuto, "cijelo vrijeme podupirao događanja u brodogradilištima, a sada tu odgovornost pokušava prebaciti na Zagreb".

"Očekujem od pulskog gradonačelnika Borisa Miletića da idućih deset godina neće mijenjati prostorne planove kako bi omogućio Danku Končaru izgradnju hotelskih kompleksa čime tjera brodogradilište iz Pule", istaknula je saborska zastupnica Ines Strenja Linić, ustvrdivši kako su "transferi novca iz 3. maja u Uljanik, pod Maksimilijanom Percanom i patronatom Giannija Rosande, ravni nacionalnoj izdaji".

Darko Horvat Darko Horvat: Vlada analizira četiri moguća modela za brodogradnju u Istri i Primorsko-goranskoj županiji

Zastupnica stoga očekuje njihovu smjenu te postavljanje hitnog kriznog managementa, što je zahtjeva i Krizni stožer za obranu 3. maja.

"Vlada treba postaviti krizni menadžment, jer problem ne mogu riješiti oni koji su do njega doveli, a u opasnosti nisu samo radnici, već i kooperanti, domaći proizvođači, od kojih su već mnogi otišli u stečaj i u Slavoniji i Zagrebu", poručila je Ines Strenja Linić.

>> Pogledajte video kako je izgledao štrajk u brodogradilištu 3. maj

[video: 26409 / ]
Kompanije
ŠTO NAS ČEKA
Koja je tajna rasta velikih kompanija - software koji zna sve o njihovim kupcima

A1 izdvaja za Vas

  • Ovozemaljski:

    Predlažem Boži Petrovu da tuži Uljanik, a ako se već žele baviti politikom po dnevnim temama, evo sutra neka spašavaju željezaru Sisak, čuo sam da se zatvara, pa treba spasiti ono trulo željezo prije nego ga Romi odnesu. Ajmo Grmoja, ... prikaži još! daj reci nam kako ćemo spasiti to šta se spasiti ne može jer je tržište takvo?

  • mdcro:

    A da je bilo dovest Tima Oreskovica da spasi drzavu, nesposobnjakovići iz sekte Most. Kad ste na vlasti totalni fjasko kad ste u oporbi bukači i vikači, ništa pameti.

  • Drmiha:

    nisu u stanju svoje mandarine pobrati i prodati a oni bi brodove gradili.