Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEKOĆ NAJSUVREMENIJA

'To je prava katastrofa za njemačku vojsku' - Njemačka ostaje bez podmorničke flote

Podmornica
Foto: Thinkstock
18.12.2017.
u 11:16

Njemačka se mornarica nekoć hvalila svojim najsuvremenije opremljenim podmornicama

U narednim mjesecima Njemačka ostaje bez svoje cijele podmorničke flote, piše RT. Takozvane U-boot podmornice njemačke mornarice nalaze se ili na održavanju ili im očajnički trebaju popravci.

Njemačka se mornarica nekoć hvalila svojim najsuvremenije opremljenim podmornicama tipa 212A, opremljene vodikovim ćelijama zbog kojih mogu izdržati dva tjedna pod morem, što je velika prednost u odnosu na 'dizelaške' podmornice koje uronjene mogu ostati tek nekoliko dana.

Prema podatcima njemačke ARD radiotelevizije, svako plovilo njemački je proračun koštalo oko 400 milijuna eura, a svaka od šest dragocjenih podmornica, kako je njemačka vojska priznala - izvan je funkcije.

- To je prava katastrofa za mornaricu - kazao je povjerenik za obranu od strane Njemačkog parlamenta, Hans-Peter Bartels, koji je još jednom napomenuo kako će prvi put u povijesti nekoć snažna podmornička flota biti mjesecima izvan funkcije.

Bartels tvrdi kako je svemu uzrok u teškoći nabavljanja rezervnih dijelova za podmornice, kao i smanjenje državnog proračuna za taj sektor. Naime, nakon završetka Hladnog rata njemačke vlasti odlučile su odustati od stvaranja zaliha rezervnih dijelova za vojnu opremu, ponajprije zbog visokih troškova. Vlada je sada još jednom spremna potrošiti novac na vojne potrebe, ali kako Bartels dodaje, proći će godine prije no što će se vidjeti rezultati nove Vladine politike

>> Reutersove fotografije godine

Podmornica
1/23

 
 
   

Komentara 13

FI
fiberglas
14:24 18.12.2017.

Bolje ne ploviti nego...da ne bi bilo - Achtung, dichtung!

5S
505.scrtom
20:40 18.12.2017.

Love trebaju za izbjeglice i migrante.

DU
Deleted user
12:50 18.12.2017.

E moj novinarčiću: kaj su ti to "U-podmornice"??? Na njemačkoj je podmornica Unterseeboot, skraćeno U-Boot i prijevod toga nemre biti nikak "U-podmornica"...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije