Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nove cijene

Most poziva Vladu da spriječi daljnja poskupljenja energenata

Nikola Grmoja i Miro Bulj
Patrik Macek/PIXSELL
01.04.2019.
u 16:28

Od danas su skuplji plin i struja, plin poskupljuje za kućanstva, dok struja poskupljuje za gospodarstvenike

Most nezavisnih lista pozvao je Vladu RH da iskoristi sve alate koje ima na raspolaganju i spriječi daljnja poskupljenja energenata koja će pogoršati standard građana i smanjiti konkurentnost poslovnog sektora u RH. Podsjetimo, od danas su skuplji plin i struja, plin poskupljuje za kućanstva, dok struja poskupljuje za gospodarstvenike.

- Resorni ministar Tomislav Ćorić, kao sektorski najodgovornija osoba u energetici, oduzet je od tržišnog shvaćanja energetike i nesposoban upravljati složenim procesima u energetskom sektoru. Izjava ministra Ćorića da kućanstva u Hrvatskoj sada plaćaju plin 20 posto niže od tržišne cijene, zasigurno spada u vrh socijalističkog naslijeđa i to u kombinaciji s plemenskim konceptom energetike, koje je postalo uteg za građane i poduzetnike. Štiteći poskupljenja kao logična, on štiti tromi energetski sustav državnih kompanija, koje nisu učinkovite i tržišno orijentirane i pogoduje uvozu energije – poručili su danas iz Mosta iz kojeg podsjećaju kako su se oni, dok su bili u Vladi, borili protiv poskupljenja. Energetika mora biti u službi gospodarstva i građana, jer tržište može funkcionirati samo ako je energetika slobodna i nije u raljama interesa koji nisu niti tržišni, niti nacionalni.

- Danas se resorni ministar Ćorić ne pita postoji li u strukturi cijene plina i električne energije prostor da se racionaliziraju pojedine stavke u korist građana i industrije, već najavljuje nova poskupljenja u budućnosti. Mostov Zakon o samoopskrbi električnom energijom koji bi građanima i poduzetnicima dao priliku da postanu proizvođači energije i da se razvije tržište i smanji uvoz energije stoji u saborskoj proceduri. Uvoz energije odgovara plemenskom modelu energetike iza kojeg stoji nažalost odnarođeni ministar Ćorić koji nastavlja politiku HNS i Ivana Vrdoljaka štiteći njegovo pleme na štetu konkurentnosti Hrvatske – zaključuju iz Mosta.  

Video: Kako odvajati otpad: Kamo s mesom ili pelenama?

Ključne riječi

Komentara 6

CO
Cosinus
07:14 02.04.2019.

Rješenje je ne kupovati navedene energente dok ne pojeftine! Pa neće oni nas zezati. Pa možemo mi i bez struje i plina. :)

CH
chanchir
07:19 02.04.2019.

Kajamajko i Hasso su im bili ok

DU
Deleted user
06:53 02.04.2019.

Bravo Most. Država ne omogućuje i rukama i nogama spriječava da građani budu stimulirani biti proizvođačima i dionicima u energetskom sektoru RH, naročito obnovljivih izvora. Pa kada promotrimo uspješne susjede na gotovo svakom štaglju su im foto naponske čelije. Gospodin Ministar Čorić papirnati je ministar iz sjene. Mora da je nijemac jer uglavnom ništa se od njega ne čuje. Radije ulaze u sumnjive projekte vjetroenergana gdje se kao vlasnici vode kinezi, a svi članovi NO su iz RS.Uspjeh do neba. Eto, Pupovcu i neprincipijelnoj koaliciji po volji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije