Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izradit će rješenje

Ministar Marić najavio mjere kako bi se spriječilo poskupljenje novih automobila

Zdravko Marić
Patrik Macek/PIXSELL
04.10.2018.
u 14:34

U Komori upozoravaju da početkom iduće godine u EU-u na snagu stupaju stroži standardi mjerenja emisija CO2, poznati kao WLTP protokol, koji bi nakon 20 godina trebao zamijeniti NEDC (novi europski ciklus vožnje).

Vlada će učiniti sve te izraditi rješenje kako novi automobili od početka 2019. godine ne bi poskupjeli zbog novih, strožih standarda mjerenja emisije ugljičnog dioksida (CO2), najavio je u četvrtak ministar financija Zdravko Marić.

Upitan nakon sjednice Vlade za komentar upozorenja Udruženja trgovine motornim vozilima i dijelovima pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) da bi automobili iduće godine mogli osjetno poskupjeti zbog novih, strožih europskih standarda mjerenja emisije ugljičnog dioksida (CO2), Marić je odgovorio da će Vlada do kraja godine pronaći rješenje. Istaknuo je i kako će Vlada učiniti sve kako automobili ne bi poskupjeli.

U Komori upozoravaju da početkom iduće godine u EU-u na snagu stupaju stroži standardi mjerenja emisija CO2, poznati kao WLTP protokol, koji bi nakon 20 godina trebao zamijeniti NEDC (novi europski ciklus vožnje).

Novi, WLTP protokol, u mjerenju potrošnje realniji je i mnogo bliži stvarnosti nego što je NEDC, za koji se često govorilo da se testiranja provode u idealnim, laboratorijskim uvjetima. Rezultat je bio da su vozila trošila dosta više nego što je to bilo navedeno u deklaracijama. Novi protokol naložila je Europska komisija, a inicijator je Odbor za okoliš

HGK navodi da je upravo emisija CO2 jedna od osnova za izračun oporezivanja vozila te da stoga i u Hrvatskoj prijeti osjetno povećanje cijena vozila. Kako do toga ne bi došlo, Udruženje trgovine motornim vozilima i dijelovima HGK zalaže se za zadržavanje tzv. koreliranog modela mjerenja do 1. siječnja 2020. godine. Naime, korelirani ili model NEDC2.0 predložen je na razini Unije kao prijelazno rješenje.

Marić, pak, kaže da je Vlada već početkom godine, kad je smanjila posebni porez na automobile, na neki način anticipirala sadašnju situaciju, želeći nove automobile učiniti dostupnijima, kako bi se obnovio vozni park, uz povoljne okolišne i sigurnosne učinke.

"Od toga ne odstupamo. Bez obzira na novu direktivu, skupljamo podatke od auto kuća i raznih 'providera' i do kraja godine izići ćemo s rješenjem koje će u najmanju ruku neutralizirati efekte novog načina obračuna", rekao je Marić.  

Prema podacima agencije Promocija Plus, od početka godine do kraja kolovoza u Hrvatskoj je prodano 47.167 novih putničkih automobila, što je 21,8 posto više nego u istom razdoblju prošle godine kada ih je prodano 38.709, dok ih je samo u kolovozu prodano 3.200, uz rast od 31,5 posto na godišnjoj razini.  

Prodaja vozila u Hrvatskoj raste usporedo s primjenom Uredbe o načinu izračuna i visinama sastavnica za izračun posebnog poreza na motorna vozila donesene u siječnju, prema kojoj se od oporezivanja po vrijednosnom kriteriju u cijelosti izuzimaju nova vozila čija je prodajna cijena s PDV-om niža od 150 tisuća kuna, što predstavlja dvije trećine svih novih prodanih vozila.

Uz to, od početka godine godišnji porez na cestovna motorna vozila plaća se prilikom registracije u stanicama za tehnički pregled, a dotad se taj porez plaćao na temelju rješenja Porezne uprave, koje su vlasnici automobila dobivali poštom.

Od 1. siječnja poduzetnicima u sustavu PDV-a omogućen je povrat 50 posto pretporeza za nabavu ili najam osobnih automobila i drugih sredstava za osobni prijevoz do vrijednosti od 400.000 kuna, a od toga dana kod prijenosa vlasništva rabljenih vozila ukinut je porez na stjecanje rabljenih vozila i zamijenjen plaćanjem upravne pristojbe bez potrebe ovjere ugovora kod javnog bilježnika.

Komentara 9

DU
Deleted user
16:11 04.10.2018.

Zar cijene ne regulira tržište? Mjere? Mjere? Svašta!

Avatar Urbani
Urbani
19:11 04.10.2018.

Ne postoji bolji ministar financija! Javni dug smanjio za 24 milijarde, proracun u plusu, svud se investira a sjetimo s koju katastrofu je naslijedio!!!!

ST
stefj
14:54 04.10.2018.

Iz aviona je jasno da država na sve načine pokušava skupiti enormne količine novce, puno veće nego što gospodarstvo može dati. Sva glumatanja oko nekog rasterećenja su zapravo pretakanja iz šupljeg u prazno i prebacivanje opterećenja s jedne grupe poreznih obveznika na drugu. Jako malo se napravilo da se stvarno rastereti gospodarstvo... I kada se negdje malo rasteretilo, negdje drugdje bi poskupjela usluga ili neki drugi namet. Tako je i s automobilima. I u tom segmentu smo među skupljima u EU... Kada kupite neki auto, kupite još jedan manji za uhljebe, ako kupite skup auto, kupite i 2-3 za uhljebe. I taj segment je u potpunosti podređen uhljebima... Zapravo ne znam niti jedan segment u ovoj državi koji nije podređen uhljebima, ako netko zna, neka molim kaže. Ajmo naći neki dio gdje uhljebi ne caruju ili im se ne robuje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije