Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Morao doznati kada je tuženi služio vojsku i je li pismen!?

Željko Đerek, koji je tužio načelnika općine, morao je sudu javiti je li tuženik osuđivan, kakva mu je imovina i školska sprema i slično ili će u protivnom odbaciti optužni prijedlog.
15. ožujka 2010. u 17:42 0 komentara 30 prikaza
djerek
Foto: PIXELL

Vinkovački Općinski sud naredio je predsjedniku Općinskog vijeća Starih Mikanovaca Željku Đereku, nedugo nakon što je on dostavio optužni prijedlog protiv načelnika općine Tadije Orlovića i njegovih suradnika zbog prijetnji smrću, fizičkog napada i onemogućavanja obavljanja dužnosti, da svoj optužni prijedlog dopuni podacima o tuženome!?

Ime i prezime tuženoga nije morao dostaviti, ali je zato morao sudu javiti koji mu je nadimak, kako mu se zovu roditelji, kada je i gdje rođen, koje mu je zanimanje, kakve su mu obiteljske prilike, zna li pisati, koja mu je školska sprema, je li, kada i gdje služio vojsku, kakvo mu je imovinsko stanje, a morao se raspitati u mjerodavnim službama je li kada osuđivan, ako jest, zašto, je li kaznu izdržao, vodi li se protiv njega kakav drugi kazneni postupak. Možda je najzanimljiviji posljednji stavak u kojemu sudac Ivica Raguž zahtijeva od Đereka da napravi “opis djela iz kojeg proistječu zakonska obilježja kaznenog djela uz navođenje subjektivnog odnosa okrivljenika prema djelu”.

Oštećenom kao tužitelju Željku Đereku sudac je dao rok da tražene podatke dostavi u roku od tri dana, a ako ih ne dostavi, “sud će odbaciti optužni prijedlog”.

– Ne samo za jednog nego bih morao dostaviti podatke za svih osam tuženih, a to ni teorijski nije moguće napraviti u tri dana, pogotovo kada je u ta tri dana i vikend. Sudu nisam dostavio ni jedan podatak jer do njih kao fizička osoba ne mogu doći – kaže Đerek i dodaje da je od saborskog Odbora za borbu protiv korupcije zatražio očitovanje o postupku odvjetništva i vinkovačkog suda.

– Sudac je postupio prema Zakonu o kaznenom postupku, koji propisuje što mora sadržavati optužni prijedlog, a tu su i podaci koje je sudac naveo da ih tužitelj mora dopuniti. Sudac je prilikom pregledavanja uočio nedostatke u optužnom prijedlogu i zbog toga je dopunu zatražio od tužitelja – objasnila je glasnogovornica Općinskoga suda Klaudija Pešić i dodala kako je Općinsko državno odvjetništvo odbacilo Đerekovu tužbu pa je oštećeni pokrenuo novu i time preuzeo obvezu dostavljanja traženih podataka.

Kaleigh Hendershot
sve se promijenilo
Gdje je danas Amerikanka koja se udala i preselila u Hrvatsku, o čemu je snimala brojne videe?
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.