Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nove napetosti

Moskva: Iz plinovoda Sjeverni tok curilo u zonama pod američkom kontrolom

Russian Foreign Ministry Spokeswoman Zakharova gives press briefing
Foto: Russian Foreign Ministry/NEWSCOM
1/3
29.09.2022.
u 10:33

Zaharova nije iznijela dokaze o američkoj kontroli nad Švedskom i Danskom. Rusija se često buni protiv američkog utjecaja i vojne potpore Europi.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova navelo je u četvrtak da su se puknuća plinovoda Sjeverni tok, koja su uzrokovala istjecanje plina kod obala Danske i Švedske, dogodila na području koje je "u potpunosti pod kontrolom" američkih obavještajnih agencija.

Glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova izjavila je za prokremaljski program da Washington ima "punu kontrolu" nad vodama oko Danske i Švedske gdje su uočena četiri mjesta na kojima istječe plin iz plinovoda Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 u Baltičkom moru između Rusije i Njemačke. 

"To se dogodilo u trgovinskim i gospodarskim zonama Danske i Švedske", rekla je Zaharova u intervjuu za kanal Solovjev Live u četvrtak.

FILE PHOTO: Specialists perform an above-water tie-in while finishing the construction of the Nord Stream 2 gas subsea pipeline onboard the laybarge Fortuna in the Baltic Sea, September 8, 2021. Picture taken September 8, 2021. Nord Stream 2/Handout via REUTERS
Foto: REUTERS/Ann Wang

"To su zemlje koje su potpuno pod kontrolom američkih obavještajnih službi", rekla je. 

Danska je članica NATO-a, a Švedska nastoji pristupiti vojnom savezu nakon što je napustila svoju povijesnu politiku nesvrstanosti nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Zaharova nije iznijela dokaze o američkoj kontroli nad Švedskom i Danskom. Rusija se često buni protiv američkog utjecaja i vojne potpore Europi.

Europska unija sumnja da je sabotaža uzrok curenja na podmorskom ruskom plinovodu prema Europi i obećala je "snažan" odgovor na bilo kakav namjerni poremećaj njene energetske infrastrukture.

Iako nijedan plinovod nije bio u uporabi u vrijeme podvodnih eksplozija, oba su bila napunjena plinom koji izlazi u Baltičko more, a prvo puknuće je uočeno u ponedjeljak. 

 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar lajavopseto
lajavopseto
11:54 29.09.2022.

Kad Moskva kaže onda je to tako😆😆😆

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije