Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.03.2015. u 11:47

Nikome neće uspjeti prodati te ceste. Isuviše smo žrtvovali da ih imamo i spojimo sjever i jug

Siniša nije imao ni 19 godina i još se prezivao samo Hajdaš kada su hrvatski vojnici oslobodili Maslenicu. Pola godine poslije sagrađen je pontonski most od šest teglenica i Hrvatska je opet postala cestovno povezana. Bio je dovoljno star da shvati koliko je Hrvatima važno da imaju cestovnu vezu između sjevera i juga zemlje.

Nije, međutim, shvatio ni tada pa ne shvaća ni sada zašto mu je propao projekt monetizacije autocesta. Z. Milanović bio je tada osam godina stariji, taman je započeo karijeru i dobio posao u MVP-u. Ni on nije shvatio poruku s Maslenice, gdje su ljudi prelazili pontonom preko Novskog ždrila, premda je to sličilo na ruski rulet, jer su pobunjeni Srbi rado granatirali jedinu cestovnu poveznicu sjevera i juga. Kada su pogodili i potopili neku teglenicu, most bi bio popravljen.

Ovih dana objavljena je mala vijest da je počelo vađenje ostataka potopljenih teglenica i dijelova mosta koji je miniran 1991. Kako premijer, pa tako ni Hajdaš ne kuže ovu nacionalnu simboliku, niti im tu zasuze oči, našli su se sada opet u čudu. Pa ni Milanoviću nije uspjelo monetizirati, zapravo budzašto rasprodati hrvatske autoceste. Nije shvatio da su tu Hrvati možda iracionalni, no sigurno emotivni i nacionalni. Jednostavno, to se ne prodaje. Osim toga, njegov ministar uhvatio se ćorava posla. Nije mogao uspjeti. Kao što neće uspjeti ni neka iduća vlada bude li imala iste namjere. E sad, Milanović jako voli Hajdaša Dončića. Možda i više no što voli G. Marasa. Stoga i preuzima na sebe krivicu zbog odustajanja od projekta monetizacije. Štiti svoju maskotu. Problem je što je maskota obećavala dati ostavku ako propadne projekt. Malo se istrčao, kao i onda kada se išao izrugivati Pelješkom mostu.

Mjesec dana poslije, kada je EU rekao da moramo graditi taj most jer je režim kroz Neum neodrživ, Hajdaš se "prešaltao" i krenuo prisvojiti projekt mosta. I ustvrdio da će baš on zabiti prvu lopatu, i to brzo, a EU će dati novac. Gotovo tri godine poslije još čekamo taj trenutak. Desetljećima su autoceste bile nedosanjani san generacija Hrvata. Bile su simbol nečega što Hrvatska ne smije imati, dobile su u bivšoj državi status zabranjenog. Bivši vlastodršci taj su projekt, spajanja sjevera i juga, tada još SR Hrvatske – proglasili nacionalističkim. Kakva glupost. No zbog te i sličnih glupih zabrana taj je sustav, kada je kucnuo čas, i puknuo sam od sebe.

Ovi naši momci u Kukuriku vladi baš imaju problem sa shvaćanjem te nacionalne simbolike. Oni sami to kao da baš i ne doživljavaju pa misle kako to više ljudima nije važno. A jest, mnogima. Zato su tako brzo i skupljeni potpisi za održavanje referenduma protiv monetizacije cesta. Oporbene stranke sada, a što će, traže ostavku ministra Hajdaša Dončića. Jer je uludo spiskao 50 ili 60 milijuna kuna u projekt monetizacije. I jer je premijer predizbornim odustajanjem uništio kredibilitet države u očima onih koji su koncesioniranje shvatili ozbiljno. Neka nama ministra Dončića. Kada bi on sad dao ostavku, ispalo bi da je principijelan. A nije. Ispalo bi da je takva i Vlada. A nije. Nema ostavke. Idu izbori, a kad god vidimo ministra prometa – a nadam se da će se uključiti i u kampanju na parlamentarnim izborima – bit će nam podsjetnik.

I kad ruka zadrhti nad glasačkim listićem, uvijek se valja sjetiti principijelnog Hajdaša. Maskote Milanovićeve vlade. Ma, dečki, samo naprijed. Varajte nas do kraja.

>>Autoceste ne idu u koncesiju, dionice građanima i mirovincima

>>Mrak Taritaš: Vlada je pokazala da sluša što građani misle

Komentara 58

US
U sridu
11:55 15.03.2015.

Samo jos jedan nesposobni napuhani bez kucnog odgoja kukuriku ministar,kao da su dobili zadatak razoriti Drzavu,svakim danom je to sve izrazitije.

L0
luena 01
11:55 15.03.2015.

Kakva Hajdaseva ostavka pa on je zaboravio da je ikad pricao o ostavci,culi smo ga na upit novinara kako se izgovorima izmotava....

Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
12:03 15.03.2015.

ovo je baš lijepo rečeno.... nek ne daje ni sada ostavku ovih par tjedana prije ionako kolektivnog odlaska. Ova ekipa o odgovornosti a pogotovo moralu nema pojma tj ima, ali su toliko bahati i arogantni da na to naprosto nee pristaju niti razmišljaju.... počevši od nesposobnosti i debelih razloga koji su koštali milijune kuna i ugleda za odlazak Pusićke, Matića, Zlatar Violićke, Zmajlovića, Kotromanovića... da ne nabrajam dalje. U stvari, tek bi Mornar i Lalovac možda mogli biti pošteđeni i izdvojeni iz ovog 'bad company'.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije