Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
monti:

Monti: Berlusconi sad želi podmititi Talijane njihovim novcem

Mario Monti (1)
REUTERS/Pixsell
04.02.2013.
u 20:35

Bivši premijer je obećao da će, dođe li na vlast, ukinuti porez na nekretnine i vratiti novac svima koji su ga prošle godine uplatili

Nije to prvi put da netko pokušava kupiti birače, komentirao je sadašnji premijer u ostavci Mario Monti prijedlog bivšeg premijera Silvija Berlusconija da će ne samo ukinuti porez na nekretnine nego i svim Talijanima vratiti novac koji su u 2012. platili državi za porez na stanove ako, dakako, njegova stranka pobijedi na izborima 24. i 25. veljače. Taj Berlusconijev potez Monti je ocijenio kao “simpatičan pokušaj podmićivanja Talijana njihovim novcem”.

Napuljske cipele

– Berlusconi kupuje glasove birača novcem talijanskih poreznih obveznika. Nije bitno što bi se moglo ponoviti ono što se već dogodilo, odnosno Italija biti dovedena pred propast pa se onda mora pozivati nestranačku tehničku vladu da popravi situaciju – kazao je Monti podsjetivši da je u talijanskoj povijesti bilo slučajeva masovnog kupovanja birača. Napuljski brodar Achille Lauro početkom pedesetih godina obećao je da će biračima, pobijedi li na izborima za gradonačelnika Napulja, darovati kilogram tjestenine ili ih podmićivao darujući im na dan izbora jednu cipelu, a tek nakon što bi pobijedio i drugu. Te darove napuljskim biračima Achille Lauro kupovao je svojim novcem.

– Berlusconijev prijedlog prvi je pokušaj kupovanja glasova Talijana novcem koji su ti isti Talijani trebali uplatiti u državnu blagajnu kako bi začepili rupe koje je u državnom proračunu napravila Berlusconijeva vlada koja je od posljednjih 10 bila osam godina na vlasti – kazao je danas Monti.

Sporazum sa Švicarskom

Predloživši vraćanje uplaćenog poreza na nekretnine Berlusconi je kazao i gdje će namaknuti taj novac, oko četiri milijarde eura. Potpisat će, kako je kazao, sporazum sa Švicarskom o oporezivanju financijske aktivnosti talijanskih državljana u švicarskim bankama. Čak je dodao da bi time mogao namaknuti od 25 do 30 milijardi eura. One koji bi mogli kazati da će biti potrebno najmanje pet godina da se, i to vrlo eventualno, sklopi takav talijansko-švicarski sporazum, Berlusconi je preduhitrio kazavši da će Talijanima odmah biti vraćen novac koji će uzeti iz blagajne poludržavne banke (Cassa Depositi e Prestiti), što je dioničarsko društvo u kojem 70 posto dionica drži ministarstvo gospodarstva i financija. Izračunao i da je onih oko četiri milijarde eura koje su Talijani platili kao porez na stanove samo 2 posto troška državnog aparata.

>> Kampanja u Italiji: Birajte Pokret Bunga Bunga

Komentara 4

PP
Peter Petrovic
20:58 04.02.2013.

ima kod nas puno takovih:jedno obecaju drugo naprave,samo sto kod nas vise ni ne obecavaju,jer doslo do toga da nemaju vise sto ni obecavati.vec kad taliani mnogo ga vole ja im zelim da ga izglase tako da unisti totalno a mi da idemo kupovati jer oni neceju biti u mogucnosti.HVALA BUNGA BUNGI.

ZV
Zvončiva
21:00 04.02.2013.

Počelo je počelo....predizborni cirkus...svi obećavaju svašta a kada dođu na vlast onda se dogodi obratno od onoga što su obećavali...nije Berlusconi jedini...signor Mario Monti je godinu dana obećavao da se neće kandidirati na izborima...jer on je samo bankar i predstavnik tehničke vlade....a sad kad se i on kandidirao onda obećaje da će one iste poreze koje je nabio Talijanima ukinuti....i sad ko je tu lud...političari ili narod

K1
k1milica
09:04 05.02.2013.

talijani nisu zvali tehnicku vladu( monti je bio berlusconijev kandidat u europarlamentu), monti je obecao smanjiti vanjski dug italije a u stvari ga je povecao prodajom drzavnih dionica(koje ce doc na naplatu) za 12 % kamatu...znaci da ce talijani u 10 godina morati to platiti samo u kamatama.....podigao je poreze na sve ,, jedina promjena bi bila M5* ... ali ocigledno da ce demokrscani i socijalisti zamijeniti fotelje u parlamentu....BERsani ili BERlusconi? s'o b'rek'o geli (iz gattopardo)"Bisogna cambiare tutto per non cambiare niente"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije