Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA STRATEGIJA

Mornarica SAD-a oživljava Drugu flotu da bi nadgledala sjever Atlantika

USS Bulkeley
Foto: Reuters/PIXSELL
07.05.2018.
u 22:12

Druga flota ugašena je 2011. jer se tada smatralo kako Rusija ne predstavlja prijetnju na moru, no okolnosti su promijenjene

U prilično jasnoj gesti koja pokazuje kako se hladni rat vratio na velika vrata, američka ratna mornarica objavila je kako ponovo osniva Drugu flotu.

Zapovjednik pomorskih operacija, admiral John Richardson potvrdio je kako će flota, koja inače nadgleda američku istočnu obalu i sjeverni Atlantik, uskoro postati operativna zbog sve češće ruske pomorske prisutnosti u ovoj oblasti. Inače, Druga flota bila je jedna od ključnih pomorskih udarnih grupa tijekom hladnog rata, a raspuštena je tijekom 2011. godine, prvenstveno zbog štednje i procjene kako ruska mornarica ne predstavlja opasnost za SAD.

Novom strategijom nacionalne obrane, za Drugu flotu sada svakako ima mjesta na operativnoj karti, a bit će bazirana u svojoj prijašnjoj matičnoj luci u Norlfolku u Virginiji.

– Prema našoj strategiji, prilično je jasno kako se ponovo nalazimo u razdoblju natjecanja velikih sila, a naše okruženje postaje sve složenije i izazovnije. Upravo iz tog razloga ponovo aktiviramo Drugu flotu koja će najveći dio svojih zadataka obavljati na sjevernom Atlantiku, objavio je admiral Richardson govoreći na zapovjednom mostu ratnog broda USS George H W Bush u luci Norlfolk.

Ponovna uspostava Druge flote dio je šire strategije kojom se kao glavna zadaća ratne mornarice SAD-a postavlja fokus na dominacijom morima u odnosu na druge velike sile, Rusiju i Kinu. Time je dosadašnji glavni cilj ratne mornarice, kampanje za suzbijanje terorizma i podrška kopnenim postrojbama na bojištima poput Afganistana ili Iraka, stavljen u drugi plan.

U ovom smjeru idu i promjene unutar NATO-a pa se planira postavljanje združenog zapovjedništva pomorskih operacija koje bi, po svemu sudeći, također moglo biti bazirano u Norfolku u Virginiji. 

Ključne riječi

Komentara 6

TR
trabant7
07:20 08.05.2018.

Bolje ikad nego nikad.

AF
afer
10:28 08.05.2018.

Uvijek je bilo: ''koliko pametni popuste - toliko budale nategnu''.

Avatar nekakav
nekakav
08:33 08.05.2018.

ali američka mornarica nije nikome prijetnja, ne... samo amerikanci imaju ekskluzivu na sva svjetska mora. jer ne zaboravimo da su amerikanci izniman narod i zemlja. tako govore njihovi političari, zvali se oni bush, clinton, obama ili pak trump. ali je tako govorio i hitler. amerikanci se ne libe javno govoriti da će svakoj zemlji koja im se odupire zavrtati ruku. i to prolazi, kao nešto ok, dobro, za sve dobro. ali kad neka zemlja, bila ona rusija, iran, kina, veli ili učini nešto za svoje interese,to je prijetnja međunarodnoj zajednici! baš bude fora idućih 50 godina gledati koprcanje amerikanaca, kad im u pacifiku počnu dolaziti sve veće kineske i ruske flote brodova. atlantik je ionak već počeo se popunjavati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije