Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
seks-predator?

Monika: Duhovni vođa Svamiđi prisiljavao me na oralni seks

silovanje
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
1/3
13.09.2011.
u 13:30

Zbog 20-ak slučajeva seksualnog zlostavljanja djevojaka iz Hrvatske, Slovenije, Njemačke i Češke, sljedbenici masovno napuštaju udrugu. Većina je ipak izabrala vjerovati svom guruu, a ne suzama i poniženju žrtava

Otići na put oko svijeta biciklom mogu samo najodvažniji, a ona je to, u 27. godini života, svakako bila. Monika, lijepa brineta iz njemačkog grada Dresdena, za taj je pothvat štedjela godinama, a slučaj je htio da joj te 1997. guma pukne pokraj jednog hrama u Indiji. Toplina i gostoprimstvo, ali ponajviše duhovni vođa koji ju je očarao svojom karizmom, natjerali su je da se onamo uskoro vrati. Nekoliko godina poslije, umjesto mira za kojim je čeznula, otamo je izašla seksualno zlostavljana, s emocionalnim ožiljcima koji ni danas nisu zacijeljeli pa je stoga svoju priču odlučila podijeliti s javnošću – najprije na internetu, potom, skupa s još dvije žrtve, na stranicama austrijskog tjednika Profil, a sada i s čitateljima Večernjeg lista. Anonimno, zbog straha od odmazde svog iznimno utjecajnog zlostavljača.

Učitelj univerzuma

Naime, za seksualno zlostavljanje tereti Swamija Maheshwarandu (66), svjetski priznatog duhovnika s cijelom vojskom sljedbenika, rado viđenog gosta Hrvatske, gdje se posljednjih godina susretao s našim crkvenim velikodostojnicima pa i tadašnjim predsjednikom Stjepanom Mesićem, koji ga je, kao dokazanog humanista i mirotvorca, 2002. odlikovao Odličjem reda Danice Hrvatske s likom Katarine Zrinske. Priznanje su mu odali i brojni drugi europski čelnici, a upravo u Hrvatskoj susreo se i s Dalaj-lamom. Diljem svijeta danas je poštovan kao paramahamsa, učitelj najvišeg reda i vishwaguru – učitelj univerzuma – što je jedna od najviših i vrlo rijetkih titula u duhovnome svijetu. Utemeljitelj je sustava "Joga u svakodnevnom životu", koji u Hrvatskoj broji na tisuće vježbača u centrima joge, ali i pučkim otvorenim učilištima, zdravstvenim ustanovama, fitness-centrima, sportskim klubovima i lječilištima. Upravo ondje se, vjeruje Monika, nalaze potencijalne žrtve Svamiđija, kako ga nazivaju sljedbenici. Potom se prisjetila mučnih događaja iz hrama te 2004. godine.

– Svamiđi je legao na svoj veliki krevet i pozvao me k sebi. Očekivala sam prosvjetljujući dijalog, međutim on mi je počeo laskati hvaleći moje tjelesne atribute. Potom je uzeo moju ruku i smjestio je na svoje genitalije i ohrabrivao me da ga zadovoljim, dok me drugom rukom dirao ispod odjeće. Odjednom me zgrabio za glavu i pritisnuo je prema međunožju i prisilio me na oralni seks tražeći da progutam njegovo sjeme – kazuje Monika te dodaje da se ovaj događaj ponovio još dva puta dok mu nije rekla da je zaljubljena u jednog sljedbenika u hramu. Četiri godine poslije napustila je Indiju.

– Rekao mi je da nikom ne govorim, ali mislim da je vrijeme da se ispriča ta priča. Bio mi je poput oca, bila sam zbunjena i slomljena, uostalom, kome sam mogla prijaviti? Indijskim policajcima koji bi me ismijali! Trebale su mi godine da otvorim oči, mozak mi je sustavno ispiran. Nemam normalan život, ne mogu ostvariti normalnu vezu. Uništena sam i zato želim upozoriti naivne žene da ne nasjednu kao što sam ja – ispričala je Monika, s kojom smo razgovarali prije nekoliko dana u Splitu. Šutjela je, kaže, sve dok nedavno nije shvatila da nije jedina. Naime, cijelu je lavinu zakotrljao 41-godišnji Splićanin Bartul iz vrlo osobnog razloga. Za seksualno zlostavljanje unutar Svamiđijeve zajednice saznao je 2009. u kratkoj vezi s jednom Zagrepčankom, Svamiđijevom poklonicom, koja mu je povjerila svoju mračnu tajnu. Prema istom scenariju, ta je djevojka završila u Svamiđijevu krevetu u vrijeme održavanja seminara u Mađarskoj. O svemu je šutjela godinama jer bi je u protivnom "strpali u Vrapče."

– Naša veza nije potrajala jer je zbog trauma imala emotivne blokade, ali mene je ta priča mučila – rekao nam je Bartul, koji je u međuvremenu otvorio internetsku stranicu Swamiji-maheshwarananda-abuse.com gdje su djevojke, jedna za drugom, prekidale šutnju o zlostavljanju.

Nasilni seksualni apetit

Dosad je doznao za dvadeset sličnih slučajeva i prikupio šest svjedočanstava djevojaka iz Hrvatske, Slovenije, Njemačke i Češke koje je ondje i objavio.

– Iza te superpozitivne maske krije se opasni kult osobe. Ovo je idealan teren za manipulaciju i zloporabu jer joga je izvrstan sustav psihofizičkih vježbi pa naivni učenici sve te dobrobiti pripisuju "tvorcu" sustava, guruu i poklanjaju mu svoju zahvalnost i predanost postajući time sve više "poslušni", zapravo zaslijepljeni.
 Nije riječ samo o seksualnom nasilju, zloporabi i manipulaciji ženama da se dođe do seksualnog zadovoljstva (iako je ovo vrlo bitno jer Svamiđi glumi da je u celibatu, a to zahtijeva i od svojih predanih učenika koji se također zarede u red swamija ), već o mnogo širem obliku iskorištavanja ljudi na razne načine. Swami nije svetac, on je opasni manipulator ljudima, obmanjivač javnosti – ogorčen je Bartul, koji nije jedini: i dvoje dojučerašnjih instruktora joge, bračni par iz Splita, u travnju je napustilo udrugu "Joga u svakodnevnom životu" – iz moralnih razloga.

– Zbog manipulacije i seksualnog zlostavljanja nekih ženskih sljedbenica koje su počinili Svamiđi i neki njegovi suradnici ogradili smo se od događaja za koje smo zaključili da su istiniti. Za nas je ta priča završena – rekli su nam supruzi.

U svojoj odluci nisu osamljeni: nedavno je raspuštena udruga u Australiji, a na proljeće ove godine i gotovo sve srpske podružnice ove udruge. Donedavni predsjednik Slobodan Milićević obratio se javnosti otvorenim pismom: "Godinama su mi brojni instruktori, organizatori i vježbači govorili o svojoj zabrinutosti zbog Svamiđijeva ponašanja. Osobno sam znao za optužbe o seksualnom zlostavljanju nekih učenica. To se dogodilo u Novom Sadu 1982., no tada je Svamiđi u njihovoj prisutnosti lako porekao njihove konfuzne i uplašene izjave. Većina je, uključujući i mene, izabrala vjerovati svom guruu, a ne suzama, strahu i poniženju žrtava. U svom neznanju mi smo mu dovodili svoju djecu jer ni u snu nismo mogli zamisliti da će neke djevojke biti besramno iskorištene kao hrana za nasilne seksualne apetite našeg gurua."

Krije se u Indiji

Treba reći da Swami Maheshwarananda, barem zasad, nije kazneno gonjen. Splićanin Bartul tumači da je tome tako jer su se svi zasad poznati slučajevi dogodili prije više od pet godina pa je zastara učinila svoje i zato se čeka neko "svježije" svjedočanstvo. Dojučerašnji sljedbenici tvrde da se Svamiđi "krije u Indiji još od travnja jer se boji povratka u Europu, pogotovo u svoje sjedište u Beču, gdje je za njega sada postalo vrlo neugodno." Posljednji put oglasio se 17. ožujka u Kanadi, gdje se kratkom izjavom na radiju u Vancouveru osvrnuo na optužbe riječima da u njima nema "nimalo istine" i potom se povukao u hram u Indiji, otkazavši sve seminare ovog ljeta. A 40-godišnja Monika nastavlja sa svojom misijom: slijedi joj odlazak u Sarajevo, Novi Sad i Budimpeštu, a potom će, potkraj godine, početi nov život pod drugim imenom, daleko od Dresdena, ali i Indije koja joj je nanijela toliko boli. No, u nešto više od 25 godina otkako je stigla u Hrvatsku, s Jogom u svakodnevnom životu upoznalo se desetak posto Hrvata. Monika svoju priču posvećuje upravo njima.

Komentara 93

DU
Deleted user
15:38 27.09.2011.

Pa sada, mi smo Mesicu pusili 10 godina. Prislino. On je njemu pusila jednom. Dobrovoljno jer ju nitko nije tjerao u tu sektu. I tko je sada tu bolje prosao???

Avatar dovidovic
dovidovic
09:55 14.09.2011.

To da su ti raznorazni gurui poremećeni predatori mene ni malo ne čudi. Ja imam drugo pitanje: . Ima li i jedne značajnije svjetske budale da se Mesić s njom nije sprijateljio i odlikovao je?

RS
roland_song
22:06 14.09.2011.

Monika sta se bunis, dobro ti je didi midi i reko. treba da drzis svog vodu na visokoj razini produhovljenosti. ne znam sta ti nije jasno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije