Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ništa bez Banožića

MORH odgovorio Milanoviću: Odluka ministra obrane o korištenju vojnih resursa u skladu je sa Zakonom

Ivo Cagalj/PIXSELL
09.11.2021.
u 14:17

U rujnu 2020. godine Ured predsjednika Republike Hrvatske počeo je zahtjeve slati direktno načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga koji bi mu putem izdavanja svojih zapovjedi koje nisu imale uporište u odluci ministra obrane omogućavao korištenje vojnih resursa, kažu iz MORH-a.

Nakon što je ministar obrane Mario Banožić donio odluku kojom zabranjuje Oružanim snagama RH da pružaju bilo kakve potpore Uredu predsjednika Republike, pa i u svrhu protokolarnih aktivnosti, bez suglasnosti odnosno odluke ministra obrane, oglasili su se priopćenjem iz Ureda predsjednika u kojoj su istaknuli da je odluka nezakonita i neustavna i još jedan dokaz kako ministar obrane bezočno zloupotrebljava svoje ovlasti.

Danas se ponovo oglasio MORH. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti: 

"Vezano uz Odluku ministra obrane kojom se regulira način pružanja potpora Oružanih snaga Republike Hrvatske Uredu predsjednika Republike Hrvatske koja, uključuje i potpore za protokolarne aktivnosti, izvješćujemo da je navedena Odluka u potpunosti u skladu sa Zakonom o obrani.

Kao što smo više puta navodili za korištenje materijalnih sredstava i potpora, uključujući i protokolarne, sukladno Zakonu o obrani, Ured predsjednika Republike Hrvatske zahtjev treba dostavljati ministru obrane, koji o tome donosi odluku te ju upućuje načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga na provedbu.

Takva se procedura tijekom svih ranijih godina i ranijih predsjednika Republike poštovala. Na početku svojega mandata i Predsjednik Republike Zoran Milanović odnosno Ured predsjednika Republike Hrvatske zahtjeve je slao na taj način, što je jedino u skladu sa Zakonom o obrani. No, u rujnu 2020. godine Ured predsjednika Republike Hrvatske počeo je zahtjeve slati direktno načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga, koji bi mu putem izdavanja svojih zapovjedi koje nisu imale uporište u odluci ministra obrane omogućavao korištenje vojnih resursa.

U skladu sa Zakona o obrani, Glavni stožer Oružanih snaga Republike Hrvatske je združeno tijelo Oružanih snaga ustrojeno u okviru Ministarstva obrane i Glavni stožer Oružanih snaga u okviru Ministarstva obrane obavlja poslove koji su mu propisani u nadležnost navedenim Zakonom. Stoga je jednina moguća korespondencija ta da se vodi između Ureda predsjednika Republike Hrvatske i Ministarstva obrane.

Svi troškovi koji nastanu u provedbi tih aktivnosti plaćaju se iz Financijskog plana Ministarstva obrane te su Ministarstvo obrane i njezin čelnik ministar obrane dovedeni u situaciju da odgovaraju za trošenje proračunskog novca koji je tijekom godine trošen bez odobrenja ministra obrane. Isto tako, Zakonom o vlasništvu i drugim stvarnim pravima propisano je da stvarima u vlasništvu Republike Hrvatske upravlja i raspolaže Vlada Republike Hrvatske, odnosno od nje ovlašteno tijelo što je u ovom slučaju Ministarstvo obrane.

Ministarstvo obrane zaključno ističe da je navedena Odluka ministra obrane u potpunosti u skladu sa Zakonom o obrani i Zakonom o fiskalnoj odgovornosti gdje je na ministru obrane kao čelniku državnog tijela odgovornost za zakonito i namjensko trošenje sredstava.

Ministarstvo obrane naglašava da niti u jednom trenutku nije dovodilo u pitanje pružanje potpore Predsjedniku Republike Hrvatske odnosno Uredu predsjednika Republike Hrvatske, ali jedino i pod uvjetom da se zahtjevi iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske dostavljaju u Kabinet ministra obrane i da se po davanju suglasnosti odnosno donošenja odgovarajuće odluke zatražene aktivnosti odnosno potpore provode putem zapovijedi načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga, što je jedino u skladu sa zakonom!."

Komentara 14

Avatar SvGera
SvGera
14:35 09.11.2021.

ah....nema više odlaženje helićem na uživanje u plodovima erosa

Avatar Becarina
Becarina
15:13 09.11.2021.

Koristenje drzavnog novca u privatne svrhe je pronevjera, kad ce sankcije?

RO
roland
15:32 09.11.2021.

Kada dvojica političara u sukobe uključe vojsku onda to nije dobro za nacionalne interese republike hrvatske! Zamisli da se Marijan Kustić, predsjednik HNS-a i Zlatko Dalić, izbornik a reprezentacije svađaju u avionu u nazočnosti igrača? nije lijepo, zar ne? No političari ne razumiju što je vojska jer nisu pušku nosili u Domovinskom ratu i ne razumiju što su nacionalni interesi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije