Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U DVA DANA SPREMNO

MORH ispred KB Dubrava podiže šatorsko naselje za oboljele od virusa

Foto: Boris Scitar/PIXSELL
1/6
19.03.2020.
u 11:43

HV će u dva dana sagraditi vojni kamp za 300 teško oboljelih od koronavirusa u KB Dubrava.

Na zahtjev ministra zdravstva Vilija Beroša dolazi do hitne aktivacije HV-a i njihove efektive u osiguranju pomoći u zbrinjavanju zaraženih virusom COVID-19.

Ministar obrane, Damir Krstičević na sjednici vlade RH potvrdio je da će Hrvatska vojska odmah "uskočiti" u pomoć te na prostoru KB Dubrava izgraditi kompletno šatorsko naselje. Kaže da će vojsci za podizanje tog naselja trebati dva dana. Prostor KB Dubrava određen je, naime, za središnji respiratorni centar za područje Zagreba i šire, a kako zbog tehničkih nedostataka zbrinjavanje teško oboljelih od koronavirusa može organizirati samo u izdvojenim objektima "A" i "B" te u podrumu glavne zgrade, ministar Beroš zatražio je pomoć vojske kako bi se ipak proširili kapaciteti i broj postelja. U izdvojenim dijelovima KB Dubrava može se pripremiti 300 postelja, no tek nakon dovršenja hitnih i nužnih građevinskih zahvata kojima se postiže izolacija i ugradnja klima-opreme.

HV, srećom, već nekoliko godina raspolaže najmodernijim i samoodrživim šatorskim naseljem, šatorima "Alaska", koje je prije tri godine donirao SAD. Naselje se sastoji od 15 šatora s odvojenom klimatizacijom, opskrbom zrakom, dizelskim agregatima, kuhinjom i sanitarnom infrastrukturom. U naselje stane 300 osoba. Postrojbi HV-a do sada je za podizanje ovakvog naselja trebalo tri do četiri dana, a sada su dobili zadatak da ga očito rade u "tri smjene" i dovrše u samo dva dana.

Ovaj kamp HV-a zamišljen je da omogućuje stvaranje uvjeta dostojnih vojnika na terenu, ali i žitelja Republike Hrvatske u slučaju elementarne nepogode. Za podizanje i uvođenje kampa u operativnu uporabu potrebno je minimalno osam do deset dobro uvježbanih vojnika, a za njegovo potpuno formiranje potrebna su inače tri dana.

Kamp se sastoji od sedam smještajnih šatora sa sklopivim krevetima na kat; jedan administracijski šator (svi s klimatizacijskim sustavima te LED rasvjetom), jedan šator s kuhinjom i restoranom (kapacitet četiri obroka dnevno za 150 osoba, 48 osoba jede odjednom), kuhinja s konvekcijskom i parnom pećnicom te grill-pločom, jedan kontejner-hladnjak, deset ili više malih transportnih kontejnera s opremom, kontejneri s generatorima i drugim sustavima za opskrbu električnom energijom, jedan kontejner s perilicom i sušilicom rublja; dva šatora i dva kontejnera konfigurirani u kupaonicu s ukupno osam tuševa te dva WC kontejnera s osam školjki i četiri pisoara.

1/6

Objekti koji koriste vodu imaju priključene sustave za dovod čiste i odvod otpadne vode. Svi su šatori od nezapaljivih materijala.

Kamp je Zapovjedništvu za potporu u vojarnu "Croatia" isporučen u svibnju 2017., a o njemu brine skupina od 20 pripadnika Bojne za opću logističku potporu ZzP-a i četiri pripadnika gardijskih brigada HkoV-a. Na sjednici Vlade spomenuto je da će slična vojna infrastruktura, kamp, pokaže li se potreba, biti podignuta i u Rijeci, Splitu, Osijeku.

Komentara 36

AE
a e
12:16 19.03.2020.

Ko je reka da ne meže......Meže,krtiirudove

Avatar Baba Vanga
Baba Vanga
12:47 19.03.2020.

Poštovani gradski oci može li netko upoznati o kakvoj je ugrozi riječ pojedine direktorčiće po ZG holdingu te da zbog njihove bolesne potrebe za dokazivanjem i nabijanjem brojeva dovode u pitanje stotine i stotine onih za njih manje vrijednih djelatnikaa koje svojim tvrdoglavim stavovima dovode u opasnost nepromišljenim i potpuno glupim odlukama. Ovo je rat , a oni ljude ponovno šalju kao topovski meso na ratište. Hvala

IV
ivicin
12:58 19.03.2020.

odlucna i odlicna lokacija ...a nije daleko ni groblje mirosevac...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije