Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Moratorije zatražilo skoro 30.000 građana i 9500 poduzeća

Najveći broj zahtjeva odnosi se na nenamjenske kredite, a manji dio na stambene.
16. travnja 2020. u 13:45 1 komentara 1787 prikaza
Kune - novac
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Gotovo 30.000 građana i 9500 poduzeća podnijelo je bankama zahtjev za moratorijem zbog pandemije koronavirusa, no u ovom trenutku još se ne zna koliko ih je i odobreno. Najveći broj zahtjeva odnosi se na nenamjenske kredite, a manji dio na stambene. 

euri Udruga Glas poduzetnika: 'Tražimo zamrzavanje kredita i leasinga na 12 do 18 mjeseci'

– S obzirom na to da su procedure za podnošenje zahtjeva nedavno pokrenute, očekujemo da će ta brojka znatnije rasti. Banke u skladu s postojećim modelom imaju mogućnost pojedinačno pristupati svakom zahtjevu i vjerujem da će pronaći zadovoljavajuća rješenja za klijente koji su najviše pogođeni krizom – komentirao je direktor HUB-a Zdenko Adrović.

Iz HUB-a ponovo spominju da model predviđa šestomjesečne odgode za građane, no u bankama su zasad uglavnom fokusirani na tromjesečna zamrzavanja otplate. Za najugroženije sektore, poput turizma, predviđena je mogućnost produženja moratorija do sljedeće turističke sezone. 

Predsjednik Milanović o epidemiji koronavirusa Traži 12 mjeseci bez kamata Milanović: Moratorij kakav banke sada nude nije nikakvo olakšanje za dužnike

– Obračunava se isključivo redovna kamata bez zateznih kamata i ostalih troškova koji se pojavljuju prilikom redovitog ugovaranja moratorija na kreditne obveze. Solemnizacija ugovora postoji s vrlo jasnim razlogom, a to je pojašnjavanje smisla i posljedice dodatka ugovora koji se potpisuje s bankom. Dakle, solemnizacija je jedan od instrumenata informiranja i pravne zaštite potrošača, a ne samo trošak – kažu u HUB-u o troškovima za klijente koji i nisu baš maleni. 

Neke su banke na sebe preuzele trošak solemnizacije ili je neće tražiti, no mnoge još uvijek zahtijevaju i takvu zaštitu. 

HUB je pozvao nadležne da razmisle o smanjivanju cijene solemnizacije. 

Video - Josip Tica o gospodarskim mjerama Vlade

Dario Almesberger
Stručnjak za obnovu otkrio koja bi zagrebačka bolnica izdržala jači potres: Sve druge bi se srušile
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“
  • pericl:

    Što je cijeloj priči najciničnije je: Mi mislimo da su mjere dobre i zbilja vlada reagira na najbolji način s obzirom na situaciju koja je katostrofa ali smo bili u katastrofi i prije ove krize ..... Znači nova zaduženja pa ... prikaži još! pa makar ona bila i s kamatama 0 % opterećuju nanovo cijeli proizvodni sektor i stanovništvo koje će plaćati poreze. Pa ljudi gdje vi idete...... s manjkom stanovništva ( oko 3000.000 se iselilo) stanovništvo stari...... A nitko ne priča o rezanju i smanjenju administracije na svim nivoima ... Nema šanse da se izvučemo na ovakav način......