Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
crkva josipoviću

Mons. Marin Srakić: Učenike treba voditi na Bleiburg i druge jame

'Djakovo,21.12.2009., Marin Srakic, nadbiskup Djakovacko-osjecki i predsjednik Hrvatske Biskupske konferencije Photo: Krunoslav Petric/PIXSELL'
'Krunoslav Petric/PIXSELL'
25.04.2012.
u 15:22

Treba žaliti žrtve Jasenovca, Auschwitza i voditi učenike na mjesta tragedije, kao što reče jučer jedan predstavnik vlasti, ali ni Bleiburg ni druge jame ne smiju se preskočiti i prešutjeti pred našim mladim generacijama – kaže Srakić

Treba žaliti žrtve Jasenovca, ali ni Bleiburg se ne smije preskočiti, poručio je predsjednik HBK mons. Marin Srakić, otvarajući u srijedu međunarodni znanstveni skup u sjedištu HBK na zagrebačkom Ksaveru "Hrvatski mučenici i žrtve iz vremena komunističke vladavine".

– Istraživanje istine nije prevrtanje suhih kostiju nego izraz humanosti i pijeteta prema članovima naše obitelji, prijateljima i poznanicima te ostalim članovima hrvatskog i ostalih naroda. Mi nismo zarobljenici povijesti i prošlosti. Mi nismo ni zaljubljenici te prošlosti, nego zaljubljenici neiskrivljene povijesti našega naroda. Treba žaliti žrtve Jasenovca, Auschwitza i voditi učenike na mjesta tragedije i zločina, kao što reče jučer jedan predstavnik vlasti, ali ni Bleiburg ni druge jame ne smiju se preskočiti i prešutjeti pred našim mladim generacijama – poručio je mons. Srakić i na taj način neizravno odgovorio na nedavnu izjavu predsjednika države Ive Josipovića da se u školama više treba učiti o zločinima u Jasenovcu.

– Nakon što je prije 67 godina završio Drugi svjetski rat, mnogi su narodi odahnuli od terora fašizma i nacizma. Na žalost, umjesto u razdoblje slobode, hrvatski narod ušao je u drugo teško razdoblje osvete, masovnih likvidacija, zločina, smaknuća, deportacija – beskrajnog oceana stradanja. Nevinost ili krivnju pojedinca nisu istraživali ili proglašavali mjerodavni sudovi, nego milicija u kojoj su prema sudu samog polit-komesara bili kriminalni tipovi, šverceri, dezerteri. Bili su likvidirani ne samo stvarni, nego i mogući, potencijalni neprijatelji naroda. A narodni neprijatelji bili su, između ostaloga, popovi, kulaci i svi oni koji su nešto posjedovali i nešto značili u društvu, te isto tako oni koji su hrabro svjedočili svoju vjeru“ – rekao je mons. Srakić.

Glavni organizator skupa gospićki i senjski biskup mons. Mile Bogović predložio je da kod crkve sv. Marka grob u Udbini bude "svehrvatski grob" za ostatke neidentificiranih žrtava. Bogović pretpostavlja da će ih biti jako mnogo kada se započne s istraživanjima skrivenih jama kojih na području Hrvatske, kako se procjenjuje, ima oko 900.

Komentara 668

OB
-obrisani-
19:17 25.04.2012.

25.04.2012. u 18:28h A.B. je napisao/la: @drug zoka apsolutna vecina su bili ustase! i kao sto sam rekao i njih je meni zao. samo durstva su tada bila na drugoj razini. bacali smo atomske bombe jedno na druge. NDH je bila veoma zla tvorevina, fasisticka tvorevina. te ustase koje su poubijane su bili fasisti. sta mislis sta bi se partizanima desilo, da ih ustase uhvatile. hm, sigurno nebi previzili. …………………………………………………….. kao prvo, ti pojma nemaš, jasenovac je srpski mit kao što je i kosovska bitka bila mit, i prava je sramota što se u 20 godina samostalnosti hrvatske ta srpska patetična laž ponavlja. kao drugo, ako baš hoćeš, NDH je bila legitimna država kao što su i druge egzistirale uspostavljene na isti način. treće, NDH je neusporediva sa fašističkom srbijom, fašističku vlast u srbiji su birali slobodnom voljom srbi na izborima, i još uvijek biraju, i kao takva još uvijek egzistira. evo u inat adminu po treći put, bujrum..briši (kako mi kažemo u bosni) ako trebaš prijevod samo reci :)

JU
juma
19:58 25.04.2012.

Razumijem biskupa, buduci je isprovociran velicanjem zrtava Jasenovca od strane aktualne vlasti i zapostavljanja onih koji su stradali na Bleiburgu. Ipak mislim kako je dosta vise obilazenja jama i grobnica. Jedini koje u ovoj zemlji treba zaliti su oni zivi. Mrtvima u neku ruku i nije tako lose, samo ih treba ostaviti na miru. To vrijedi i za crkvu i za Josipovica. Politiku treba maknuti sto dalje od grobnica. Kada su pak blizu prvo nastrada istina, a onda nestane novac za posmrtnu pripomoc.

OB
-obrisani-
23:30 25.04.2012.

stipane ti\' s jedini hrvat na ovom forumu koji je realan....i načitan (samo čitaš kriva štiva :) )

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije