Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON JUČERAŠNJIH LETOVA

MORH reagirao na Milanovićevu zabranu preleta aviona: 'Hranja se dovodi u apsurdnu situaciju'

Ministar obrane Mario Banožić i predsjednik Zoran Milanović
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
1/3
16.03.2022.
u 11:41

Navedena obuka i najavljena obuka s Oružanim snagama SAD-a dio su planiranih obučnih aktivnosti za koje je Vlada na sjednici 27. siječnja donijela odluku, a suglasnost je dao i predsjednik Republike, kažu u MORH-u

MORH je reagirao na izjavu predsjednika Zorana Milanovića koji je zabranio prelet borbenih zrakoplova iznad hrvatskih gradova. 

Priopćenje prenosimo u cijelosti: 

"Zajednička obuka s pripadnicima francuske ratne mornarice u kojoj su sudjelovale snage HRZ i snage s francuskog nosača zrakoplova 'Charles de Gaulle' dio je bilateralne suradnje planirane Godišnjim planom međunarodne obrambene suradnje. Obuka je provedena na temelju zapovijedi načelnika Glavnog stožera admirala Roberta Hranja, a u skladu s planom obuke.

 

Načelnika Glavnog stožera admirala Hranja, koga se traži da zabrani hrvatskim vojnicima sudjelovanje u preletima nad zračnim prostorom, dovodi se u apsurdnu situaciju.

Nakon nedavnog pada bespilotne letjelice u Zagrebu i dok traje ruska agresija na Ukrajinu, koja je prijetnja miru u cijeloj Europi, zajedničko odvraćanje i obrana poruka su sigurnosti za građane i nikako ne predstavljaju njihovo uznemiravanje.

Preleti borbenih aviona jamac su građanima da saveznici i partneri stoje uz nas i da nam pružaju potporu.

Navedena obuka kao i najavljena obuka s Oružanim snagama SAD-a dio su planiranih obučnih aktivnosti za koje je Vlada na sjednici 27. siječnja donijela Odluku.

(Odluka o prelasku granice Republike Hrvatske Oružanih snaga država saveznica i Oružanih snaga RH radi sudjelovanja na zajedničkim obukama i vježbama u 2022. godini.)

Na tu Odluku Vlade prethodnu suglasnost dao je Predsjednik Republike te je bio uključen i podupirao navedene aktivnosti.

Sukladno toj Odluci i danas se održavaju zajedničke obučne aktivnosti HRZ-a s pripadnicima francuske ratne mornarice kao i s pripadnicima Oružanih snaga SAD-a.

Napominjemo kako je člankom 103. Zakona o obrani propisano da je tijelo nadležno za vojno zrakoplovstvo Ministarstvo obrane."

VIDEO Vježba vojnih zrakoplova Rafalea iznad Zagreba

Ključne riječi

Komentara 44

BL
Bljesak95
11:52 16.03.2022.

Ma koji je on zapovjednik samo da smo u ratu ovak nek laje na mjesec kak je govorio Kolindi da nema nikakve ovlasti tak sad nema ni on pa se plače kao malo dijete .

PR
prahrvat
11:49 16.03.2022.

Treba se upravljačka struktura u vojsci suprotstaviti svakome tko nas želi okrenuti Rusiji, a maknuti od naših saveznika iz NATO-a.

Avatar matezanki13
matezanki13
11:51 16.03.2022.

najdraži putinov pricednik

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije