Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Od 1. travnja nove cijene plina, evo koliko će poskupjeti

Cijene struje za građanstvo moći će se mijenjati četiri puta godišnje, a ne dva puta kao dosad
29. ožujka 2019. u 07:42 23 komentara 4304 prikaza
Plin na štednjaku
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Struja za građane za sada neće poskupjeti, no prema odluci HERA-e, glavnog regulatora tržišta energenata, od travnja se očekuje poskupljenje plina prosječnih 6,9 posto za 650 tisuća kućanstava koja imaju plinske priključke. Metodologija prema kojoj će se određivati cijene dopušta i određena odstupanja pa će plin u Rijeci poskupjeti 6,2 posto, Zagrebu 7,6, a Osijeku 7,7 posto.

Plinski štednjak POSKUPLJENJE Od ponedjeljka više cijene plina: Evo koliko će računi biti veći

Iz kućnog budžeta 16 posto

Nadležne zagrebačke službe uvjeravaju da će prosječna mjesečna rata biti veća za 20-ak kuna, na godinu oko 250, što će, primjerice, pojesti najavljeno usklađivanje mirovina ili će znatno srezati učinak smanjenog PDV-a na meso, voće i povrće s početka godine. Povoljno je to što je Hrvatska opet u razdoblju niske inflacije – u veljači je osnovna potrošačka košarica bila samo 0,5 posto skuplja nego u veljači prošle godine, dok su i plaće i mirovine rasle više od toga pa poskupljenje plina ne bi trebalo ugroziti standard građana s redovnim primanjima.

Prosječno kućanstvo na troškove stanovanja i energente troši oko 16 posto budžeta, ali prije deset godina ta je stavka uzimala manje od 14 posto kućnog budžeta i raste.

Tomislav Ćorić Tomislav Ćorić Korekcija cijene plina je nužna jer je u veleprodaji narasla za 9,7 posto

Prethodna je Vlada odustala od kontrole cijene goriva te je prepustila trgovcima da ih samostalno određuju. Kad je u pitanju struja, još se nije otišlo tako daleko, no HERA je nedavno donijela novu metodologiju po kojoj će se cijene struje za građanstvo moći mijenjati četiri puta godišnje, a ne dva kao što je to bilo do sada.

Prema mađarskoj burzi

Od travnja se, prema toj novoj metodologiji, očekuje poskupljenje struje za poduzeća, a prema objašnjenjima mjerodavnih ono će se odnositi tek na manji dio poduzetnika – njih oko 8 posto – koji nisu sklopili ugovor s jednom od 15 tvrtki registriranih za opskrbu električnom energijom.

Tvrtkama koje se ne vežu za nekog od distributera struja bi trebala poskupjeti od 20 do 30 posto, pa iz HERA-e takvim poduzetnicima savjetuju da se opredijele ako žele izbjeći plaćanje viših rata računa.

LNG terminal Borislav Ristić Nakon gradnje LNG-a ruski će plin biti još jeftiniji

Slična bi sudbina na ljeto mogla zadesiti građane pojedinačne potrošače, jer je njih 90 posto zadržalo univerzalni model pa će sljedećih tjedana vjerojatno krenuti žestoka kampanja prema građanima da potpišu ugovore s nekim od distributera struje. HERA navodi da su otvorili mogućnost kvartalnih promjena cijena struje nakon što se lani dogodilo da je neko vrijeme krajnja cijena struje za potrošače bila niža od veleprodajne cijene struje u regiji.

Cijena struje za građanstvo korigirat će se prema indeksima mađarske burze HUDEX, na kojoj se trguje električnom energijom. Hrvatska, prema podacima Eurostata, ima petu najjeftiniju struju u EU za građanstvo, što je i logično za zemlju koja je druga najsiromašnija u EU. Struja za poduzetnike je skuplja i ona je identična cijeni za tvrtke u Francuskoj ili Austriji.

VIDEO Kako građani nezakonito smanjuju račune za plin i struju

EKSKLUZIVNE SNIMKE
VIDEO Braća Mamić žive opušteno u BiH: Evo čime se bave u slobodno vrijeme
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
  • prokurator:

    7% samo tako, odjednom? hahaha to je tek početak.. a gledajte tko će se usprotiviti - nitko.

  • moškov:

    To je cestitka vodstva plemena hdzejaca pred eu izbore nizasto i da nam uljepsaju Uskrs ...hvala vodstvu ...

  • doktorica:

    neka samo šišaju ovčice!!!