Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zadovoljni opremom

HV nabavlja 20.000 novih pušaka, ugovor vrijedan 50 milijuna kuna

MORH
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/8
13.01.2015.
u 22:51

Prvi izvozni posao s novom puškom bit će prodaja 10.000 komada za Irak

E, kada bi barem i ostala ministarstva slijedila praksu Ministarstva obrane, bilo bi nam puno lakše poslovati, čulo se na potpisivanju ugovora o nabavi vojne opreme u sjedištu MORH-a. Govorili su to direktori i predstavnici 22 hrvatska proizvođača tzv. namjenske proizvodnje, koji su s MORH-om potpisali ugovore vrijedne 50 milijuna kuna. Time je MORH nastavio slijediti praksu kojom na početku godine ugovara nabavu s domaćim proizvođačima. Ove godine poslove su dobili proizvođači kompleta borbene odore, koje okuplja KROKO (6000 kompleta), INKOP, Jelen i Borovo (10.500 pari obuće), Varteks (3000 svečanih i službenih odora), Jadran (35.000 pari čarapa), Šešir (9000 kapa), Uriho (4000 opasača) te proizvođači poput Galeba (donje rublje), HEMCO (800 letačkih i radnih kombinezona) itd. Posao su ugovorili i Šestan-Busch (200 kaciga), kao i HS Produkt iz Karlovca, koji ugovara prodaju 200 novih jurišnih pušaka VHS 2.

Vojnici ponosni

Ministar Ante Kotromanović rekao je da MORH čini sve da što više ovakvih poslova dobiju hrvatske tvrtke.

– Mi nismo samo potrošači nego i animatori, poticatelji proizvodnje proizvoda konkurentnih i u svijetu, a poduzetnicima hvala što zapošljavaju tisuće ljudi, bore se i uplaćuju u državni proračun – kazao je. General zbora i načelnik GS OSRH Drago Lovrić kazao je kako su vojnici posebno ponosni što su potpuno opremljeni domaćim proizvodima te kako su izuzetno zadovoljni kvalitetom.

Predstavnici proizvođača istaknuli su dobru praksu Ministarstva dodajući kako je i njima izuzetno važna izvozna referenca koju dobivaju time što HV naručuje, rabi i provjerava njihove proizvode. Za izvozne certifikate zahvalio je Alojz Šestan uime zajednice proizvođača. Josip Držaić zahvalio je što MORH naručuje proizvode od Uriha, gdje pretežno rade invalidi, a Damir Sabolić iz Čateksa istaknuo je kako domaći tekstilci bilježe 60-postotni rast izvoza, zahvaljujući i referencijama rada za HV.

Prvi kupci puške VHS 2

Željko Pavlin, direktor HS Produkta, potvrdio je pokretanje serijske proizvodnje nove inačice jurišne puške VHS 2, čiji je prototip i probna serija testirana i u postrojbama HV-a. Svi su izuzetno zadovoljni novom puškom koja ima nova rješenja, dosad nepoznata u svijetu jurišnih pušaka. Kotromanović je potvrdio da će HV zamijeniti svih 7000 pušaka VHS 1 “dvicama” te idućih godina naručiti još 13.000 komada. Pavlin je kazao da je u provedbi prvi izvozni posao s puškom, 10.000 pušaka za koji mjesec šalje se u Irak.

>> MORH "priznao" da je remont MiG-ova obavljen loše. I što sad?

Komentara 22

Avatar neidemdalje
neidemdalje
18:05 13.01.2015.

a onda dođe oprema sa različitom kvalitetom, veste dobiju paraziti po kancelarijama dok se vojnik na straži smrzava, jedni moraju kupovati sporstku opremu dok drugi dobiju 5 kompleta, časnici i vojnici nose samo naizgled istu odoru ali kvaliteta je sasvim drugačija već na prvi opip, onda kad idi u misiju posuđu odoru jedni od drugih ... ...

DU
Deleted user
16:56 13.01.2015.

kotramanović bi morao reći vargi da je kod nas moga znatnojeftinije kupiti 3 spojena pivska stola... i one stolice u ekokoži

Avatar navijač
navijač
18:06 13.01.2015.

Ovo nepriliči ovoj vladi.Pokraj tolike Kineske, Ruske i Srpske opreme, oni su našli nabavljat opremu u Hrvatskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije