Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predizborna utrka

Monti predstavio program za Italiju i Europu

'Italian Premier Mario Monti takes part in a panel discussion at the 48th Munich Security Conference in the Bayerischer Hof hotel in Munich, Germany, 4 February 2012. More than 350 guests, including a
'Andreas Gebert/DPA/Pixsell'
26.12.2012.
u 11:46

Zajedno smo spasili Italiju od propasti. Sada moramo obnoviti politiku. Žalopojke ne služe, treba se zauzet, kaže Monti

Italija se mora boriti za Europu koja će više biti jedna zajednica, a menje međuvladina organizacija, ujedinjenija, a ne s više brzina, domokratičnija, a ne udaljena od građana, stoji u političkoj agendi talijanskog nestranačkog premijera u ostavci Marija Montija. Tu agentu je najavio na konferenciji za novinare u nedjelju 23. prosinca, a sada ju je objavio najavom preko Twittera i na posebnoj web stranici. Montijev račun na twitteru je: @SenatoreMonti i već ima više od 1500 onih koji prate njegove cvrkute (followera).

Na 25 stranica Monti je opisao svoje političke ideje. Ta tzv. Agenda Monti je na raspolaganju svima i sve koji žele promijeniti Italiju i Europu poziva da mu se pridruže. Stranke centra, kao i izvanstranačke ličnosti kao što je predsjednik Ferrarija Luca di Montezemolu, pokrenuli su inicijativu za lansiranje izborne liste koja kandidira Montija za premijera na izborima koji će se održati 24. i 25. veljače.

– Zajedno smo spasili Italiju od propasti. Sada moramo obnoviti politiku. Žalopojke ne služe, treba se zauzeti – piše Monti i poziva na podizanje u politiku, a ne spuštanje. Naime, uobičajeni talijanski izraz je „silazim u politiku“ (što je posebno rado upotrebljavao bivši premijer Silvio Berlusconi), a Monti drži kako politika treba biti nešto uzvišenoga, pa zbog toga poziva na „podizanje“ u politiku. Osim što drži kako izbori za europski parlament u lipnju 2014. godine, na kojima će dakle sudjelovati i hrvatski građani, trebaju biti trenutak velike europske demokracije, kaže kako bi taj parlament trebao zapravo biti ustavotvorni, odbaciti populizme i netolerancije, prevladati nacionalističke predrasude i boriti se protiv ksenofobije. Europa ne može sama riješiti nacionalne probleme. Europska unija nije nešto iznad ili izvan njezinih država članica. Politika EU je mješavina općih interesa i posebnih interesa pojedinih država. Ako se želi biti netko u EU koga će se štovati, onda se taj položaj ne može dobiti lupanjim šake po stolu.

Profesor Monti, koji je podsjetimo bio i europski povjerenik za konkurenciju, drži pravu lekciju o tome kako se treba ponašati u EU i možda bi taj, ali ne samo taj, dio njegove agende trebali proučiti i hrvatski političari. Može se utjecati na donošenje odluka unutar EU samo ako je netko vjerodostojnim. U jednoj intergiranoj zajednici odluke u politici ekonomije ocijenjuju i drugi, jer one utječu na sve. Monti govori i o golemom državnom dugu koji ima Italija i odbacuje insinuacije Berlusconija kako nije važan spread (razlika u vrijednosti između talijanskih i njemačkih državnih obveznica), jer, na primjer, 100 točaka razlike u vrijednosti znači 20 milijardi eura ušteđenih (ili ne) na plaćanju kamata, a Italija plaća 75 milijardi eura godišnje samo na kamate na dug koji iznosi 120 posto BND. Monti drži kako će do 2015. godine prepoloviti taj dug, odnosno kako će tada Italija imati 60 posto državnog duga u odnosu na BND kako to nalažu i parametri iz Maastrichta o jedinstvenoj moneti.

Čuveni „spending review“ kojim je Montijeva vlada uvela rezove i štednju ne znači samo to, odnosno manje potrošnje, već i „bolju potrošnju“. Novce treba trošiti  razumno, bolje, odnosno rezove se ne smije shvatiti linearno. Potrebno je ukinuti nepotrebnu potrošnju, jer svugdje, na svakom mjestu i u svakoj ustanovi, bilo ona školska, zdravstvena itd., pa i u proizvodnim djelatnostima, postoji i nepotrebnog trošenja. Sa spending review Italija je ove godine uštedjela 12 milijardi eura, a Monti drži kako će se slijedeće 2013. godine kada će na snazi biti i druge mjere usvojene u ovoj godini uštedjeti i više. Spending review, dakle trošiti na bolji način, trebala bi biti konstanta, a ne izvanredno stanje. Rast se može postići jedino uz zdrave državne račune. I, osnovno, ne može se stvarati ekonomski rast s novim zaduživanja.

Monti, dakako, predlaže i kuru mršavljenja u administraciji, odnosno mnogo brže riješavanje svih pitanja, novi izborni zakon koji dosadašnji parlament nije znao proizvesti, smanjenje broja parlamentaraca itd., odnosno mnogo toga što njegova vlada nije mogla provesti, jer su joj to onemogućili parlamentarci. Vjernik, profesor Monti je radio i tijekom Božićnih blagdana. „Popnimo se u politiku!“ napisao je na Twitteru (@SenatoreMonti) uvečer u 23.31 sati 25. prosinca, a onda je objavio i svoju agendu (http://www.agenda-monti.it/) odnosno pravi manifest za politiku Europe i Italije.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Khuen-Héderváry
Khuen-Héderváry
10:28 27.12.2012.

Bolje netko kao Monti nego netko kao balerinski dvojac Milanović / Karamarko.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije