Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Most protiv iseljavanja

Petrov pozvao Plenkovića: Počnite konačno donositi odluke

Zagreb: Programska konvencija Mosta nezavisnih lista naziva "Pokret ostanka"
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/8
03.03.2018.
u 14:57

S ciljem zaustavljanja odlaska mladih iz Hrvatske Most nezavisnih lista je na petoj konvenciji stranke predstavio je svoj "Program ostanka".

Čelnik Mosta Božo Petrov poručio je u subotu HDZ-u kako im treba predsjednik vlade koji zna donositi odluke, a premijera Andreja Plenkovića je pozvao da "odluke konačno počne donositi". 

"Odluke tipa Povjerenstva za suočavanje s prošlošću kojem treba godinu dana da bi donijelo odluku 'ni vamo ni tamo', nisu odluke kakve zaslužuju građani i svi ostali segmenti društva... Smatram da se o pitanjima koja su se pojavila u javnosti zadnjih mjesec dana trebalo puno brže odlučivati. Mi trebamo takvog predsjednika vlade", rekao je Petrov nakon konvencije Mosta odgovarajući na novinarsko pitanje tko vodi oporbu, s obzirom na to da se iz HDZ-a može čuti kako se ne zna vodi li je Most ili SDP.

HDZ-u je poručio i kako se oni ne trebaju baviti oporbom te da će se oporba baviti s njima.

Zagreb: Programska konvencija Mosta nezavisnih lista naziva "Pokret ostanka"
1/17

Komentirao je i maratonsku saborsku sjednicu na temu Poslovnika Hrvatskog sabora rekavši kako su pokazali 48-satnom angažiranošću u Saboru da postoji borba za slobodu govora.

"To nije bila borba za saborske zastupnike, nego borba za građane. Građani od nas traže da zastupamo njih i njihove probleme u Saboru, a to je ono što su nam pokušali oduzeti. Oni će možda u tome na kraju i uspjeti no nadam se da će možda promijeniti svoju odluku", rekao je Petrov.

S ciljem zaustavljanja odlaska mladih iz Hrvatske Most nezavisnih lista u subotu, na petoj konvenciji stranke, predstavio je svoj "Program ostanka" koji obuhvaća sedam inicijativa: demografiju, pravosuđe, javnu upravu, energetiku, poduzetništvo, poljoprivredu i zdravstvo.

"Naše političke stranke uvijek traže da im damo sto dana, šest mjeseci, godinu dana, kako bi ustanovili što će raditi, koje zakone će donijeti, kakve planove će imati. Baš zato mi radimo drugačije. Mi već sada pripremamo konkretne zakonske prijedloge i inicijative koje ćemo realizirati, radimo na najvažnijim područjima kako bismo mogli ponuditi mladim ljudima bolju budućnost", poručio je Petrov pred 400-tinjak okupljenih članova i simpatizera stranke. 

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja naglasio je kako je nemoguće pričati o ostanku bez ekonomskih uvjeta. "Za mladog čovjeka je teška i spoznaja da cjelokupni društveni sustav ne funkcionira na stvarnim osobnim zaslugama već na političkoj i financijskoj 'podobnosti'. To je breme ovog društva i baš to Most želi promijeniti, a ovo što danas iznosimo tek je početak", poručio je Grmoja.

O svakoj pojedinoj inicijativi te uobličenim zakonskim prijedlozima na konvenciji govore Mostovi stručnjaci i saborski zastupnici.

Demografiju, kao jednu od najvažnijih tema u Hrvatskoj, predstavila je pravnica Mosta Petra Mandić, te saborski zastupnik Miro Bulj, koji su kao središnje mjere naveli delimitiranje porodiljnih naknada za drugih šest mjeseci za blizance, treće i svako sljedeće dijete do tri godine života, te poticanje produljenog i smjenskog rada vrtića u skladu s potrebama roditelja.

Javnu upravu, odnosno prijedlog reforme birokratskog aparata kako ga vidi Most, predstavio je saborski zastupnik Ante Pranić, koji je rekao kako bi projekt E-poslovanje olakšao poslovanje, a digitalizacija procesa bi omogućila mjerenje radnog učinka te pomogla ostvarenju e-ureda.

Pravosuđe mostovci drže "jednim od najproblematičnijih područja". Kako vratiti vjeru građana u pravosudni sustav izložili su pravnica Maja Grubišin, bivša državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa, i saborski zastupnik Robert Podolnjak. Radi rješavanja problema na tom području u saborsku proceduru već su upućeni prijedlozi zakona o DSV-u i o sudovima.

O poduzetništvu kao temelju novih radnih mjesta govorili su saborski zastupnici Ivana Ninčević Lesandrić i Hrvoje Runtić. 'Detektirano' je 27 mjera koje će Most predložiti kako bi se rasteretilo poduzetnike koji bi zatim ulagali sredstva u širenje svoga posla i zapošljavanje.

U oblasti energetike Most je pripremio zakonski tekst mikrosolarima, koji je izradio Ante Čikotić, bivši pomoćnik u Ministarstvu energetike. Most predlaže samoopskrbu električnom energijom iz obnovljivih izvora energije.

O rješavanju problema poljoprivrede govorio je bivši Mostov ministar poljoprivrede  i profesor na Agronomskom fakultetu Davor Romić, a o tome kako spriječiti odlazak mladih s ruralnih prostora, potaknuti proizvodnju i korištenje svojih resursa, Tomislav Panenić, predsjednik saborskog Odbora za poljoprivredu.

Mostova zastupnica Ines Strenja Linić, predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb, kazala je kako je u saborskoj proceduri već njihov prijedlog izmjene Zakona o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata, te izmjene Kaznenog zakona vezano za napad na liječnike.

Mesić je 2000. skupio više glasova od Tuđmana 1997.:

Zagreb: Programska konvencija Mosta nezavisnih lista naziva "Pokret ostanka"
1/7

Komentara 106

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
13:34 03.03.2018.

Bili u dvije vlade i tek sada predstavljaju "program, nek im vjeruje tko hoce, ja necu!

KO
koraknaprijed
13:43 03.03.2018.

MOST je najveća prevara u povijesti Hrvatske,što su napravili od kad su došli na scenu? Zgrabili nekoliko fotelja za sebe , svoje kumove i prijatelje i to bilo to.

Avatar Perkovic Paraga
Perkovic Paraga
13:56 03.03.2018.

Ovo je dokaz da su bleferi usli u politiku bez programa , moguce jedino u Hrvatskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije