Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OČEKUJU POVEĆANU BUKU

MORH ima važnu obavijest za građane zbog vojnih vježbi: 'Molimo za razumijevanje i strpljenje'

Slunj: Međunarodna vojna vježba "Immediate Response 21"
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/3
05.09.2022.
u 11:47

U vojarni '1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia' u Zagrebu od 5. do 7. rujna provodit će se uvježbavanje pripadnika Hrvatske vojske

MORH je poslao priopćenje kako će se u vojarni „1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia“ u Zagrebu od 5. do 7. rujna 2022. godine provoditi uvježbavanje pripadnika Hrvatske vojske.

Kako ističu, uslijed toga može doći do povećane buke zbog korištenja manevarskog streljiva. Građane mole za strpljenje i razumijevanje.

Podsjetimo, snažan tutanj uznemirio je i uplašio stanovnike Zagreba i okolice 2. srpnja, oko 12. 20 sati. Iako su neki od njih smatrali da je riječ o eksploziji ili potresu, ispostavilo se da je riječ o testiranju MIG-a koji je probio zvučni zid.

Građane je razljutilo što nije bilo najave i obavijesti o letovima iako je to uobičajena praksa MORH-a koji inače nekoliko dana unaprijed najavljuje kada kada će se letovi odvijati, na kojem području i u koje vrijeme. Zagrepčane je glasan zvuk dodatno uplašio zbog toga što su se u podne čule i sirene. One su, naime, uobičajene za svaku prvu subotu u mjesecu jer se radi o provjeri sustava javnog uzbunjivanja.

O svemu se tada oglasio i ministar obrane Mario Banožić.

– Žao mi je što je današnji probni let zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva uznemirio građane Grada Zagreba. Došlo je do evidentnog propusta u radu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a time i Glavnog stožera Oružanih snaga koji su, putem uobičajenih kanala komunikacije, propustili unaprijed obavijestiti javnost o mogućem probijanju zvučnog zida. Od Glavnog stožera OS RH, načelnika admirala Roberta Hranja i zapovjednika HRZ-a, brigadnog generala Michaela Križanca zatražio sam hitno izvješće o tome zašto se propust dogodio i tko je za njega odgovoran – kazao je Banožić.

Video: Prvi dio vojne vježbe "Stabilnost 21/1" u Slunju

Ključne riječi

Komentara 14

DM
drazen.muhvic
12:16 05.09.2022.

I? Je li kome pala cigla na glavu nakon probijanja zida? Nije? Onda je sve OK. Možda im smeta što je na tim MIG-ovima naša zastava?

HH
Hrvoje Hrk !!
12:42 05.09.2022.

Hahaaa ajmo internet gmizavci pod mamine suknje jer se bude čuli pucnjevi

CR
Croatiadobola
15:15 05.09.2022.

Obuka mora biti prioritet vojske u miru. Hrvatska vojska je mala ali visoko profesionalna i dovoljno jaka da zaštiti vitalnost države. Problem je u pričuvnom sastavu koji je teško zanemaren. Krstičević je pokrenuo stvari s mrtve točke i nažalost to je bilo sve. Banožić ne može razumijeti važnost pričuvnog sastava jer mu je vojno znanje zanemarivo. Aktivna pričuva, nacionalna garda ili to nazovimo drugačije je bitan element obrane države. Obrane od neprijatelja ali i elemetarnih nepogoda Civilna zaštita, vatrogasci i HGSS su nedovoljni za velike događaje što vidimo iz potesa, poplava i požara. Bez vojske oni svi skupa mogu fućkati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije