Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Monika: Duhovni vođa Svamiđi prisiljavao me na oralni seks

Zbog 20-ak slučajeva seksualnog zlostavljanja djevojaka iz Hrvatske, Slovenije, Njemačke i Češke, sljedbenici masovno napuštaju udrugu. Većina je ipak izabrala vjerovati svom guruu, a ne suzama i poniženju žrtava
13. rujna 2011. u 13:30 93 komentara 6826 prikaza
silovanje
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Otići na put oko svijeta biciklom mogu samo najodvažniji, a ona je to, u 27. godini života, svakako bila. Monika, lijepa brineta iz njemačkog grada Dresdena, za taj je pothvat štedjela godinama, a slučaj je htio da joj te 1997. guma pukne pokraj jednog hrama u Indiji. Toplina i gostoprimstvo, ali ponajviše duhovni vođa koji ju je očarao svojom karizmom, natjerali su je da se onamo uskoro vrati. Nekoliko godina poslije, umjesto mira za kojim je čeznula, otamo je izašla seksualno zlostavljana, s emocionalnim ožiljcima koji ni danas nisu zacijeljeli pa je stoga svoju priču odlučila podijeliti s javnošću – najprije na internetu, potom, skupa s još dvije žrtve, na stranicama austrijskog tjednika Profil, a sada i s čitateljima Večernjeg lista. Anonimno, zbog straha od odmazde svog iznimno utjecajnog zlostavljača.

Učitelj univerzuma

Naime, za seksualno zlostavljanje tereti Swamija Maheshwarandu (66), svjetski priznatog duhovnika s cijelom vojskom sljedbenika, rado viđenog gosta Hrvatske, gdje se posljednjih godina susretao s našim crkvenim velikodostojnicima pa i tadašnjim predsjednikom Stjepanom Mesićem, koji ga je, kao dokazanog humanista i mirotvorca, 2002. odlikovao Odličjem reda Danice Hrvatske s likom Katarine Zrinske. Priznanje su mu odali i brojni drugi europski čelnici, a upravo u Hrvatskoj susreo se i s Dalaj-lamom. Diljem svijeta danas je poštovan kao paramahamsa, učitelj najvišeg reda i vishwaguru – učitelj univerzuma – što je jedna od najviših i vrlo rijetkih titula u duhovnome svijetu. Utemeljitelj je sustava "Joga u svakodnevnom životu", koji u Hrvatskoj broji na tisuće vježbača u centrima joge, ali i pučkim otvorenim učilištima, zdravstvenim ustanovama, fitness-centrima, sportskim klubovima i lječilištima. Upravo ondje se, vjeruje Monika, nalaze potencijalne žrtve Svamiđija, kako ga nazivaju sljedbenici. Potom se prisjetila mučnih događaja iz hrama te 2004. godine.

– Svamiđi je legao na svoj veliki krevet i pozvao me k sebi. Očekivala sam prosvjetljujući dijalog, međutim on mi je počeo laskati hvaleći moje tjelesne atribute. Potom je uzeo moju ruku i smjestio je na svoje genitalije i ohrabrivao me da ga zadovoljim, dok me drugom rukom dirao ispod odjeće. Odjednom me zgrabio za glavu i pritisnuo je prema međunožju i prisilio me na oralni seks tražeći da progutam njegovo sjeme – kazuje Monika te dodaje da se ovaj događaj ponovio još dva puta dok mu nije rekla da je zaljubljena u jednog sljedbenika u hramu. Četiri godine poslije napustila je Indiju.

– Rekao mi je da nikom ne govorim, ali mislim da je vrijeme da se ispriča ta priča. Bio mi je poput oca, bila sam zbunjena i slomljena, uostalom, kome sam mogla prijaviti? Indijskim policajcima koji bi me ismijali! Trebale su mi godine da otvorim oči, mozak mi je sustavno ispiran. Nemam normalan život, ne mogu ostvariti normalnu vezu. Uništena sam i zato želim upozoriti naivne žene da ne nasjednu kao što sam ja – ispričala je Monika, s kojom smo razgovarali prije nekoliko dana u Splitu. Šutjela je, kaže, sve dok nedavno nije shvatila da nije jedina. Naime, cijelu je lavinu zakotrljao 41-godišnji Splićanin Bartul iz vrlo osobnog razloga. Za seksualno zlostavljanje unutar Svamiđijeve zajednice saznao je 2009. u kratkoj vezi s jednom Zagrepčankom, Svamiđijevom poklonicom, koja mu je povjerila svoju mračnu tajnu. Prema istom scenariju, ta je djevojka završila u Svamiđijevu krevetu u vrijeme održavanja seminara u Mađarskoj. O svemu je šutjela godinama jer bi je u protivnom "strpali u Vrapče."

– Naša veza nije potrajala jer je zbog trauma imala emotivne blokade, ali mene je ta priča mučila – rekao nam je Bartul, koji je u međuvremenu otvorio internetsku stranicu Swamiji-maheshwarananda-abuse.com gdje su djevojke, jedna za drugom, prekidale šutnju o zlostavljanju.

Nasilni seksualni apetit

Dosad je doznao za dvadeset sličnih slučajeva i prikupio šest svjedočanstava djevojaka iz Hrvatske, Slovenije, Njemačke i Češke koje je ondje i objavio.

– Iza te superpozitivne maske krije se opasni kult osobe. Ovo je idealan teren za manipulaciju i zloporabu jer joga je izvrstan sustav psihofizičkih vježbi pa naivni učenici sve te dobrobiti pripisuju "tvorcu" sustava, guruu i poklanjaju mu svoju zahvalnost i predanost postajući time sve više "poslušni", zapravo zaslijepljeni.
 Nije riječ samo o seksualnom nasilju, zloporabi i manipulaciji ženama da se dođe do seksualnog zadovoljstva (iako je ovo vrlo bitno jer Svamiđi glumi da je u celibatu, a to zahtijeva i od svojih predanih učenika koji se također zarede u red swamija ), već o mnogo širem obliku iskorištavanja ljudi na razne načine. Swami nije svetac, on je opasni manipulator ljudima, obmanjivač javnosti – ogorčen je Bartul, koji nije jedini: i dvoje dojučerašnjih instruktora joge, bračni par iz Splita, u travnju je napustilo udrugu "Joga u svakodnevnom životu" – iz moralnih razloga.

– Zbog manipulacije i seksualnog zlostavljanja nekih ženskih sljedbenica koje su počinili Svamiđi i neki njegovi suradnici ogradili smo se od događaja za koje smo zaključili da su istiniti. Za nas je ta priča završena – rekli su nam supruzi.

U svojoj odluci nisu osamljeni: nedavno je raspuštena udruga u Australiji, a na proljeće ove godine i gotovo sve srpske podružnice ove udruge. Donedavni predsjednik Slobodan Milićević obratio se javnosti otvorenim pismom: "Godinama su mi brojni instruktori, organizatori i vježbači govorili o svojoj zabrinutosti zbog Svamiđijeva ponašanja. Osobno sam znao za optužbe o seksualnom zlostavljanju nekih učenica. To se dogodilo u Novom Sadu 1982., no tada je Svamiđi u njihovoj prisutnosti lako porekao njihove konfuzne i uplašene izjave. Većina je, uključujući i mene, izabrala vjerovati svom guruu, a ne suzama, strahu i poniženju žrtava. U svom neznanju mi smo mu dovodili svoju djecu jer ni u snu nismo mogli zamisliti da će neke djevojke biti besramno iskorištene kao hrana za nasilne seksualne apetite našeg gurua."

Krije se u Indiji

Treba reći da Swami Maheshwarananda, barem zasad, nije kazneno gonjen. Splićanin Bartul tumači da je tome tako jer su se svi zasad poznati slučajevi dogodili prije više od pet godina pa je zastara učinila svoje i zato se čeka neko "svježije" svjedočanstvo. Dojučerašnji sljedbenici tvrde da se Svamiđi "krije u Indiji još od travnja jer se boji povratka u Europu, pogotovo u svoje sjedište u Beču, gdje je za njega sada postalo vrlo neugodno." Posljednji put oglasio se 17. ožujka u Kanadi, gdje se kratkom izjavom na radiju u Vancouveru osvrnuo na optužbe riječima da u njima nema "nimalo istine" i potom se povukao u hram u Indiji, otkazavši sve seminare ovog ljeta. A 40-godišnja Monika nastavlja sa svojom misijom: slijedi joj odlazak u Sarajevo, Novi Sad i Budimpeštu, a potom će, potkraj godine, početi nov život pod drugim imenom, daleko od Dresdena, ali i Indije koja joj je nanijela toliko boli. No, u nešto više od 25 godina otkako je stigla u Hrvatsku, s Jogom u svakodnevnom životu upoznalo se desetak posto Hrvata. Monika svoju priču posvećuje upravo njima.

Zagrepčanka: Nas nekoliko djevojaka Svam

Zagrepčanka: Nas nekoliko djevojaka Svamiđi je tjerao da se diramo pred njim

Među Svamiđijevim je žrtvama i jedna Zagrepčanka koja je, kao i Monika, silovana u hramu u Indiji. \"Došla sam k Svamiđiju kad mi je bilo 18, opčinjena njegovim knjigama i mudrošću njegovih riječi. Kada me nakon nekoliko mjeseci primijetio i postavio mi nekoliko pitanja, bila sam polaskana. Godinu dana poslije stigao je na seminar u Mađarsku, kamo sam došla i ja. Tijekom seminara dobila sam poziv od nekih suradnika da se noću, nakon završetka programa, iskradem iz sobe, skupa s još nekoliko mladih djevojaka. Poredao nas je u liniju i zatražio da skinemo svoju odjeću, sjednemo na pod licem okrenutim prema zidu i da meditiramo. Potom nas je, jednu po jednu, pozvao u svoj veliki krevet. Bila sam strašno uplašena pa sam u sebi ponavljala mantru. Kad je došao red na mene, upitao me jesam li djevica, na što sam rekla da jesam. Dirao me posvuda i tražio da ga diram, potom je uzeo moju ruku i njom lutao po svom tijelu, a na kraju mi je gurnuo glavu prema svom penisu i tako me držao sve dok nisam otvorila usta. Potom je tražio da ga stimuliramo zajedno i tražio da se diramo međusobno. Na kraju je ejakulirao u usta jedne od djevojaka, a sjeme je nazvao \"svetom hranom\". Danima sam bila u šoku, a sebi sam pokušala objasniti da je taj događaj bio u cilju mog duhovnog napretka, da se radilo o testu koji sam morala proći. Međutim, nikad nisam osjetila bilo kakvu duhovnu energiju ni vidjela svjetlo, o čemu je govorio. Tijekom seminara zvao nas je još nekoliko puta, s istim scenarijem. Šutjela sam godinama, da me ne proglase ludom.\"

‘To su objede i zlonamjerne klevet

‘To su objede i zlonamjerne klevete’

Prije svega, riječ je o neutemeljenim optužbama koje nemaju nikakve veze s udrugom \"Joga u svakodnevnom životu\" u Hrvatskoj. A osim toga, riječ je o javnim svjedočenjima o navodnom zlostavljanju za koje nikada i nigdje nije zatraženo da se riješe na sudu. Ni jedna od osoba koje tvrde da su bile zlostavljane nisu kazneno prijavile paramhansu Swamija Maheshwaranandu pa zaključujemo da je riječ o zlonamjernim klevetama i objedama čiji nam razlog i povod nisu poznati. Ako se nastavi s takvim postupanjem i javnim blaćenjem lika i djela paramhanse Svamija Maheshwaranande te sustava \"Joga u svakodnevnom životu\", bit ćemo primorani poduzeti odgovarajuće pravne korake – rekao je Mladen Zlamalik, potpredsjednik udruge Joga u svakodnevnom životu.

Danijel Popović
Moja je cura pala u nesvijest kad su nam u banci rekli da mi je Jugoton uplatio milijun maraka za album
Digitalizacija zdravstva
Hrvatsko zdravstvo
Moderna rješenja našeg zdravstva: Donosimo vam priču o naprednim tehnologijama hrvatskog zdravstva
 • Vlaskoulicanec:

  Pa sada, mi smo Mesicu pusili 10 godina. Prislino. On je njemu pusila jednom. Dobrovoljno jer ju nitko nije tjerao u tu sektu. I tko je sada tu bolje prosao???

 • Avatar dovidovic
  dovidovic:

  To da su ti raznorazni gurui poremećeni predatori mene ni malo ne čudi. Ja imam drugo pitanje: . Ima li i jedne značajnije svjetske budale da se Mesić s njom nije sprijateljio i odlikovao je?

 • roland_song:

  Monika sta se bunis, dobro ti je didi midi i reko. treba da drzis svog vodu na visokoj razini produhovljenosti. ne znam sta ti nije jasno.